Numărul turiștilor străini care au venit în România e în creștere în primul semestru din 2021, la fel și sumele cheltuite. Care a fost principalul motiv al călătoriilor

Numărul turiștilor străini care au venit în România e în creștere în primul semestru din 2021, la fel și sumele cheltuite. Care a fost principalul motiv al călătoriilor
Aproape 80% din turiștii străini au venit în România cu avionul / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2021, 14:59
Actualizat: 16/09/2021, 15:04

Date Institutului Național de Statistică indică o evoluție pozitivă a turismului de incoming, numărul străinilor cazați în România fiind în continuă creștere în ultimele trei trimestre analizate.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în semestrul I 2021 a fost de aproape 200.000 de persoane (195.800), iar cheltuielile lor în România au însumat peste 500 de miloane de lei (503,7 milioane de lei), potrivit cifrelor centralizate de INS, date publicității joi.

Numărul de turiști și suma chletuită în prima jumătate din 2021 reprezintă mai puțin de 50% din datele pe tot anul trecut, respectiv 452.100 de nerezidenți cazați și 1,17 miliarde de lei cheltuite în țară. Totuși, evoluția din ultimele trei trimestre arată că acești indicatori sunt în creștere.

Astfel, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul II 2021 a fost de 131.600 persoane, față de 64.100 de persoane în trimestrul I din 2021 și 59.800 de persoane, în trimestrul IV din 2020.

În privința cheltuielilor, acestea au însumat, în trimestrul II din 2021, 332,2 de milioane de lei, față de 171,5 de milioane de lei în trimestrul I din 2021 și 139,2 de milioane de lei, în trimestrul IV din 2020.

Scopul călătoriilor în România

Potrivit INS, călătoriile pentru afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 59,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în semestrul I 2021. Cheltuielile acestei categorii au reprezentat 62,0% din totalul cheltuielilor.

O pondere semnificativă, de 40,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în semestrul I 2021, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (55,0%), pentru evenimente culturale și sportive (22,6%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (10,7%).

Conform metodologiei INS, călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Cei mai mulți nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2021, respectiv 38,6%, şi-au organizat singuri sejurul, 33,1% prin agenţii de turism, 22,0% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 6,3% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România, în semestrul I 2021, a fost avionul, folosit de 78,2% din numărul total de turişti, în timp ce 19,4% au utilizat autoturisme proprii, 1,4% autocare și autobuze, iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Pe ce și-au cheltuit străinii banii

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, în semestrul I 2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

În restaurante şi baruri turiștii nerezidenți au cheltuit 18,2% din sume, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,4% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,2% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,6% cumpărării de cadouri și suveniruri.

Străinii și-au închiriat și autoturisme pentru deplasări, iar aceste cheltuieli au avut o pondere de 74,5% din totalul cheltuielilor pentru transport.

Cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 25,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021