PLANUL B pentru OLTCHIM. Cu cine negociază guvernul „SINGURA SOLUȚIE” pentru SALVAREA pe termen scurt a combinatului

PLANUL B pentru OLTCHIM. Cu cine negociază guvernul SINGURA SOLUȚIE pentru SALVAREA pe termen scurt a combinatului
Publicat: 03/10/2012, 10:03
Actualizat: 12/07/2016, 09:07

Pe termen scurt singura soluție pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea este un nou împrumut, de tip sindicalizat, cu „rang preferențial”, din partea mai multor bănci comerciale, pe care combinatul să îl utilizeze pentru repornirea activității și reluarea ciclului de producție, susțin pentru gândul surse din Ministerul Economiei.

Pe termen lung, potrivit premierului Victor Ponta soluția pe care o dorește executivul e alta. Guvernul va solicita Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic și nu prin licitație deschisă la care să vină oricine, a anunțat, marți seara, premierul.

DETALII DESPRE CUM VREA CABINETUL PONTA SĂ PRIVATIZEZE DIN NOU COMBINATUL GĂSIȚI AICI

Tot aici aflați cum premierul a susținut că și-ar dori la Oltchim și un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste țări dispun deja de propriile combinate și că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

Indiferent dacă instituțiile internaționale își dau sau nu acordul pentru această metodă de privatizare, combinatul are probleme grave imediate.

În condițiile în care Oltchimare datorii care depășesc 700 de milioane de euro, dintre care 130 de milioane de euro reprezintă credite contractate de la bănci comerciale, se pune întrebarea de unde ar mai putea obține un nou împrumut o societate aflată, de doi ani, „în risc de faliment iminent”, după cum se menționează în Memorandumul de privatizare a Oltchim, aprobat de Executiv.

Planul B al Guvernului pe termen scurt: un împrumut

„De la stat este mai greu să se dea bani pentru Oltchim, pentru că ar fi vorba de ajutor de stat. Așa că singura soluție pentru Oltchim ar fi un nou împrumut de tip sindicalizat, de la bănci comerciale. O altă condiție este ca noul împrumut trebuie să fie unul de „rang preferențial”. Adică nici un alt creditor să nu poată să emită pretenții în fața celor ce acordă împrumutul de rang preferențial”, au explicat pentru gândul surse din Ministerul Economiei.

Acestea spun că există interes în acordarea unui astfel de împrumut din partea creditorilor care vor să recupereze datorii mai vechi de la Oltchim și care își dau seama că fără un astfel de nou împrumut special, nu ar mai avea nici o șansă să își recupereze banii împrumutați anterior.

Care sunt băncile care ar putea fi interesate de acordarea unui împrumut sindicalizat combinatului Oltchim

Băncile comerciale care ar putea fi interesate de acordarea unui nou împrumut, cu „rang preferențial”, combinatului chimic de la Rm. Vâlcea ar fi dintre cele care au deja de recuperat de la Oltchim credite mai vechi.

Instituțiile bancare la care Oltchim are 130 milioane euro credite contractate sunt : BCR: 72 mil. euro, Banca Transilvania 35 mil. euro, Unicredit 4 mil. euro, CEC 11,5 mil. euro, ING 3 mil. euro, Bancpost 2,5 mil. euro, alte bănci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank în total 2 mil. euro.

Pe de altă parte, sursele guvernamentale susțin că există probabilitatea ca și băncile care se vor implica în acordarea împrumutului sindicalizat, având în vedere că își asumă un risc suplimentar, să pună anumite condiții.

„Băncile ar putea pune condiții legate de modul în care se va face strategia de redresare a combinatului”, arată sursa citată.

Lucrăm la planul B pe termen lung

Reprezentanții Ministerului Economiei au declarat pentru gândul că în prezent se lucrează la planul B pentru Oltchim.

„Există un plan B pentru Oltchim. El a fost inițiat de ceva vreme, dar a fost oprit pe parcursul derulării procedurii de privatizare.Acum trebuie reluat. Deocamdată nu este conturat. În următoarea perioadă va fi anunțat oficial. Scopul este stoparea pierderilor la Oltchim și apoi reluarea procesului de privatizare”, au precizat sursele guvernamentale.

„Oltchim este ipotecat în întregime”

În total, la 31 mai 2012, datoria Oltchim se ridica la 2,59 miliarde lei (circa 581 milioane euro), iar dacă la acestea se adaugă și dobânzile calculate de AVAS la creanța AVAS, suma se ridică la 3,18 miliarde lei (712 milioane euro)

„Tot Oltchimul este ipotecat, clădirile, vagoanele, echipamentele, calea ferată. Este ipotecat nu numai la bănci, ci și la AVAS și Electrica”, ne-au spus surse guvernamentale.

Privatizarea Oltchim a fost anulată, anunțul oficial fiind făcut luni seara, de la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, la finalul unei zile în care Dan Diaconescu a mai pus în scenă un episod al show-ului început pe 21 septembrie, când a câștigat licitația pentru cumpărarea acțiunilor combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Dan Diaconescu nu are banii, a anunțat Ponta, invocând „interesele politice și de imagine” ale patronului OTV-președinte PP-DD, iar persoanele pe care acesta din urmă le-a prezentat drept „giranți” nu ar exista, între ele fiind un scriitor de romane polițiste sub pseudonim.

Ponta a spus luni seara că instituțiile financiare internaționale vor accepta inițierea unui nou proces de privatizare la Oltchim dacă Guvernul va prezenta în acest sens o strategie viabilă.El a răspuns astfel la solicitarea jurnaliștior de a clarifica faptul că în memorandumul transmis de Guvern către Fondul Monetar Internațional este indicată lichidarea voluntară a Oltchim în cazul unui eșec al privatizării.

Premierul a arătat că în discuțiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost incluși și reprezentanții instituțiilor financiare internaționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern