• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

EXCLUSIV | Ludovic Orban la Gândul LIVE, despre impactul bugetar de 6 mld. euro al dublării alocațiilor: „Nu avem banii ăștia”

EXCLUSIV | Ludovic Orban la Gândul LIVE, despre impactul bugetar de 6 mld. euro al dublării alocațiilor: „Nu avem banii ăștia”

Ludovic Orban a transmis pentru prima dată, marți, la Gândul LIVE, un mesaj tranșant cu privire la posibilitatea ca dublarea alocațiilor să nu fie aplicată nici de la 1 august, termenul la care Guvernul PNL a amânat intrarea în aplicare a legii date de majoritatea PSD din Parlament.

„În ceea ce privește dublarea alocațiilor, o spun din start: e un impact bugetar de peste 6 mld euro. Nu avem banii ăștia. Vedeți, am intrat deja în procedura de deficit. Cu toate că avem pe ianuarie un plus de colectare față de plan de 300 de milioane, trebuie să vedem consolidat pe 6 luni care e evoluția, care e ritmul de creștere economică, care sunt prognozele privitoare la economia României”, a declarat marți Ludovic Orban la Gândul LIVE. 

Ludovic Orban este consternat de intenția parlamentarilor PSD de a anula Ordonanța prin care guvernul liberal a amânat dublarea alocațiilor până la rectificarea bugetară.

Premierul a amintit faptul că PSD nu a respectat legea atunci când a luat decizii fără să calculeze impactul bugetar: în legea responsabilității fiscal-bugetare se spune că, înainte de o rectificare bugetară, este obligatorie prezentarea de către Ministerul Finanțelor a unui raport despre evoluția economiei și a bugetului, care trebuie să stea la baza rectificării, să fundamenteze orice decizie care se ia, a precizat Orban.

„Ce pot să garantez este că suntem oameni responsabili, ne dorim creșterea oricărui categorii de venit, dar orice creștere trebuie să aibă loc într-un context al realităților economice. Altfel, vrei să faci bine, dar… Știți vorba „Drumul spre iad e pavat cu bunii intenții”. Riscăm să aruncăm în aer economia, bugetul, imaginea externă a României  dacă luăm decizii pentru care nu există un suport concret în economie”, este mesajul premierului desemnat.

Alba-neagra cu alocațiile copiilor

Proiectul Guvernului prin care se amână majorarea alocaţiilor ajunge în dezbatere la Camera Deputaţilor. Social-democraţii vor să respingă proiectul, astfel încât alocaţiile să fie majorate mult mai repede.

Plenul Senatului a adoptat, săptămâna trecută, o lege de respingere a Ordonanței de Urgență care amână intrarea în vigoare a dublării alocațiilor pentru copii. Legea a ajuns acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Dacă și deputații vor vota la fel, atunci dublarea alocatiilor copiilor se va realiza imediat si nu se mai amana pana la 1 august, așa cum dorește Guvernul Orban.

Inchide