VIDEO | Turcia așteaptă sute de mii de români vara aceasta. Cum arată plajele din Antalya și ce nu trebuie să ratezi în locurile râvnite de milioane de turiști (REPORTAJ)

Publicat: 18/05/2021, 09:11
Actualizat: 18/05/2021, 12:18

Turcia rămâne una dintre destinațiile preferate ale românilor, iar la fel ca în basmele orientale care te ademenesc prin multidinea de culori, țărmurile fostului Imperiu Otoman sut râvnite în continuare de milioane de turiști din întreaga lume. După mai bine de un an de pandemie, turiștii așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în țara așezată pe două continete, Asia și Europa, iar cele mai căutate locuri sunt cele din zona Antalyei, Bodrum, Kusadasi și Marmaris. 

De departe, unul din principalele motive pentru care românii optează să meargă în Turcia sunt plajele superbe din Antalya cu apă cristalină și nisip fin. Pe lângă farmecul și boemitatea Orientului, turiștii se pot caza în resorturile de lux cu centre de spa ultra moderne și terenuri de golf ce se întind pe suprafețe mari, cele mai multe fiind în regim all inclusive și ultra all inclusive.

Antalya, destinația de vis a românilor

Cei care vin în Antalya, pot opta și pentru excursii opționale în locuri încărcate cu istorie și cultură, cum ar fi excursia în orașul Pergue și Demre, la amfiteatrul greco-roman si la mormintele licyenilor.

La doar doi kilometri de Demre se află Myria, ruinele unui oraș istoric și Biserica Sfântul Nicolae, un loc aparte pentru creștinism deoarece acolo s-ar fi născut Sfântul Nicolae. De neratat este și Kekova – orașul scufundat și una dintre perlele coastei de Turcoaz.

Românilor le plac croazierele, iar mulți merg în Antalya inclusiv pentru rafting și scuba diving. O altă excursie foarte solicitată și foarte populară în România este la Pamukkale, un loc unic în lume și destul de cunoscut. O altă variantă de excursie opțională este la Belek, într-un circuit care include Cetatea Alanyei, orașul și peșterile”, spune Maria Ozbilgin, româncă și ghid de turism profesionist în Turcia.

Românii pot opta și pentru o croazieră pe râul Manavgat, în partea de est a Antalyei, ajungând la cascada Manavgat, în orașul antic Perge și la teatrul roman de la Aspendos.

De asemenea, orașul situat la poalele munților Taurus te ademenește și prin parcurile aqua de distracție, destinate atât pentru adulți, cât și pentru copii, cum este cel de la The Land Of Legends.

Ce le promit hotelierii turiștilor

Anul acesta Ucraina a fost cea care a dat startul turismului în Antalya, iar reprezentanții turismului se așteaptă ca peste 500.000 de români să le calce meleagurile anul acesta. Cele mai preferate regiuni în rândul românilor sunt Antalya și Belek.

Săptămânal avem charterele, în ziua de vineri, și cât de curând vom avea și cu plecare în ziua de luni. Avem turiști care merg de șapte ani la același hotel, iar cele mai căutate sunt hotelurile cu facilități pentru copii. Ca și zone, Belek ar fi cea o zonă luxury, dar și zona de Kemer este o zonă foarte  frumoasă și căutată pentru că acolo ai și marea și muntele. Hotelurile au venit cu oferte foarte bune și unele au venit cu reduceri și de 50%”, spune Veronica Iordache, managerul destinaţiei Turcia de la Hello Holidays, una dintre agențiile care operează zboruri chartere către Antalya.

Deliciile culinare

Restaurantele hotelurilor din Antalya, majoritatea dintre ele oferă în regim non-stop, adevărate delicatese culinare. Un concept numit stress free prin care turiștii se pot bucura de deliciurile turcești și nu numai,  24 din 24. Doar raionul destinat brânzeturilor și cel al preparetelor din carne, spre exemplu, se întinde pe câțiva metri.

Deserturile, poate preferatele celor care pășesc în bucătăria turcească, îţi reamintesc de universul colorat al copilăriei și de aromele care te îmbie la tot pasul. De la celebrele baklavale până la aromatul pestil – desert turcesc din fructe și nuci pe sfoară înmuiate în must de struguri.

Pentru că Turcia are acces la mare şi un climat foarte variat, beneficiază de produse proaspete, peşte şi fructe de mare cât mai diversificate.

Turcia renunță la testele PCR pentru români

Pe 17 mai se încheie lockdown-ul în Turcia, iar până la sfârşitul lunii se va decide pentru ce ţări se vor mai solicita teste PCR, în funcție de lista de acces pe culori (roșie, galbenă, verde). România ar urma să fie exclusă de pe această listă datorită numărului mai mic de cazuri COVID-19.

Ferit Turgut, preşedintele TURSAB- Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia, a declarat că Turcia a înregistrat în anul 2021 deja 1,4 milioane de turiști și vara aceasta estimează că vor ajunge aproximativ 7,4 milioane de turiști în Turcia.

„În cazul în care un turist român se infectează în Turcia, acesta este tratat în spital sau în caz contrar unele hoteluri oferă o cameră de izolare până când persoana respectivă este negativă în urma efectuării unei test pentru SARS-COV-2. Toate costurile, de altfel, sunt acoperite de statul turc, cât și de hotelier în baza unei asigurări medicale”, a spus Ferit Turgut, într-on infotrip organizat în săptămâna 7-14 mai în Antalya.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Amazon a început livrarea produselor cu drona! În cât timp își vor primi clienții coletele
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Toți banii trebuie declarați la stat. Document obligatoriu din 2025. ANAF trimite hârtia acasă
Acte necesare pentru școala de șoferi. În ce condiții se dă examenul
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pentru războiul din Ucraina?