Ministrul Transporturilor: Voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă

Ministrul Transporturilor: Voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă
Publicat: 18/01/2013, 13:50
Actualizat: 22/08/2014, 04:27

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că va încerca să convingă reprezentanții FMI să fie de acord ca CFR Marfă să nu mai fie privatizată.

„Când toate țările își fac propriile companii de transport marfă, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Băsescu (președintele Traian Băsescu, n.r.) l-a luat în fața FMI, și angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă, dacă voi putea. Dacă nu, mă voi supune angajamentelor, bineînțeles”, a declarat Fenechiu agenției Mediafax.

Întrebat ce companii din subordinea instituției vor fi privatizate, ministrul nu a făcut nominalizări, afirmând că de la preluarea mandatului a avut discuții cu mai mulți consultanți, iar deciziile vor fi luate după „analize temeinice”.

„Există mai multe soluții de eficientizare a companiilor, există managementul privat, există vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni către acționari strategici care să vegheze la transparența decizională a companiilor, există posibilitatea vânzării unor pachete majoritare sau privatizarea integrală”, a spus Fenechiu.

El a precizat că în prezent există discuții și propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfă, CFR Călători, Tarom și pentru aeroporturi.

„Eu vin din business-ul privat și am mulți prieteni, mulți cunoscuți, proprietari, acționari în mari companii. Orice manager adevărat, orice om care știe business, își vinde afacerea în momentul în care ea este în vârf. Nu știu cum Dumnezeu statul vinde afacerile numai când acestea sunt la pământ, adică atunci când ia cei mai puțini bani pe acestea. Vreau să încerc să conduc ministerul cum mi-aș conduce propria companie”, a adăugat Fenechiu.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că atât el, cât și președintele Traian Băsescu trebuie să discute cu delegația FMI referitor la CFR Marfă, explicând că, dacă România s-a râzgândit în ceea ce privește privatizarea acestei companii, și partenerii financiari externi trebuie să fie de acord.

Guvernul s-a angajat față de FMI, în cadrul acordului de tip preventiv aflat în derulare, să vândă participații deținute de stat la companii strategice din domeniile energiei și transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrală), CFR Marfă (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare și cele trei companii de distribuție ale Electrica (participații majoritare).

Guvernul trebuie astfel să vândă prin licitație cu strigare un pachet de acțiuni reprezentând 100% din capitalul social al companiei, precum și pachetul care va fi deținut de stat în urma conversiei datoriilor societății în acțiuni și cel rezultat în urma compensării datoriilor CFR Marfă către CFR SA.

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele și premierul au avut însă o întâlnire la finalul căreia surse oficiale au declarat agenției Mediafax că cei doi au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operațiuni.

Inițial, Guvernul s-a angajat față de FMI să vândă doar 20% din acțiunile CFR Marfă, dar ulterior s-a decis în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să fie vândut un pachet majoritar de acțiuni.

Ministerul Transporturilor a anunțat anul trecut că își asumă privatizarea CFR Marfă până în decembrie 2012, dar ulterior a comunicta că procedura este întreruptă întrucât strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?