Principalul factor care poate determina căderea economiei mondiale

Principalul factor care poate determina căderea economiei mondiale
Publicat: 02/05/2016, 12:08
Actualizat: 27/03/2019, 12:43

Temerile sunt susținute de nume grele din industria financiară, precum Commerzbank, UBS sau BNP Paribas, care spun ca avântul de peste 70% a prețului din ianuarie până în prezent seamănă cu creșterea de anul trecut, urmată de o prăbușire.

Cele trei bănci se așteaptă în mai la o scădere bruscă. Avertismentul este că prețurile vor ajunge din nou la 30 de dolari barilul.

Exxon, una dintre cele mai mari companii din sectorul american al energiei, și-a pierdut pentru prima dată după 1949 ratingul maxim din cauza prăbușirii prețurilor petrolului, a datoriilor mari și cheltuielilor exagerate.

Exxon nu va avea mari probleme, este un jucător încă puternic, însă alte companii, mai mari sau mai mici, o duc din rău în mai rău.

Prăbușirea prețurilor petrolului, datoriile mari și cheltuielilor exagerate fac ravagii în sectorul energiei din SUA.

Exxon a raportat pentru 2015 un profit de 16,2 miliarde de dolari, cu 64% mai mic decât în anul anterior. Însă datoriile pe termen lung i s-au dublat la aproape 20 de miliarde de dolari. Datoriile totale au ajuns la 38,7 miliarde de dolari. La începutul anului 2013 acestea se situau la „doar” 11,6 miliarde de dolari. Situația Exxon pare bună dacă este comparată cu starea generală a sectorului petrolier nord-american, unde rapoartele financiare ale companiilor sunt pătate cu mult roșu. Prăbușirea prețurilor petrolului a provocat anul trecut pierderi cumulate de 67 miliarde de dolari unui număr de 40 de producători de petrol din SUA cotați pe bursă, potrivit datelor Administrației pentru Informații din Energie, preluate de CNN. „Sângerarea” este așteptată să continue pentru mulți.

Pentru multe companii de foraj din industria șistului situația a devenit critică, mortală în unele cazuri, sectorul fiind lovit de un val de falimente.

Halliburton, cel mai mare furnizor de servicii de fracturare hidraulică din lume, a eliminat 6.000 de locuri de muncă în primul trimestru, când a avut o scădere de 40% a veniturilor. Pierderile operaționale înregistrate în America de Nord s-au cifrat la 39 de miliarde de dolari.

Chesapeake Energy, a doua companie de gaze ca mărime din SUA, a înregistrat pierderi nete de 14,6 miliarde de dolari anul trecut. Datoria s-a situat la 10 miliarde de dolari.

Continental Resources, unul din pionierii industriei șistului, și-a redus investițiile cu 70% față de anul trecut.

Mai mult de 60 de companii nord-americane de petrol și gaze au falimentat de la începutul anului trecut, lăsând în urmă pasive de 22,5 miliarde de dolari, scrie Nikkei.

Compania de fracturare hidraulică Goodrich Petroleum a cerut protecție față de creditori sub legea falimentului la mijlocul acestei luni sub presiunea unor datorii de 500 de milioane de dolari. Anul acesta, au falimentat 21 de producători.

În general, companiile din industria șistului s-au dezvoltat în timpul anilor de boom pe datorie, strategie care acum, când prețurile sunt foarte mici, a devenit distructivă. Veniturile reduse fac dificilă, dacă nu imposibilă rambursarea datoriilor la timp. Băncile americane sunt reticente să extindă creditele acordate companiilor din industria șistului. Apoi, în cele mai multe cazuri companiile s-au supraîndatorat pentru a face investiții riscante care acum sunt neprofitabile.

Primele 18 companii petroliere americane în funcție de mărimea pierderilor sunt împovărate cu datorii pe termen lung de 57 de miliarde de dolari. Pentru acești jucători, raportul datorii pe termen lung/valoarea acțiunilor (un indicator al îndatorării) este de 99%, potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă prețul petrolului de pe piața americană revine la 50-60 de dolari barilul, de la 45 de dolari în prezent, jumătate din producătorii de gaze și petrol de șist vor fi incapabile să-și continue afacerile, a avertizat Fadel Gheit, analist al firmei financiare Oppenheimer.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii