Prima pagină » Economic » Pâinea feliată are aditivi alimentari din belșug: 96% din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

Pâinea feliată are aditivi alimentari din belșug: 96% din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

Pâinea feliată are aditivi alimentari din belșug: 96% din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională
Pâinea feliată are aditivi alimentari din belșug: 96% din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională

96% dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale, scrie TVR.

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug, a declarat președintele APC România, Costel Stanciu.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten și 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 și sucroză – indice glicemic 70), mai arată studiul.

APC România mai atrage atenția că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor și consumul sortimentelor de pâine care conțin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.

În circa șase din șapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu față de media europeană, arată datele Institutului Național de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populației.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Invazia Măgarilor: oamenii s-au trezit cu o mulțime de măgari în curțile lor, prin oraș, dând buzna și la nunți sau alte petreceri
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
De ce suferim atunci când oamenii sau viața nu se ridică la nivelul așteptărilor? Psihologia, neuroștiința și filozofia explică