Piața gazelor pentru populație și producătorii de căldură rămâne reglementată până în 2021

Redactor:
Carol Dan
Piața gazelor pentru populație și producătorii de căldură rămâne reglementată până în 2021
Piața gazelor destinate clienților casnici și producătorilor de energie termică va rămâne reglementată până în 2021 pentru a asigura suportabilitatea plății facturilor.

ANRE va stabili lunar, până în 30 iunie 2021, structura amestecului de gaze produse intern și importate care vor fi furnizate clienților casnici și producătorilor de energie termică livrată populației pentru asigurarea suportabilității costurilor legate de factura la încălzire, se arată într-un proiect de ordin al președintelui ANRE.

Prevederile se aplică clienților casnici care cumpără gaze la preț reglementat, clienților casnici care cumpără gaze de pe piață și producătorilor de căldură, dar numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele destinată consumului populației.

Fostul ministru delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu afirma, la începutul lunii decembrie, că are acordul Comisiei Europene pentru amânarea calendarului de liberalizare a prețului la gazele destinate populației până în 2021.

Liberalizarea presupune creșteri trimestriale ale prețului gazelor din producția internă. Calendarului de liberalizare, convenit de Guvern cu Comisia Europeană în 2012, prevede ca acest proces să se încheie la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea pieței de gaze se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii Comisiei Europene, respectiv 1 ianuarie 2015.

România a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producția internă este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferența este importată din Rusia, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piața liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preț reglementat.

Inchide