Diana Bahrin
06.03.2016
Financiar

Poziție fără precedent. Șeful bancherilor ridică tonul: Să nu vă întrebați de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile

Poziție fără precedent. Șeful bancherilor ridică tonul: Să nu vă întrebați de ce băncile nu mai acordă credite sau cresc costurile
Sergiu Oprescu, președintele Asociației României a Băncilor (ARB), un bancher extrem de ponderat, a ieșit ieri într-o declarație fără pre­cedent avertizând că urmează înăspri­rea condițiilor de creditare și majorarea costurilor odată cu aproba­rea legii privind darea în plată, iar cei care vor dori să ia credite în viitor trebuie să știe ce a generat această situație. El a recunoscut pierderea de către bănci a „bătăliei populisto-mediatice" privind legea dării în plată.

„Noi credem că bătălia mediatică, populistă este cumva pierdută de bănci. Nu cred că am reușit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate și de aceea mesajul nostru nu a penetrat. Ce mai putem face? Să ne facem datoria și să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi știm că majoritatea tăcută se va trezi și va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce cresc ratele la credite? Momentul acela nu aș vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. Este momentul generat de această dezbatere și de lipsa de pro­por­țio­nalitate între vocea noastră și cre­dibilitatea vocii noastre, și vocea cealaltă”, a declarat el.

Proiectul de lege privind darea în plată a imobilelor a stârnit numeroase con­troverse alimentând nervozitatea ban­cherilor, care nu mai reușesc să gă­seas­că punți comune cu parla­men­tarii, care în mod uzual i-au susținut având în vedere că mulți au luat credite de la bănci.

Citește în continuare pe ZF.ro.

Inchide