Investitorii sunt interesați de active cu componentă rezidențială. Andreea Hamza, JLL România: „Acest segment de piață ar putea să atragă fonduri importante în viitorul apropiat”

Investitorii sunt interesați de active cu componentă rezidențială. Andreea Hamza, JLL România: „Acest segment de piață ar putea să atragă fonduri importante în viitorul apropiat”
Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România / Sursa: JLL România
Publicat: 05/05/2021, 12:02

Investitorii imobiliari au început să exploreze regiunea în căutarea de active cu componentă rezidențială, segment care a însumat anul trecut achiziții de 83,4 miliarde de euro în Europa. Potrivit sondajul anual realizat de compania de consultanță imobiliară JLL, apetitul investitorilor este foarte ridicat, însă principala barieră pentru concretizarea planurilor este lipsa produselor.

Peste jumătate (53%) dintre investitori vor să mărească fondurile alocate pentru investiții în active rezidențiale din Europa în 2021 și aproape 80% dintre aceștia subliniază ca principală barieră pentru acest tip de investiții lipsa de produse care ar putea fi achiziționate, potrivit sondajului European Living Investor Survey, realizat de compania de consultanță imobiliară JLL. Aflat la a treia ediție, acesta a consolidat opiniile celor mai mari investitori de pe piață, cu active în administrare de aproximativ 9,5 trilioane de euro, din care 100 miliarde de euro reprezentând investiții în proprietăți rezidențiale din Europa.

Activele cu componentă rezidențială includ căminele studențești, locuințe de tip co-living, micro-living, proprietăți multifamiliale și active imobiliare pentru asistență medicală. Astfel, în contextul în care investitorii sunt interesați să își diversifice portofoliile și să se extindă și pe alte piețe, investițiile în aceste categorii de active vor avea o evoluție bună și în acest an, continuând performanța remarcabilă din 2020, când volumul investit a fost de 83,4 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de 2019, potrivit raportului JLL.

Ce fel de proiecte caută investitorii în România

Potrivit reprezentanților JLL, România are toate șansele să fie următoarea destinație pentru aceștia având în vedere că există dezvoltatori care ar putea să aducă pe piață produsele care să răspundă acestui tip de cerere.

„În Europa aceste investiții sunt o alternativă la investițiile imobiliare clasice, respectiv birouri, retail, spații industriale sau hoteluri. Interesul este din ce în ce mai ridicat pentru investiții de acest fel, iar investitorii explorează acum și regiunea noastră. Avem deja solicitări din partea fondurilor de investiții care caută proiecte rezidențiale destinate închirierii. Este un început bun și credem că acest segment de piață ar putea să atragă fonduri importante în viitorul apropiat”, a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România.

Reprezentanții JLL consideră că evoluția din ultimii ani arată o maturizare a pieței rezidențiale locale prin prezența unor jucători profesioniști și cu experiență și care și-au adaptat ofertele la cererea existentă și care pot crea produsele pe care acești investitori le caută.

Pandemia a accentuat potențialul investițional al sectorului

Potrivit studiului JLL relevă fapul că activele cu componentă rezidențială au atras 13% din sumele investite de participanții la sondaj, ponderea urmând să crească la 21% în 2021, dacă planurule anunțate se vor concretiza. Doar 11% dintre participanții la studiu au spus că vor să reducă sumele alocate pentru activele rezidențiale.

„De remarcat faptul că procentul respondenților care sunt interesați să crească alocările financiare pentru acest sector a crescut de la 41% la 59% în ultimii doi ani, astfel că impactul pandemiei nu a făcut decât să accentueze potențialul investițional al acestui sector. Mai mult decât atât, chiar dacă incertitudinile legate de pandemie persistă, este de așteptat ca activele cu componentă rezidențială de foarte bună calitate din Europa să rămână o investiție atractivă în următorii ani”, au transmis reprezentații companiei de consultanță/

Principala barieră în calea investițiilor, potrivit sondajului JLL, o reprezintă indicat lipsa de produse potrivite, pentru majoritatea resondenților (78%).Mai mult, aceștia nu văd o îmbunătățire a raportului cerere-ofertă în viitorul apropiat.

Astfel, acest fapt determină un număr din ce în ce mai mare de investitori să caute oportunități de a se asocia cu dezvoltatori. Un argument este faptul că 30% din toate achizițiile realizate în 2020 au fost cu active încă nefinalizate.

În plus, datele studiului arată că tot mai mulți investitori vor avea expunere pe toate cele cinci tipuri de active cu componentă rezidențială. Astfel, potrivit estimărilor JLL, ponderea va crește de la 8% dintre respondenți la 27%.

„Cu siguranță există o predilecție spre diversificarea investițiilor în active care au componentă rezidențială și investitorii își vor extinde competențele pentru a pune în practică această strategie. Mai mult decât atât, două treimi dintre investitorii intervievați (63%) se uită să se extindă pe cel puțin o piață nouă”, au conchis reprezentanții JLL.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...