Provizioanele BCR depășesc la nouă luni nivelul total din 2011 și mențin banca pe pierdere

Provizioanele BCR depășesc la nouă luni nivelul total din 2011 și mențin banca pe pierdere
Publicat: 30/10/2012, 12:31
Actualizat: 20/03/2019, 16:24

BCR a constituit în primele nouă luni provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliarde de lei peste cele din perioada similară din 2011, ceea ce a menținut banca pe pierdere, cu 762 milioane lei la finele lui septembrie, în ciuda unui profit operațional în linie cu rezultatul de anul trecut.

Rezultatul operațional din trimestrul al treilea, de 618,3 milioane lei, a crescut cu 3,8% comparativ cu profitul obținut în trimestrul anterior, de 595,5 milioane lei, în condițiile în care venitul operațional (995.8 milioane lei) a urcat cu 1,2% în comparație trimestrială (983,9 milioane lei în trimestrul II al anului 2012), iar cheltuielile de exploatare au scăzut de la 388,4 milioane lei la 377,5 milioane lei.

„Grupul BCR livrează primul său trimestru în care performanța operațională s-a îmbunătățit. Această realizare prezintă și subliniază angajamentul nostru de a readuce pe profit Grupul BCR în următorii ani. Pe lângă de îmbunătățirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmărirea sistematică a îmbunătățirii capacitaților noastre comerciale, a excelenței operaționale și a calității activelor. Aceste măsuri dedicate vor livra rezultate durabile”, a declarat Tomas Spurny, CEO Banca Comerciala Romana, citat într-un comunicat transmis marți de bancă.

Provizioanele aferente riscului de credit au crescut însă în trimestrul al treilea la 875 milioane lei, față de 826 milioane lei în trimestrul precedent, dar sub recordul de 933 milioane lei din primele trei luni, ceea ce a dus în perioada iulie -septembrie la o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 214 milioane lei.

În primele nouă luni, BCR a generat un rezultat operațional de 1.82 miliarde lei (411,6 milioane euro), în ușor declin comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (-3,5%), de la 1.88 miliarde lei (449.1 milioane euro) la sfârșitul lunii septembrie 2011. Această evoluție s-a datorat în special reducerii costurilor și rezultatului net din tranzacționare îmbunătățit, la care se adaugă o creștere a venitului net din comisioane, acestea acoperind în mare măsură diminuarea venitului net din dobânzi.

În același timp, provizioanele au totalizat 2,63 miliarde lei, cu un miliard de lei mai mult decât nivelul din septembrie 2011 și cu jumătate de miliard de lei peste totalul provizioanelor constituite pe întreg anul trecut.

Venitul operațional a scăzut cu 4,5% comparativ cu perioada similară din 2011, ajungând la 3 milliarde lei (679,0 milioane euro) de la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), anul trecut.

„Sursa principală a descreșterii o reprezintă cererea scăzută de credite de consum, formarea continuă de credite neperformante și presiunea concurențială asupra marjelor, acestea afectând venitul net din dobânzi (2.139,2 milioane lei, în scădere cu 10,2%, comparativ cu anul precedent). Venitul net din comisioane a crescut in comparație anuală (+7,1%) până la 476,4 milioane lei (107.5 milioane euro) la finele lunii Septembrie 2012, de la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2011”, se arată în comunicat.

Rezultatul net din tranzacționare a crescut cu 21,6% sau 69,9 milioane lei în comparație anuală, adăugând 393,0 milioane lei (88.7 milioane euro) la veniturile din primele nouă luni ale anului 2012), generat în special de câștigurile din tranzacțiile valutare. BCR se menține lider pe piața românească de titluri și obligațiuni.

„Reflectând măsurile cuprinzătoare de optimizare, cheltuielile operaționale au fost reduse cu 6,1% in comparație anuală, ajungând la 1,18 miliarde lei (267,4 milioane euro) de la 1,26 miliarde lei la finele lunii septembrie 2011”, se mai spune în comunicatul băncii.

Cheltuielile de personal au coborât în primele nouă luni cu 5%, de la 616 milioane lei la 586 milioane lei.

În trimestrul al treilea al anului 2012, BCR și-a menținut poziția de lider pe piața bancară locală, cu o cotă de piață de circa 20% după active, în pofida unui ușor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (sau 375,4 milioane lei) față de începutul anului până la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).

Volumul agregat al creditelor acordare clienților (înainte de provizioane, IFRS) a crescut cu 3,1% față de începutul anului, până la valoarea de 55,04 miliarde lei (12,12 miliarde euro) de la 53,37 miliarde lei (12,34 miliarde euro) la finele anului 2011, în special datorită creditării retail.

BCR și-a menținut poziția de lider de piață pe segmentul de creditare cu o cotă de piață de peste 21% la finele lunii septembrie 2012, și și-a consolidat poziția de lider în creditarea imobiliară retail în euro cu o cotă de piață de aproape 30% (+1,1 pp de la începutul anului).

„Pe segmentul de creditare retail cererea de credite de consum a rămas modestă, alături de un declin al cererii de credite pentru microîntreprinderi. Pe segmentul creditelor garantate, tendința pieței este încă orientată în cea mai mare parte către împrumuturile acordate prin programul „Prima Casă 4″ (PC4), BCR fiind liderul celei de a patra etape precum și al programului în ansamblu”, se precizează în comunicat.

BCR rămâne numărul 1 pe piața depozitelor primare (19,2 % cotă de piață) atât în lei cât și în valută. Sumele datorate clienților s-au menținut relativ stabile la 39,10 miliarde lei (8,61 miliarde euro) la finele lunii septembrie 2012 (-1,4% față de finele anului 2011).

„Depozitele clienților rămân principala sursă de finanțare a BCR, banca bucurându-se totodată de un puternic sprijin din partea băncii-mamă”, se mai spune în comunicat.

BCR este de asemenea lider pe segmentul finanțărilor cu fonduri UE, deținând în prezent o cotă de piață de peste 40% din proiectele aprobate însumând peste 3,3 miliarde euro, adresate investitorilor privați și autorităților locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului