PROGRAMUL RABLA. A doua sesiune pentru persoane fizice începe miercuri

PROGRAMUL RABLA. A doua sesiune pentru persoane fizice începe miercuri
Publicat: 07/08/2012, 15:41
Actualizat: 31/01/2019, 20:37

A doua sesiune a Programului Rabla 2012 pentru persoanele fizice începe miercuri, bugetul alocat de Administrația Fondului pentru Mediu fiind de 57 de milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de de 10 ani, au anunțat reprezentanții Ministerului Mediului.

Cele 15.000 de tichete vor fi repartizate începând de miercuri către colectori, iar persoanele fizice care dețin mașini mai vechi de zece ani se pot dresa firmelor colectoare, începând cu aceeași dată, în vederea casării acestor autoturisme, se arată în comunicatul al Ministerului Mediului și Pădurilor remis, marți, agenției MEDIAFAX.

Reprezentanții ministerului au precizat că sesiunea pentru persoanele juridice se află în etapa de depunere a dosarelor, care se desfășoară în perioada 23aprilie – 31 august.

Ca și în 2010 și 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 de lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală. De asemenea, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.

Prin Programul Rabla au fost casate în 2012 un număr de 25.964 de autoturisme mai vechi de 10 ani. În cadrul primei sesiuni a programului au fost achiziționate 8.006 mașini, dintre care 3.661 de producție autohtonă.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunța, în 18 iunie, că până la sfârșitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numărul tichetelor din programul „Rabla”, cu o valoare totală de 57 de milioane de lei.

Totodată, ministrul preciza că programul „Rabla” va continua, întrucât se consideră că acesta este în sprijinul cetățenilor, iar după rectificarea bugetară vor mai fi puse pe piață alte 15.000 de tichete.

Întrebată care este sursa de finanțare pentru aceste tichete, Rovana Plumb spunea că a fost făcută o analiză și s-a stabilit că banii pot fi luați din alte surse din Administrația Fondului de Mediu. Ministrul preciza că s-a decis ca pentru o perioadă să fie suspendată finanțarea pentru parcuri în sate și comune.

Rovana Plumb mai spunea că mașinile electrice și hibrid vor fi menținute ca și capitol separat în programul „Rabla”.

Programul „Rabla” ediția 2012 a început în luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putând acoperi casarea a 30.000 de mașini vechi. În mai puțin de o lună, conform statisticilor Ministerului Mediului, obținute de MEDIAFAX, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de mașini, mai exact 11.927.

Bugetul prevăzut inițial de Administrația Fondului de Mediu pentru ediția 2012 a programului „Rabla” a fost de 114 milioane de lei, sumă din care poate fi acoperită scoaterea din uz a 30.000 de mașini mai vechi de zece ani.

Și anul trecut programul „Rabla” a început inițial cu o alocare bugetară suficientă pentru casarea a 30.000 de mașini. În 2010 însă el a fost suplimentat, astfel încât s-a obținut casarea a 189.323 de mașini, iar în 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de mașini.

Românii care au mașini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat în schimbul voucherelor valorice pentru programul „Rabla” pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementărilor, proprietarii de mașini mai vechi de zece ani, dar obligatoriu în stare de funcționare trebuie să meargă la REMAT-uri cu actele de proprietate și cu documentele de la poliție din care să rezulte radierea lor din circulație. În baza acestor documente, mașina veche este casată, în schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpărarea unei mașini noi, fie le pot vinde pe piața liberă.

În ultimii doi ani, prin programul „Rabla” au fost casate 305.964 de mașini uzate și au fost cumpărate 101.766 de mașini noi, 40.269 dintre acestea fiind de producție românească, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul