Bilanț. Vânzările din comerțul cu ridicata au crescut în 2020. Principalele sectoare impulsionate sau afectate de pandemie

Bilanț. Vânzările din comerțul cu ridicata au crescut în 2020. Principalele sectoare impulsionate sau afectate de pandemie
Publicat: 17/02/2021, 11:07

Criza generată de Covid 19 nu a afectat comerțul cu ridicata, care a înregistrat o creștere de peste trei procente în 2020, față de 2019. Zonele de IT și comunicații au fost motoarele principale, în vreme ce vânzările de echipamente, furnituri sau unele produse agricole au înregistrat un recul.

Conform datelor prezentate miercuri de Institutul Național de Statistică, anul trecut față de 2019 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a cunoscut o creştere pe ansamblu cu 3,3%.

Principala explicație vine din zona comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+20,5%), comerţului cu ridicata nespecializat (+6,8%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,8%) ori a comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%).

Au existat și involuții, cum este cazul ativităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,5%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2,0%).

Reveniri în sectoarele afectate de pandemie

Datele statistice arată un trend pozitiv în decembrie, față de noiembrie, și în zone ce nu performau până la acel moment.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a urcat în acea perioadă pe ansamblu cu 0,3%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+18,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,3%) şi comerţul cu ridicata ale chipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,8%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-14,0%), comerţul cu ridicata nespecializat (-3,2%), comerţul cu  ridicata  al  bunurilor de  consum, altele  decât cele  alimentare (-2,3%) și activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie2020, comparativ cu luna decembrie2019, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 6,5%.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Horoscop duminică, 25 iulie! Zodia care are parte de o zi extrem de stresantă. E...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...