O fostă angajată Citigroup a primit 31 milioane de dolari, după ce a reclamat banca pentru credite toxice

O fostă angajată Citigroup a primit 31 milioane de dolari, după ce a reclamat banca pentru credite toxice
Publicat: 31/05/2012, 19:15
Actualizat: 31/05/2012, 19:15

O fostă angajată a Citigroup, Sherry Hunt, care dintr-o fată simplă de la țară din statul Michigan a ajuns vicepreședinte la divizia de împrumuturi ipotecare din O”Fallon, Missouri, a dat în judecată banca pentru ascunderea creditelor toxice și a câștigat 31 de milioane de dolari.

Hunt s-a angajat la Citigroup în noiembrie 2004, la 55 de ani, ca vicepreședinte la divizia CitiMortgage, considerând că este o oportunitate extraordinară, relatează Bloomberg.

Piața imobiliară era în plină expansiune, iar banca, a șasea ca mărime din SUA în acel moment, era responsabilă pentru 3,5% din totalul împrumuturilor de profil din SUA. Atribuțiile sale includeau supravegherea a 65 de intermediari de credite.

Hunt nu s-a așteptat niciodată să ajungă pe o funcție executivă la o bancă de pe Wall Street. A crescut la țară, cu un tată care a învățat-o să pescuiască și o mamă care i-a arătat cum să recunoască ciupercile sălbatice. S-a măritat la 16 ani și nu a mers la colegiu.

După ce a avut primul copil la 17 ani, avea nevoie de o slujbă, așa că un prieten a ajutat-o să se angajeze la o mică bancă din Alaska, la procesarea creditelor ipotecare. Pe parcursul a 30 de ani, Hunt a urcat pe scara profesională în domeniul creditelor ipotecare, ocupând diferite poziții în Indiana, Minnesota și Missouri.

În timpul liber, când nu merge la pescuit cu soțul, participă la spectacole Wild West cu calul său Cody și se îmbracă precum o văcăriță celebră, Annie Oakle.

Toate acestea nu au împiedicat-o să îi placă afacerile cu credite ipotecare.

Echipa coordonată de Hunt la Citigroup era responsabilă cu protejarea băncii de fraude și investiții proaste și cu verificarea împrumuturilor pe care Citi vroia să le cumpere de la brokeri și alți furnizori de credite, în privința respectării standardelor legate de corectitudinea documentelor, veridicitatea veniturilor declarate de beneficiari și realismul estimărilor.

Cererea investitorilor pentru instrumentele financiare garantate cu ipoteci era așa de mare încât Citi nu putea să îi facă față.

La „fabrica” de procesare a ipotecilor din O”Fallon, Hunt lucra pe „o linie de asamblare” care a contribuit la umflarea bulei imobiliare care a zguduit lumea în 2008, se arată în articol.

Hunt a explicat că mașinăria ipotecilor funcționa prea repede pentru ca toate împrumuturile să poată fi verificate.

În 2006, banca cumpăra ipoteci de la alți furnizori de credite cu formulare fiscale aranjate, estimări false și semnături lipsă, iar rapoartele în acest sens înaintate regulat de Hunt conducerii băncii au fost „îngropate”, chiar și până în 2012.

În martie 2011, la peste doi ani după ce Citigroup a primit ajutoare federale de 45 de miliarde de dolari de la guvernul american și alte multe miliarde de la Rezerva Federală, mai mult decât oricare altă bancă din SUA, un director din O”Fallon însărcinat cu calitatea împrumuturilor, Jeffery Polkinghorne, i-a cerut lui Hunt și altui coleg să reducă numărul raportat al creditelor cu probleme legale.

Hunt a refuzat să participe. A dat în schimb banca în judecată, la cinci luni după întâlnirea cu Polkinghorne, pentru încălcarea sistematică a reglementărilor federale, și a câștigat.

Departamentul american de Justiție a decis să se alăture procesului lui Hunt, în luna ianuarie a acestui an.

Citigroup nu a contestat niciuna din acuzațiile lui Hunt și nu s-a apărat în public sau în justiție. În februarie 2012, banca a acceptat să plătească guvernului SUA 158,3 milioane de dolari pentru închiderea cazului.

Comportamentul incorect al Citigroup, până în 2012, arată cum o bancă americană mare nu a învățat încă lecția crizei creditelor, în pofida miliardelor de dolari primite pentru evitarea falimentului, a declarat Neil Barofsky, fost inspector special la Programul pentru Băncile cu Probleme (TARP).

Drept recompensă pentru că a semnalat în justiție incorectitudinea angajatorului, Hunt, fata de la țară transformată în bancher, a primit 31 de milioane de dolari, din suma de 158,3 milioane de dolari plătită de Citigroup autorităților americane.

Anca Dumitrescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Umilit luni de zile la şcoală, un băieţel de 10 ani a ales moartea. 200...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×