Ministrul IMM-urilor și Mediului de Afaceri: Ca întreprinzător am fost controlat de sute de ori, ostentativ, de Garda Financiară

Ministrul IMM-urilor și Mediului de Afaceri: Ca întreprinzător am fost controlat de sute de ori, ostentativ, de Garda Financiară
Publicat: 17/05/2013, 12:17
Actualizat: 03/07/2013, 20:35

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, afirmă răspunzând unei întrebări a sindicatelor că în calitate de întreprinzător a fost controlat de sute de ori de Garda Financiară, de multe ori ostentativ, și că la final răspunsurile organelor competente i-au fost favorabile, informează Mediafax.

„Este total deplasată întrebarea privind modul în care am lucrat eu ca întreprinzător, dar dacă aceștia (Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, n.r.) au adresat-o le răspund că: am fost controlată de sute de ori de Garda financiară, de multe ori ostentativ și toate procesele verbale le-am semnat cu obiecțiuni, la final după o analiză mai amănunțită, răspunsul oferit de organele competente a fost favorabil mie”, a declarat Grapini.

Ea a adăugat că în calitate de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism este obligată să ia poziție atunci când este sesizată că funcționarii publici nu își îndeplinesc corect atribuțiile sau încalcă sarcinile de serviciu.

„Consider că sindicatele ar trebui să fie mult mai atente la calitatea oamenilor și a modului în care își îndeplinesc sarcinile de serviciu, deoarece calitatea activității funcționarilor publici are legătura cu calitatea vieții fiecărui cetățean”, a mai spus Grapini.

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) a anunțat joi că dezaprobă declarațiile Mariei Grapini cu privire la angajații Gărzii Financiare și a întrebat dacă aceasta, prin firmele sale, s-a situat mereu „înăuntrul cadrului fiscal legal”.

Într-un comunicat remis joi Mediafax se arată că SNFP, „organizație națională sindicală ce reprezintă și comisarii Gărzii Financiare, dezaprobă declarațiile doamnei Maria Grapini, ministru delegat pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism, cu referire la eficiența și calitatea oamenilor din cadrul acestei instituții”.

„Oare distinsa doamnă ministru Maria Grapini s-a situat prin activitatea firmelor sale întotdeauna înăuntrul cadrului fiscal legal? Doamna ministru nu ar trebui să profite de poziția publică deținută acum, atacând activitatea angajaților Gărzii Financiare. Ca și reprezentanți ai angajaților acestei instituții, putem spune că Garda Financiară nu și-a putut atinge în totalitate scopul pentru care a fost creată, pe motiv că oameni politici, profitând de poziții publice, asemenea doamnei ministru Maria Grapini, au căutat prin orice metodă să diminueze din atribuțiile și competențele pe care Garda Financiară le-a avut în decursul timpului, făcând-o vulnerabilă în combaterea evaziunii fiscale, chiar favorizându-i pe cei certați cu legea”, se spune în comunicat.

Grapini a declarat marți că există printre funcționari o „masă critică” care nu își face treaba și că vrea schimbarea legii funcționarului public.

Ea a spus că după desființarea Gărzii Financiare, angajații instituției vor fi în continuare funcționari publici și vor fi la dispoziția Agenției pentru Funcționari Publici.

Agenția Națională de Administrare Fiscală va fi restructurată și va rămâne în subordinea Ministerului Finanțelor, iar controlul operativ va fi realizat de către o singură entitate, rezultată din comasarea Gărzii Financiare, Vamă și Direcția Antifraudă.

„Asta este sarcina ministrului de resort, să vadă ce fac, dar eu nu asta aș plânge. Din contră, eu astăzi la întâlnire am criticat calitatea funcționarului public și am cerut acestui grup de lucru să îmi vină cu o propunere de schimbare a legii funcționarului public, pentru că eficiența unui ministru este dată de modul cum lucrează funcționarii publici”, a adăugat ea.

Grapini a participat anterior la Guvern la înființarea unui grup de lucru „pentru dezvoltarea României”, din care fac parte șase ministere, ambasade, reprezentanți ai camerelor de comerț și ai asociațiilor profesionale.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase