RADET datorează ELCEN 3,66 miliarde de lei

RADET datorează ELCEN 3,66 miliarde de lei
Publicat: 12/11/2019, 14:59

Datoriile RADET către ELCEN la data intrării în insolvență și înscrise la masa credală sunt în valoare totală de 3,66 miliarde de lei, adică peste 760 de milioane de euro.

Valoarea datoriilor curente către producătorul de energie termică ELCEN este de 305,3 milioane de lei, din care restanțe de 155,1 milioane de lei, iar 120,3 milioane de lei sunt obligații în termenul scadent, potrivit unui anunț de pe site-ul ELCEN.

La această sumă se adaugă valoarea energiei livrate până la 10 noiembrie, estimată de ELCEN la 30 milioane de lei. Aceste datorii ale RADET față de ELCEN au fost înregistrate în intervalul aprilie-octombrie 2019.

Luni, magistrații de la Curtea de Apel București au decis definitiv, intrarea în faliment a RADET, fiind menținută, astfel, decizia din primă instanță a Tribunalului București.

La scurt timp înainte de a fi pronunțată soluția, primarul general al Bucureștilor Gabriela Firea a precizat că, indiferent dacă instanța decide sau nu falimentul RADET, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură, deoarece Primăria a luat măsuri pentru a putea furniza agent termic.

Într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, ELCEN spune că declarația Gabrielei Firea este una caracteristică, fără corespondent în natură. „Singura măsură luată de doamna Firea a fost să forțeze ELCEN să livreze apă caldă, fără a plăti, știind că nu vom lăsa oamenii să înghețe în casă. Cu noi nu a vorbit (n.r. Gabriela Firea). Nu avem nici panseluțe de vânzare, nici vouchere pentru biciclete și nu organizăm nici concerte. Dacă aveam ceva inutil de vânzare pe care să cheltuiască banii datorați de fapt către ELCEN, cu siguranță am fi vorbit foarte des”, spun reprezentanții ELCEN, respectiv administratorul judiciar al companiei, Sierra Quadrant.

ELCEN a transmis MEDIAFAX că societatea „nu poate lăsă cetățenii fără căldură iarna” și o acuză pe Gabriela Firea de „o formă incipientă de șantaj” în condițiile în care Firea ar fi refuzat plata datoriilor curente și istorice mizând pe responsabilitatea ELCEN față de locuitorii capitalei.

„Această formă incipientă de șantaj – tu dă-mi pe gratis, că altfel rămân oamenii în frig, iar apoi eu mă laud că încălzesc Capitala prin măsurile luate de mine – a funcționat. Deși ne afectează foarte mult situația economică, vom livra în continuare agent termic. Asta nu înseamnă că nu vor fi probleme în această iarnă. Însă acestea vor apărea din cauza stării deplorabile a rețelei de distribuție”, spune ELCEN.

Întrebați cum vor recupera datoriile de la RADET, reprezentanții administratorului judiciar al ELCEN Sierra Quadrant au transmis următoarele: „Am demarat acțiunile necesare pentru recuperarea datoriei istorice în instanță. Nu există nicio discuție legată de preluarea activelor RADET de către ELCEN. În prezent, în calitate de administrator judiciar, căutăm o soluție legală care să o oprească pe doamna Firea să ne mai poată forța mână să livrăm apă pe gratis în viitor. O variantă ar fi ca ANRE, înainte de avizarea contractului cadru dintre ELCEN și PMB, să oblige Primăria să plătească serviciul de livrare în avans. Vom anunța pe măsură ce identificăm măsurile potrivite pentru a opri PMB să falimenteze și ELCEN. Din păcate, nu mai este suficient să mizăm pe respectarea legii de către cei de la Primărie și nici pe responsabilitatea lor civică și morală”.

ELCEN se află în procedură de reorganizare judiciară la momentul de față și poate să asigure alimentarea cu energie termică și apă caldă a bucureștenilor atât timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenției de către PMB, mai spunea luni compania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?