Politica într-un cuplu din Atena: „Știm că suntem în belea”. Dimitris a spus NU austerității, Meri a spus DA. El s-a născut în România, ea în Germania

Politica într-un cuplu din Atena: „Știm că suntem în belea. Dimitris a spus NU austerității, Meri a spus DA. El s-a născut în România, ea în Germania
Publicat: 09/07/2015, 13:49
Actualizat: 21/03/2019, 02:17

Dimitris Zikos are 21 de ani și este student în anul III la o facultate de management din Atena. Tânărul care este „25 la sută român” a votat „NU” la referendumul de duminică, adică împotriva condițiilor de austeritate impuse de așa-numita troika pentru acordarea unui sprijin financiar statului elen. Prietena sa, Meri, studentă la științe politice, a spus „DA” programului de austeritate, program care a fost de altfel respins de Guvernul elen încă dinaintea scrutinului.

Zikos este unul dintre cei 85% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care nu au fost de acord cu condițiile impuse de Europa pentru salvarea Greciei. Procentul tinerilor care au spus „NU” la referendum este mai ridicat decât cel al șomerilor care s-au arătat împotriva planului de austeritate, reiese din datele Public Issue. Cetățenii greci au votat în proporție de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali

„Voiam să transmit un mesaj Uniunii Europene. Cerințele lor de acum cinci ani nu au avut rezultate. Taxele au crescut, salariile sunt mai mici, dar nu s-a schimbat nimic”, a povestit el pentru gândul, la o terasă de pe plaja Ornos, din Mikonos, insulă supranumită „Ibiza Greciei”. În opinia sa, măsurile impuse de creditorii internaționali în ultimii ani au fost prea dure, cel puțin dacă e să judece după experiența familiei sale. Tatăl lui Zikos are o afacere în domeniul turismului, iar mama sa este manager de hotel. Pentru ei, ultimii ani au înseamnat taxe mai mari și salarii mai mici.

Prietena lui Zikos s-a născut în Germania și a votat „DA” la referendum, fiind de părere că este important ca Grecia să fie în relații bune cu Europa. Hotelierii eleni și oameni de afaceri cu care gândul a stat de vorbă spun că ar prefera să plătească taxe mai mari, dar să rămână în zona euro.

„Mă afectează mai mult dacă ieșim din zona euro decât dacă plătesc ceva mai mult la TVA”, a precizat Eleftherion Christos, patronul unei companii de transporturi din Mikonos.

Zikos: „Un mare adevăr este că nu știm dacă e mai bine cu sau fără euro

L-am întrebat pe Zikos dacă se teme că votul său va însemna o ieșire a Greciei diin zona euro. Tânărul admite că speră ca rezultatul referendumului să îi facă pe liderii europeni să „recunoască că politicile ultimilor cinci ani au fost greșite”. El nu crede că Europa ar risca să „dea afară Grecia din zona euro” pentru că asta ar crea un efect de domino ce ar putea duce la destrămarea blocului monetar. Tânărul spune totodată că nimeni nu știe ce să creadă cu privire la o eventuală revenire la drahmă. „Un mare adevăr este că nu știm dacă e mai bine sau mai rău fără euro”, ne-a spus el, adăugând că poporul elen este conștient de situația delicată în care se află.

„Grecii știu că sunt în belea. De 30 de ani trăim o viață pe care nu ne-o permitem”, a recunoscut el. De vină ar fi însă politicienii care în ciuda poverii puse pe populație nu au reușit să redreseze situația financiară a Greciei. „Ca greci vrem să știm unde s-au dus banii pentru că noi am plătit și nu s-a văzut. Credem că s-a furat”, ne-a spus el.

Chiar și așa, grecii nu au renunțat la obiceiurile care îi fac fericiți.

„Nu s-a schimbat viața lor. Când nu era criză ieșeau la cinci beri, acum stau doar la trei. Înainte plecau în vacanță zece zile, acum pleacă doar cinci”, a povestit studentul.

FOTO: Clubul Tropicana de pe plaja Paradise din Mikonos

Cât despre viitorul său, Zikos spune că deși va avea studii superioare, în Grecia „să fii descurcăreț este mai important decât să fii educat, spre deosebire de România unde există o educație bună”.

Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 49,7% în martie 2015, de peste două ori mai mult decât media Uniunii Europene, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Dimitris Zikos s-a născut la București. La trei ani, părinții s-au mutat în Grecia. Visul său este să lucreze în turism. A călătorit mult prin Europa cu bani făcuți în cluburile din Atena. Pentru cinci ore de „mixat”, Zikos câștigă în jur de 50 de euro.

Grecia a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro și a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman