Silvia Vlăsceanu despre liberalizarea prețului energiei: Consumatorii casnici pot schimba oricând furnizorul de energie electrică. Nimeni nu va rămâne fără curent

Redactor:
Lucreția Soare
Silvia Vlăsceanu despre liberalizarea prețului energiei: Consumatorii casnici pot schimba oricând furnizorul de energie electrică. Nimeni nu va rămâne fără curent
(FOTO: ANRE - carcter ilustrativ)

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie consumatorii casnici în această perioadă este că nu rămâne nimeni fără curent, că îşi pot schimba oricând furnizorul şi că se pot încheia contracte până la 1 februarie fără a plăti preţurile de serviciu universal, spun reprezentanții Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie. Liberalizarea prețului energiei ar putea duce la o eventuală creștere a facturii cu valori cuprinse între 13% şi 26% de la 1 ianuarie 2021, au anunțat zilele trecute și reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

„Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştie consumatorii este că nu este pusă în pericol niciun moment continuitatea alimentării cu energie electrică”, a declarat, miercuri Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), potrivit Agerpres.

De la 1 ianuarie 2021, Autoritatea națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai interveni în determinarea preţului pentru consumatorii casnici

Consumatorii vor primi informările de la furnizori în cursul lunii ianuarie, vor vedea oferta concurenţială şi vor compara cu oferta de serviciu universal şi vor vedea că este mai scump serviciul universal., mai spune Vlăsceanu.

Ea a amintit şi că putem încheia contracte până la 1 februarie pe piaţa liberă, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, conform unei decizii a ANRE.

„Ce ne lipseşte nouă în acest moment este schema de susţinere a consumatorilor vulnerabili şi sursele de finanţare”, a mai spus Vlăsceanu.

Ea a explicat că liberalizarea pieţei a început în urmă cu mai mulţi ani şi că fiecare consumator putea încheia şi până acum contracte cu orice furnizor licenţiat.

„Procesul de liberalizare a mai fost parcurs o dată, în cursul anului 2018, până a apărut OUG 114/2018, care a reintrodus preţurile reglementate”, a amintit ea.

Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă

„Consumatorii vor primi informările de la furnizori în cursul lunii ianuarie, vor vedea oferta concurenţială şi vor compara cu oferta de serviciu universal şi vor vedea că este mai scump serviciul universal. Acesta este un serviciu de ultimă instanţă şi ar trebui să rămână aşa cum îi spune numele, de ultimă instanţă. Scopul liberalizării este să alegi un furnizor cât mai atractiv”, mai explică reprezentanta companiilor din energie.

Liberalizarea prețului energiei către populație și o eventuală creștere a acestuia cu valori cuprinse între 13% şi 26% de la 1 ianuarie 2021 determină reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) să ceară amânarea cu şase luni a implementării deciziei.

De la 1 ianuarie 2021, Autoritatea națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai interveni în determinarea preţului pentru consumatorii casnici. Ele cad în sarcina furnizorului tradiţional care le va calcula sub noua denumire de „prețuri de serviciu universal”.

AEI: Cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%

Conform calculelor întocmite de AEI, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. A doua poziție este ocupată de Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv București), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, apoi Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată la 1 ianuarie.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Un fotbalist celebru a vrut să o agațe pe Natalia! Iubitul modelului l-a prins...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Vaccinații s-ar putea plimba liberi prin oraș, în timp ce restul oamenilor stau în case....
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Trei bărbați au reușit să fie OFICIAL tații aceluiași bebeluș. Cum a fost posibil
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop chinezesc martie 2021. Zodiile care vor avea o lună profitabilă
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide