(P) Maturizarea pieței utilajelor de construcții depinde de absorbția de fonduri europene

Publicat: 29/11/2023, 16:52
Actualizat: 29/11/2023, 17:01

 Creșterea pieței de construcții duce la maturizarea pieței utilajelor de construcții, o piață care a oscilat puternic în ultimii ani, dar care, și cu ajutorul fondurilor europene disponibile, se îndreptă către un nivel ce poate fi considerat dezvoltat, o dovadă a depășirii provocărilor majore din ultimii ani, apărute ca urmare a crizelor consecutive prin care a trecut România. Liviu Neagu, CEO al Bergerat Monnoyeur pentru România și Republica Moldova, distribuitorul Caterpillar, a prezentat o serie de oportunități și provocări cu care se confruntă piața în prezent, ca și soluțiile existente pentru dezvoltare și pentru tranziția la o economie verde.

Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri cheie de a-și susține partenerii și clienții prin consultanță pentru obținerea de fonduri europene, oderirea decu perioade de grație pentru clienții fideli, programe de finanțare personalizate prin Cat Finance sau extensiei de garanție. Grupul se va implica mai ales prinși-a propus reducerea amprentei de carbon cu 3%, obiectiv ce poate fi atins printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin sau dotarea utilajelor cu tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil., Doar prin precum și optimizareaând utilizarea tehnologieitimpului de funcționare al utilajelor,  prin reducânderea cu 10% a timpului la ralanti, putem obține scăderea cu  și cu 7% a amprentei de carbon emise de utilajele respectiveprin operarea eficientă a utilajelor-. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovație pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului””, a declarat Liviu Neagu.comunica

În relația beneficiar-consultant-autorități principalele probleme sunt: dificultățile de gestionare și respectare a unor termene în programele de finanțare, precum și nivelul de comunicare și pregătire a acestora. Dan Bold, consultant REI, a oferit o serie de recomandări, precum: reconfirmarea surselor de cofinanțare, efectuarea studiilor de piață corespunzătoare pentru a putea proba în timp util contribuția proprie, pentru a accelera procesele de implementare.

Una dintre direcțiile principale pe partea de formare susținută de Bergerat Monnoyeur este Școala Operatorilor, prin Programe de Specializare și Perfecționare Operatori, care se desfășoară pe șantierul și cu utilajele clientului pentru o eficiență sporită, precum și Cursuri de Mașinist pentru terasamente, curs acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației ce presupune 100 de ore, cu 65 de ore de practică.

„Mai mult, prin Cat Finance am pus la punct niște programe pe care le continuăm sau le pornim acum pentru a sprijini real clienții. Aceasta pentru că am auzit că vor fi înghețate anumite proiecte, că nu vor mai fi bani și vor fi clienți care nu vor mai avea cum să continue lucrările. După o analiză atentă, pentru acești clienți oferim extensii de garanție și perioade de grație la plata ratelor de credit sau leasing, atât pentru achiziția de utilaje, cât și pentru reparații mari. Preferăm să oferim soluții acum pentru a nu ajunge la probleme mai mari în viitor”, spune Liviu Neagu.

Șeful Bergerat Monnoyeur a arătat și că trebuie găsite soluții pentru a atrage cât mai multe fonduri europene, mai ales că anul viitor vom avea patru runde de alegeri, ceea ce ar putea atrage atenția miniștrilor și oficialilor în altă direcție decât cea de dezvoltare și investiții. „Ponderile subvențiilor europene în piața utilajelor de construcții au fost de 50% în 2021, de 33% în 2022 și de 60% în 2023. Dar nu știm deloc ce va fi anul viitor. Dacă cei din minister și din instituțiile de autoritate nu vor lua niște decizii clare, noi nu avem cum să prezicem nimic pentru 2024”, spune Liviu Neagu. Una dintre veștile bune este că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în timp de la 79% pentru programul 2007-2013 la 83,04% pentru programul 2014-2020, datorită  extensiilor de timp acordate de la an la an. Ceea ce ne arată că este o corelație directă între finanțările europene și evoluțiile din piață, dar nu ne asigură și o predictibilitate pentru anii care vor urma – dacă nu se păstrează acest trend al absorbției.

Reducerea amprentei de carbon

Sfârșitul de an 2023 vine cu provocări pentru piața utilajelor de construcții, în primul rând pe partea de sustenabilitate. Bergerat Monnoyeur România și-a măsurat, cu ajutorul PwC România, amprenta de carbon și a descoperit că a participat direct și indirect la emisia a 107.688 tone de CO2. „Din total, am emis în mod direct (Scope 1 și Scope 2), prin energia electrică utilizată, aer condiționat și vehiculele companiei, un total de 1.425 tone de CO2. Indirect (Scope 3) am emis restul de 106.263 tone CO2, între care cele mai importante sunt bunurile și serviciile achiziționate, cu un total de 32.063 tone, și utilizarea echipamentelor vândute, cu 71.579 tone. Practic, cele mai mari emisii au venit din achiziții și, mai ales, din vânzări. Obiectivul nostru de mediu este reducerea cu 3% a emisiilor din Scope 3, iar 67% dintre emisii sunt rezultatul utilizării combustibilului la funcționarea utilajelor vândute de Bergerat Monnoyeur România”, spune Liviu Neagu.

Prin folosirea materialelor reciclabile și a optimizării utilajelor pentru consum, se poate reduce cu până la 25% consumul de combustibil. „Dar cel  mai important lucru este cel care nu depinde direct de noi, ci de clienți, care pot optimiza timpii de funcționare a utilajelor prin VisionLink. Monitorizăm constant modul de utilizare a echipamentelor și am descoperit că sunt și utilaje cu un timp de mers în gol între 20% și 48% din timpul total de utilizare. În medie, 22% din durata de funcționare este la ralanti. Noi putem atenționa clienții asupra acestor lucruri, ei decid dacă modifică modul de utilizare al utilajelor. Dar avem încredere că vor adopta metode cât mai prietenoase cu mediul, mai ales că au și un impact pozitiv în costurile de operare”, mai arată Liviu Neagu.

Anul 2023 reprezintă un an record în evoluția pieței utilajelor de construcții din România și va înregistra circa 3800 de utilaje vândute. Impulsul s-a datorat extensiei programului de finanțare derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33%.

Bergerat Monnoyeur România face parte din Monnoyeur, un grup cu aproximativ 1.000 de angajați în România (Bergerat  Monnoyeur, IPSO, SITECH), care își orientează mereu strategia de afaceri în jurul serviciilor și satisfacției clientului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică