Moneda națională prinde putere. Cursul BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni

Moneda națională prinde putere. Cursul BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni
Publicat: 31/01/2014, 13:31
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Cursul de referință anunțat de BNR a atins un nou minim al ultimelor trei săptămâni, de 4,4978 lei/euro, ceea ce înseamnă o apreciere de 0,93% pentru moneda națională în ultimele patru ședințe, când s-a mișcat contrar direcției monedelor statelor din regiune.

Paritatea afișată vineri de Banca Națională a României (BNR) este cu 1,07 bani (0,24%) sub cea publicată joi, de 4,5085 lei/euro. O rată de schimb mai redusă decât cea de vineri a fost anunțată de BNR pe 6 ianuarie, a doua ședință din acest an, când euro a fost cotat la 4,4947 lei.

Pe de altă parte, leul s-a depreciat ușor vineri în raport cu dolarul american, cursul de referință urcand cu 0,75 bani (0,23%), la 3,3221 lei/dolar, de la 3,3146 lei/dolar în ziua anterioară.

Cursul de referință leu/franc elvețian a scăzut cu 1,1 bani (0,3%), de la 3,6870 lei/franc la 3,6760 lei/franc.
Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe piețele emergente, însă efectele nu s-au resimțit atât de mult pe piețele din regiune.

Totuși, leul s-a întărit în ultimele patru zile, în timp ce zlotul și forintul au scăzut în raport cu euro, evoluția determinându-i pe dealeri să spună că banca centrală a intervenit indirect în piață pentru susținerea monedei naționale prin vânzări indirecte de euro și cumpărare de lei.
Rata de schimb leu/euro a scăzut pe piața interbancară cu 3,95 bani (0,87%) începând de marți și până în prima oră a ședinței de vineri, când euro a fost tranzacționat chiar la 4,4870 lei/euro, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.

„Așa cum anticipam, banca centrală a continuat să intervină agresiv în apărarea leului ieri, cu volumele tranzacționate ieri aproape de maximul record și moneda locală întărindu-se împotriva tendinței regionale până la 4,51/euro (…) Credem că acțiunile recente sugerează că banca este determinată să descurajeze pozițiile speculative împotriva leului. Cum moneda locală s-a apreciat până dincolo de 4,50/euro în această dimineață pentru prima dată de la decizia BNR din 8 ianuarie (de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an – n.r.), este foarte probabil ca mișcarea să fi fost indusă și de închiderea unor poziții ce erau împortiva leului, evoluții care ne așteptăm să continue”, afirmă analiștii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineață.

La deschiderea sesiunii de vineri euro a fost cotat la 4,5070 – 4,5090 lei, cu 0,2 – 0,4 bani (0,04% – 0,09%) sub nivelurile de joi din jurul orei 16:30, de 4,5090 – 4,5130 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă treptat, iar când a coborât sub pragul de 4,5000 lei/euro, dealerii spun că unii jucători au închis din pozițiile în care mizau pe deprecierea leului și au cumpărat lei din piață, ducând astfel cotațiile până la un nivel minim al primei ore de tranzacționare de 4,4870 lei/euro.

La ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4990 – 4,5010 lei, cu 1 – 1,2 bani (0,2%) sub închiderea de joi.
La jumătatea ședinței de la București, zlotul și forintul erau în scădere cu 0,2% și, respectiv, cu 0,8% în raport cu euro.

„Întărirea leului pe fondul presupuselor intervenții valutare oficiale a avut un cost însă, ratele pe termen scurt urcând ieri cu circa 200pb (2 puncte procetuale – n.r.) și adăugând încă 150pb (1,5 puncte procentuale – n.r.) la creșteri astăzi, până în jurul a 5% pentru ON (plasamente pe termen de o zi – n.r.). În vreme ce nu credem că surplusul de lichiditate semnificativ a fost epuizat de acțiunile BNR din piața valutară din ianuarie, așteptăm datele de rezerve valutare de luni și datele de lichiditate interbancară de joi pentru a estima dimensiunea impactului asupra condițiilor de lichiditate”, mai spun analiștii ING Bank.

Intervențiile indirecte ale BNR în piață din ultimele zile au influențat și dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afișate au crescut vizibil, ajungând ca după aproximativ șase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Dobânzile pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au urcat vineri dimineață la 5% – 5,5% pe an, după ce la deschiderea ședinței au fost de 3,5% – 4% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pe piața monetară interbancară anunțate de BNR la ora 11:00 au fost de 3,83% pe an și, respectiv, 4,33% pe an pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi, după ce joi au fost de 1,95% pe an și, respectiv, de 2,45% pe an.
Pentru plasamentele pe termen de o săptămână, ratele medii au urcat la 3,83% – 4,33% pe an, de la 2,07% și, respectiv, 2,57% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a sărit cu mai mult de un punct procentual, de la 2,43% pe an la 3,52% pe an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!