Ministrul Finanțelor explică: Subiectul împrumuturilor este exagerat, o țară cu deficit trebuie să se împrumute

Ministrul Finanțelor explică: Subiectul împrumuturilor este exagerat, o țară cu deficit trebuie să se împrumute
Publicat: 28/01/2020, 19:07

„Mi se pare un subiect exagerat pentru că o țară ca România, care are deficit bugetar, trebuie să se împrumute. Ca să clarificăm niște lucruri (…), pentru că nu am putut să vorbesc până acum despre emisiunile de obligațiuni din 21 ianuarie pe piețele internaționale. Da, ne-am împrumutat pe piețele internaționale și astăzi pot să vorbesc despre acest împrumut, la 12 și la 30 de ani, am împrumutat 3 miliarde de euro. Partea bună este că la 12 ani ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie pe piețele internaționale, la 2%, și la 30 de ani ne-am împrumutat cu 1,65 procente mai ieftin decât ce s-a împrumutat guvernul anul trecut. Asta înseamnă economii la buget doar din aceste două emisiuni împreună, și informația este deja la comisia economică de la Senat, de 22 milioane de euro. Am împrumutat mai ieftin față de ce se împrumuta până acum”, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Ministrul a precizat că guvernele PSD s-au împrumutat în ultimii trei ani cu aproape 230 de miliarde de lei, din care 132 de miliarde de lei de pe piața internă. Florin Cîțu a spus că problema nu erau împrumuturile propriu-zise, ci dobânzile la care erau contractate acestea.

„În fiecare an se împrumuta de pe piața internă și am cifrele: 41 de miliarde de lei s-a împrumutat în 2017, 48 de miliarde în 2018 și până am venit eu la minister în noiembrie, s-a împrumutat 43 de miliarde de lei, de pe piața internă. Astea au fost împrumuturile făcute de PSD în ultimii trei ani de zile. Dar a mers și pe piețele internaționale, PSD, în ultimii trei ani de zile. S-au împrumutat în euro, în 2017, 2,75 de miliarde, în 2018 s-a împrumutat în euro 2 miliarde și în dolari 1,2 miliarde, iar anul trecut s-a împrumutat 5 miliarde de euro pe piețe internaționale. Problema nu a fost că s-a împrumutat și eu am tot discutat despre aceste împrumuturi în ultimii ani, nu faptul că s-a împrumutat, faptul că se împrumuta la dobânzi în creștere, de la un an la altul. Acum, de ce a trebuit să împrumute PSD sumele acestea, 230 de miliarde aproape în ultimii trei ani de zile. Pentru că a crescut deficitul în fiecare an”, a precizat Cîțu, care a arătat că deficitul bugetar la 10 luni a crescut constant în ultimii trei ani de la 1 miliard de lei în 2016 la 29 de miliarde de lei în 2019.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că atunci când PSD a preluat guvernarea, dobânzile erau foarte mici, sub un procent pe termen scurt și puțin peste două procente pe termen lung. Florin Cîțu a arătat că atunci când bugetul este construit pe deficit, este nevoie de împrumuturi pentru finanțarea cheltuielilor.

„Au ajuns cu dobânzile la 5%. Noi ne împrumutăm, începând din noiembrie, de când am preluat această guvernare, în fiecare lună mai ieftin. Iar fiecare împrumut pe care l-am făcut pe piețe a fost mai ieftin. Anul trecut au fost economii de aproape 600 de milioane de lei la buget la dobânzi, poate puțin mai mari, iar de la începutul anului fiecare împrumut pe care l-am luat a fost mai ieftin decât ce era piața la momentul respectiv, deci reușim să ne împrumutăm în timp real mai ieftin decât piața și mai ieftin decât am împrumutat în decembrie”, a spus Cîțu.

Asta este o dovadă a faptului că investitorii au încredere în România, a mai spus Florin Cîțu, care a notat că este de țintit un echilibru bugetar dacă se dorește reducerea datoriei publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică