Peter Thiel, cofondator PayPal: Nu dați vina pe tehnologie pentru prăbușirea salariilor clasei de mijloc

Peter Thiel, cofondator PayPal: Nu dați vina pe tehnologie pentru prăbușirea salariilor clasei de mijloc
Publicat: 10/11/2014, 15:23

Peter Thiel, cofondatorul PayPal, admite că în ultimele decenii clasa de mijloc a avut numeroase dificultăți, însă miliardarul este de părere că nu avansul tehnologiei ar trebui considerat principalul vinovat pentru această evoluție, notează Forbes.

Miliardarul a fost întrebat la o conferință din California, Statele Unite, cum crede că o va duce clasa mijlocie în anii ce vin, având în vedere că trăim într-o lume din ce în ce mai automatizată.

„Cred că este adevărat că am avut o presiune foarte mare pe salariile clasei de mijloc din Statele Unite și din Europa de vest în ultimii 40 de ani. Cred însă că perioada s-a suprapus mai mult cu era globalizării decât cu cea a avansului tehnologic”, a explicat Thiel.

Tehnologia nu are o reputație foarte bună atunci când se vorbește despre viitorul pieței muncii, spune el. De-a lungul istoriei au existat foarte multe situații în care anumite locuri de muncă au fost înlocuite de altele, iar cei care au încercat să se opună acestui ciclu „au greșit”, argumentează fondatorul PayPal.

„Spun că oamenii dau vina prea mult pe tehnologie, când adevărata problemă o reprezintă forța de muncă ieftină din India, China sau alte locuri de genul acesta. Nu sunt împotriva globalizării, dar cred că reprezintă principalul punct de presiune pentru salariile clasei mijlocii din întreaga lume. Nu ar trebui să folosim tehnologia pe post de țap ispășitor”, a spus Thiel.