Mituri ale interviului de angajare. Sfaturi utile pentru un salariu mai bun

Mituri ale interviului de angajare. Sfaturi utile pentru un salariu mai bun
Publicat: 01/11/2016, 09:30

Specialiștii în HR sunt de părere însă că multe dintre sfaturile vehiculate sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei în care trăim și schimbărilor de pe piața muncii. „În era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazează pe interacțiunea umană. Totul se reduce la două persoane: angajator și potențial angajat. Până în momentul în care interviul va fi susținut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasă din discuție. Nu există o rețetă a succesului general valabilă, iar aceasta este cea mai importantă regulă”, explică Andrei Văcaru, trainer HPDI, specialist în comunicare.

La nivel internațional, anunțul pentru un nou loc de muncă atrage, în medie, 250 de CV-uri, dintre care doar șase sunt selectate pentru un interviu.

HPDI a făcut o listă cu miturile care circulă în piață cu privire la interviul de angajare și cum ar trebui de fapt abordat acest moment.

Mitul 1: Pune cât mai multe informații în CV

Unul dintre miturile cel mai des întâlnite se raportează la CV și cât de important este să includă cât mai multe informații. „Recomandarea noastră este ca CV-ul să fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discuție, cel care te va aduce la întâlnire. Acesta ar trebui să conțină câteva detalii despre experiența anterioară, dar să se rezume la a atrage atenția cu privire la activitățile derulate”, susține Văcaru.Indiferent de cât de bogată ar fi experiența ta, „time is money”, iar angajatorul va citi numele jobului și compania, trecând peste cele 10 rânduri cu descriere.

Mitul 2: Spune ce vrea celălalt să audă

Există, de asemenea, foarte multe păreri despre ce ar trebui să spui la interviu și ce nu ar trebui să spui. Altfel spus, cum să ne păcălim unii pe alții. Candidatul afirmă că e dispus să facă ore suplimentare, că vrea să învețe cât mai mult, că lucrează cel mai bine în condiții de stres și că știe să facă de toate. Angajatorul „poleiește” compania: organizația stimulează avansarea în funcție, crește salariile regulat, exista un mediu potrivit dezvoltării, echipa este una prietenoasă, mediul este dinamic etc. Drama apare după câteva luni când și unii și alții își dau seama că lucrurile nu stau deloc așa. Proaspătul angajat realizează că nu asta voia, iar compania înțelege că iar va avea de lucru la motivarea acestuia. „Morala e simplă: hai să fim onești. Da, va dura ceva mai mult procesul de recrutare. Dar, astfel, ne asigurăm că nu începem totul cu minciuni frumoase care vor dura puțin”, mai explică reprezentantul HPDI.

Mitul 3: Cel mai bine pregătit va lua postul

Acest lucru este valabil doar în cazul funcțiilor tehnice, adică pentru posturile în care 90% din timp faci doar ceea ce ai învățat, și doar 10% presupune interacțiune. În rest, există o mulțime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reacționează la schimbări, care sunt dorințele sale, cum interacționează cu ceilalți, cât este de parolist sau de creativ.”Experiența contează, însă din ce în ce mai multe companii preferă să își pregătească oamenii și sunt foarte atenți la ce fel de oameni angajează. Iar acesta este un lucru important și pentru candidat. E important ca la interviu să pună propriile întrebări, să vadă dacă în viziunea companiei identifică valori și obiective similare cu ale sale”, mai evidențiază analiza realizată de trainerul HPDI.

Mitul 4: Câștigă cel care oferă mai mult

La nivel internațional, 64% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă aleg să câștige mai puțini bani, făcând ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Mulți au înțeles că banii sunt doar o parte a realizării personale. În rest, satisfacția, colegii, relația cu managerul, recunoașterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esențiale ale unei relații bune dintre companie și angajat.Și atunci, de ce nu vorbim despre asta la interviu? „Mulți candidați se tem să întrebe cum este viitorul lor șef și se roagă doar să aibă baftă. Alții merg pe principiul că experiențele anterioare îi vor învăța cum să se descurce. Cei mai mulți consideră ca o astfel de discuție ar fi deplasată și că le va scădea șansele de a lua postul”, explică Văcaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu