RAPORT: Ponderea tranzacțiilor cu spații de retail în piața investițiilor imobiliare a scăzut, în 2020, de aproape șase ori, în România. Ce tendințe sunt așteptate în viitor

RAPORT: Ponderea tranzacțiilor cu spații de retail în piața investițiilor imobiliare a scăzut, în 2020, de aproape șase ori, în România. Ce tendințe sunt așteptate în viitor
Publicat: 20/05/2021, 16:02

Sectorul de retail a pierdut în ultimii ani din interesul investitorilor, în detrimentul proiectelor de birouri și industriale. În România, tranzacțiile cu spații de retail au scăzut semnificativ, anul trecut, ca pondere în piața investițiilor  imobiliare până la 4%, comparativ cu 23%, în 2019, potrivit unui raport realizat de JLL & Union Investment. 

Piața imobiliară a retailului alimentar a rezistat incertitudinii economice, pandemia COVID-19 oferind noi oportunități de creștere și sporind apetitul investitorilor la nivel european. Această evoluție ar putea contribui la o revenire a sectorului de retail în piața investițiilor imobiliare, tendință ce își face simțită prezența și în România, se arată într-un comunicat al JLL & Union Investment.

Succesul rețelelor de retail alimentar și implicit al schemelor ancorate de acest tip de magazine se vede și din datele privind cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, care a crescut cu 2,2% în 2020 în principal datorită creșterii cu 5% a vânzărilor de produse alimentare ”- Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

El a mai precizat că, în același timp, ultimul an a și marcat ascensiunea unor formate de retail operate de companii locale, precum DCN EU sau La Cocoș, care au reușit să se poziționeze cu succes pe o piață dominată autoritar de jucări internaționali, fiind de așteptat ca performanțele acestor magazine să atragă atenția investitorilor care au fonduri disponibile pentru proiecte de retail.

La nivel european, potrivit raportului, ponderea tranzacțiilor cu spații ocupate preponderent de retaileri alimentari a ajuns în 2020 la 22% din totalul investițiilor imobiliare în sectorul de retail alimentar, față de 6% în 2016.  Reziliența cheltuielilor pentru produse alimentare crește apetitul investitorilor pentru proprietățile imobiliare ancorate de rețelele de retail alimentar.

 Activele imobiliare închiriate sau deținute de operatori de retail alimentar, care au atras 6,7 miliarde de euro în 2020, vor continua să fie în atenția investitorilor și în 2021, potrivit raportului „The European Grocery Real Estate Market” realizat de JLL și Union Investmentn Investment.

Rezistența sectorului în timpul pandemiei a făcut ca randamentele pentru proprietățile de calitate destinate sectorului alimentar din Europa să continue să înregistreze o comprimare, ceea ce demonstrează un apetit crescut al investitorilor.

Tendințe în piață

Deși există încă incertitudini în ceea ce privește implicațiile pe termen lung ale pandemiei, raportul încearcă să identifice tendințele care vor afecta piața imobiliară destinata retailului alimentar:

  • În ciuda creșterii vânzărilor online de produse alimentare în timpul pandemiei, este de așteptat ca această rată de creștere după pandemie să încetinească.
  • Activele imobiliare ancorate de magazine alimentare s-au dovedit a fi unul dintre cele mai rezistente segmente ale pieței de investiții de retail. Soliditatea acordurilor încheiate de către retailerii din sectorul alimentar a consolidat atractivitatea acestui segment de piață în timpul pandemiei. Sectorul este capabil să ofere atât proprietăți premium care să aducă venituri pe termen lung pentru investitorii care nu vor să-și asume un risc prea mare, cât și produse mai vechi și care au contracte de închiriere pe perioade mai scurte, dar cu posibilități de creștere.
  • Populația urbană în creștere va crea oportunități pentru magazinele de produse alimentare bine conectate. În pofida pandemiei, migrația către orașe va continua. Prin urmare, magazinele de produse alimentare bine conectate în cadrul aglomerărilor urbane în creștere pot atrage noi clienți.
  • Schimbările în preferințele clienților vor fi principalele motoare ale consumului de produse alimentare, cu accent pe sustenabilitate, accesibilitate și calitate. Aceste schimbari vor necesita o evaluare continuă a portofoliilor actuale de magazine.

Schimbarea preferințelor de cumpărare determinată de factori demografici, schimbarea tiparelor de muncă, tehnologie și sustenabilitate vor fi factori cheie pentru performanța diferitelor formate de magazine alimentare. Adaptabilitatea va fi esențială pentru ca sectorul alimentar să răspundă rapid la aceste preferințe în schimbare, se mai arată în raport.

JLL  este o firmă specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor, dedicate domeniului imobiliar. Cu venituri anuale globale de 16,6 miliarde dolari SUA, JLL activează în 300 de sucursale în 80 de țări și înglobează cca 91.000 de angajați în întreaga lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare