Programul economic al lui Iohannis: economia nu mai trebuie construită prin și în jurul bugetului de stat

Programul economic al lui Iohannis: economia nu mai trebuie construită prin și în jurul bugetului de stat
Publicat: 20/11/2014, 13:51

Acum, președintele ales Iohannis vine la putere cu un program economic bazat pe principii și măsuri ce prevăd o prezență discretă a statului în economie, stimularea mediului de afaceri și o reducere a asistenței sociale, scrie Ziarul Financiar.

„Economia românească pare construită, în continuare, prin și în jurul bugetului statului. Este o stare de fapt profundă, structurală, care explică de ce cetățenii așteaptă ca atât de multe lucruri să vină de la stat sau, oricum, prin intermediul statului”, susține programul lui Iohannis.

Pornind de la această idee, Iohannis propune tăierea TVA la 19%, pentru reducerea evaziunii fiscale și o reducere în taxarea muncii, cu stimularea fiscală a actorilor eco­nomici care aduc valoare adăugată. Totodată, Iohannis propune regândirea sistemului de pensii, care riscă să devină nesustenabil, și modernizarea agriculturii, prin dezvoltare rurală și investiții în sisteme de irigații.

Esența programului: „susținerea inițiativei private și asigurarea competiției corecte, care sunt cele mai eficiente mijloace de creare durabilă a prosperității, prin antreprenoriat și muncă productivă, nu prin mecanisme sociale specifice statului asistențial care asigură, în fapt, minimul necesar traiului”.

Citește articolul integral în Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase