RCA-ul pentru aceeași mașină a crescut cu 15% în șase luni, aparent fără nicio explicație. De ce se scumpește asigurarea în fiecare lună

RCA-ul pentru aceeași mașină a crescut cu 15% în șase luni, aparent fără nicio explicație. De ce se scumpește asigurarea în fiecare lună
Publicat: 18/09/2014, 08:21
Actualizat: 19/05/2015, 16:29

Pentru o mașină cu o capacitate cilindrică de 1.400, care nu a fost implicată în niciun accident în ultimii cinci ani și care se află în posesia unei persoane de 54 de ani, cel mai ieftin RCA-uloferit de o companie de asigurări, în luna martie, era de 180 de lei pe o perioadă de șase luni. În prezent, prețul unei polițe RCA încheiată tot pe o perioadă de șase luni a urcat la 208 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 15%. În tot acest timp proprietarul mașini este același și nu a fost implicat în niciun accident auto.

Motivul pentru care polițele de asigurări auto cresc de la o lună la alta îl reprezintă faptul că despăgubirile oferite persoanelor păgubite sunt tot mai mari. „În ultima perioadă nu putem vorbi despre o creștere a numărului de accidente sau a numărului de persoane despăgubite. Problema este că suma oferită drept despăgubire este tot mai mare. Explicația pentru acest lucru constă în faptul că pentru aceași pagubă Curtea de Apel București oferă drept despăgubire o sumă, în timp ce Curtea de Apel Cluj altă sumă. Mai sunt și cazuri în care pentru aceași pagubă, azi despăgubirea este de 50.000 de euro, mâine crește la 80.000 de euro, iar poimâine ajunge la 100.000 de euro”, a declarat pentru gândul Mădălin Roșu, reprezentant al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Reprezentanții companiilor de asigurări spun că un asigurator trebuie să vândă 14 polițe de asigurare auto obligatorie pentru a acoperi o pagubă, în creștere de la 12 polițe cât erau anul trecut, potrivit calculelor efectuate de Ziarul Financiar pe baza datelor semestriale agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Mădălin Roșu spune că în prezent UNSAR lucrează la un proiect care ar putea duce piața RCA într-o zonă predictibilă, mult mai ușor de analizat și care ar oferi un model similar cu cel din alte state UE, un sistem de calcul al despăgubirilor aferente vătămărilor corporale, Acest lucru ar putea conduce în timp chiar și la scăderea prețului poliței RCA. „E vorba de un proiect care să stabilească foarte clar criteriile de evaluare a vătămărilor corporale. În prezent, în România,pe fondul inexistenței unor criterii clar definite în egislație judecătorii acordî despăgubiri diferite în cazuri similare”, a menționat reprezentantul UNSAR. Acest proiect va fi gata până la sfârșitul anului și ar putea intra în vigoare, în cel mai optimist scenariu, după jumătatea anului 2015.

Acesta spune că în prezent piața asigurărilor auto din România nu este una predictibilă.”Adică compania de asigurări nu poate să își facă niște proiecții pentru viitor și să spună dacă de la anul prețul unei polițe se va majora, dacă va scădea sau dacă va rămâne la fel. Este îngrijorător și pentru reasigurator. Orice companie sănătoasă din România își face niște programe de reasigurare. Reasiguratorii au început să își pună niște semne de întrebare și să întrebe ce se întâmplă la noi. Suntem pe punctul de a deveni mai riscanți decât Italia, țara unde suma oferită drept despăgubire este cea mai mare din Uniunea Europeană”, a mai spus Mădălin Roșu.

Reprezentantul UNSAR a fost prezent în emisiunea ZF Live, unde a vorbit despre motivele pentru care RCA-ul se scumpește de la o lună la alta. Aici îl puteți urmări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom