Piața de investiții imobiliare din România, creștere de 30% anul trecut. Andrei Văcaru, JLL: „La nivelul de preț corect, există lichiditate pentru aproape orice produs”

Piața de investiții imobiliare din România, creștere de 30% anul trecut. Andrei Văcaru, JLL: „La nivelul de preț corect, există lichiditate pentru aproape orice produs”
Segmentul de birouri a cumulat tranzacții de aproximativ 770 milioane de euro în 2020 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/01/2021, 22:25

Volumul investit în active imobiliare în România a crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19, cu aproape o treime față de anul precedent. Vedeta este segmentul de birouri, care a înregistrat un record istoric, anunță compania de consultanță imobiliară JLL.

Piața de investiții imobiliare din România este estimată la 900 milioane de euro în 2020, în creștere cu 30% față de nivelul înregistrat în 2019 (694 milioane de euro), fiind singura țară din regiune care a înregistrat un trend ascendent, potrivit agenției de consultanță imobiliară JLL România.

Pe de altă parte, numărul tranzacțiilor a scăzut, astfel că valoarea medie a tranzacției a crescut cu aproape 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane de euro în 2019, potrivit raportului CEE Investment Market January 2021. Documentul analizează piețele de investiții imobiliare din Polonia, România, Cehia, Ungaria și Slovacia.

Piața birourilor, cel mai mare volum de investiții

Potrivit JLL, segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investiții înregistrat vreodată în România, cu tranzacții cumulând aproximativ 770 milioane de euro. În 2020, piața de birouri a fost cea mai lichidă clasă de active, reprezentând 85% din volumul total al pieței. Sectorul industrial a reprezentat peste 8% din piață, iar retailul, doar 4%.

În profil regional, Bucureștiul și-a consolidat poziția de destinație preferată pentru investiții în România, cu o pondere de aproximativ 85% din volumul total al tranzacțiilor în 2020, urmat de Timișoara, Cluj-Napoca și Pitești.

„Chiar dacă mediul economic din România a fost afectat semnificativ de criza Covid-19, piața de investiții imobiliare a înregistrat o creștere sănătoasă de la un an la altul, fiind singura piață din Europa Centrală și de Est care a consemnat un avans în 2020. Creșterea a fost favorizată de câteva tranzacții record de pe piața de birouri. Cea mai importantă concluzie a ceea ce s-a întâmplat anul trecut este că, la nivelul de preț corect, există lichiditate pentru aproape orice produs”, Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Potrivit analizei JLL, majoritatea tranzacțiilor finalizate în 2020 în România au fost inițiate înainte luna martie, când s-a instituit starea de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19. În restul anului, numărul de proiecte scoase la vânzare a fost mai redus.

„Acest lucru poate fi explicat prin faptul că focusul proprietarilor s-a mutat în ultimele 9 luni spre gestionarea activelor și implementarea de noi reguli pentru adaptarea clădirilor la noile condiții de piață, și mai puțin pe vânzare”, au comentat reprezentanții JLL.

Cele mai mari tranzacții ale anului trecut

Cea mai mare tranzacție înregistrată în 2020 a fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, către AFI Europe, cuprinzând trei proprietăți în București – Aviatorilor 8, The Lakeview și Floreasca 169 și una în Timișoara – City Business Center, cu un total de aproximativ 120.000 mp închiriabili. Conform comunicatului companiei, valoarea totală a tranzacției se ridică la 307 milioane euro.

Alte tranzacții de birouri notabile în România în 2020 au fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC către Optima, vânzarea Floreasca Park de 37.500 metri pătrați din București către Resolution Property Investment Management și Zeus Capital și achiziția de către grupul local Dedeman celei de-a treia faze a proiectului The Bridge – o clădire de 21.100 metri pătrați, parte dintr-un parc de birouri de 80.000 metri pătrați din zona de centru-vest a Bucureștiului.

Pe piața industrială, cele mai mari tranzacții din 2020 au fost două achiziții realizate de CTP – Equest Logistic Park (30 milioane de euro) și A1 Business Park- ambele situate pe autostrada A1, la Km. 13, cea mai importantă zonă logistică din București.

Anul trecut, CTP a cumpărat și depozitul Mobexpert de pe autostrada A1 într-o tranzacție de tip sale and lease back, consolidându-și poziția de cel mai mare proprietar de spațiu industrial / logistic din România și unul dintre cei doi jucători dominanți din vestul Bucureștiului, arată JLL.

„Activitatea investițională limitată din acest segment se datorează lipsei de produs, piața fiind dominată de jucători strategici care foarte rar vând”, comentează specialiștii companiei.

Pe piața de retail, singura tranzacție semnificativă încheiată în 2020 a fost vânzarea centrului comercial Jupiter City, de 41.500 mp din Pitești, către Supernova. Această tranzacție a fost închisă spre sfârșitul anului după măsurile dure cu care retailul s-a confruntat din cauza pandemiei.

Capitalul românesc continuă să joace un rol important pe piața românească de investiții. Potrivit companiei JLL, cumpărătorii români au reprezentat peste 15% din din volumul tranzacțiilor din 2020, de la 28% din volumul tranzacțiilor în 2019, în creștere însă de la niveluri apropiate de 5% până în 2017.

Cei mai activi jucători locali au fost Dedeman, One United, Lotus Center și Element Industrial.

JLL: „România este încă bine poziționată din perspectiva randamentului”

Potrivit JLL, randamentele prime pe birouri sunt de 7%, pe piața de retail de 7,25%, în timp ce randamentele industriale prime sunt de 8%.

Randamentele pentru birouri și cele industriale sunt la același nivel cu cel de acum 12 luni, în timp ce randamentele pe piața de retail au crescut cu 25 puncte de bază pe parcursul anului.

„România este încă bine poziționată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt mult peste cele înregistrate în ultimul vârf (2007) și comparativ cu cele cotate în prezent în restul regiunii. Deși continuă să fie dificil să facem previziuni exacte, întrucât întreaga economie este încă foarte sensibilă la evoluția pandemiei, ne așteptăm ca volumele tranzacțiilor să scadă ușor în 2021”, se menționează în raport.

Cu toate acestea, odată cu începerea procesului de vaccinare și luând în considerare nivelul ridicat al capitalului care se uită la active imobiliare, aceste prognoze pot fi îmbunătățite în următoarele luni, estimează reprezentanții JLL.

Potrivi companiei, JLL a fost din nou lider pe piața de investiții, fiind implicată în unele dintre cele mai mari tranzacții realizate anul trecut. Printre clienții reprezentați în această perioadă numărându-se AFI Europe, Skanska și Cromwell. Cu venituri anuale globale de 6,7 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează aproximativ 80.000 de angajați în întreaga lume.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...