Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează

Guvernul s-a angajat la FMI că Oltchim intră în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează
Publicat: 01/10/2012, 16:10
Actualizat: 31/01/2019, 22:21

Guvernul s-a angajat în fața Fondului Monetar Internațional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenție, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eșuează, premierul Victor Ponta susținând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.

Gândul a scris recent despre angajamentul Executivului în legătură cu privatizarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea.

Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internațional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligație este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.

În memorandumul obținut de MEDIAFAX sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au și fost îndeplinite, cu obligația suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eșec al privatizării.

Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenția desemnării unui câștigător al licitației până la jumătatea lunii septembrie.

„Dacă privatizarea eșuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară”, este angajamentul asumat suplimentar de Guvern.

Ulterior trimiterii acestui document către FMI și pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă prețul pe acțiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.

Contactat de MEDIAFAX, președintele președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Reorganizare și Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acționarilor și presupune, în final, închiderea companiei respective.

Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.

În luna mai 2011, în proiectul de scrisoare de intenție a fost că, în cazul unui eșec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situația din combinat și a nu îngreuna fluxurile comerciale și financiare ale Oltchim și nu s-a mai regăsit în angajamentele ulterioare ale Guvernului transmise către FMI.

Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Ponta a mai afirmat că FMI nu a obligat Guvernul să desemneze un câștigător la licitația pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autoritățile române să organizeze procedura de vânzare a acțiunilor statului.

Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor