RCS&RDS a preluat oficial radiourile CME. În ce se transformă Info Pro și ce se întâmplă cu Pro FM

RCS&RDS a preluat oficial radiourile CME. În ce se transformă Info Pro și ce se 
întâmplă cu Pro FM
Publicat: 24/02/2015, 16:23
Actualizat: 27/02/2015, 12:34

RCS&RDS a anunțat, pe 23 decembrie 2014, că va prelua toate licențele de radio deținute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM și Dance FM. Însă, pentru a putea să preia aceste radiouri, RCS&RDS avea nevoie de acordul Consiliului Național al Audiovizualului, în conformitate cu prevederile legislației audiovizualului.

Astfel, în ședința de marți, CNA a analizat această solicitare de transfer de licențe de pe societățile Pro TV SA, respectiv Campus Radio SRL pe societatea RCS&RDS.

Licențele Pro FM, Info Pro și Pro Clasic au fost deținute de CME prin intermediul societății Pro TV SA și, ca urmare a aprobării date marți de CNA, acestea vor fi transferate pe societatea RCS&RDS.

Totodată, licențele Music FM și Dance FM sunt deținute de societatea Campus Radio SRL, ai cărei asociați sunt Pro TV SA – 20% și Marius Dobre (80%). Societatea a adus la cunoștința CNA intenția de a modifica acționariatul și a solicitat acordul prealabil al Consiliului pentru efectuarea acestei operațiuni. În prezent, asociații Campus Radio SRL sunt Pro TV SA (20%) și Marius Dobre (80%). Acționariatul ar urma să se modifice în sensul intrării în companie a RCS&RDS, cu 90% din acțiuni, și a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) – 10%.

De asemenea, reprezentanții RCS&RDS au spus că doresc să transforme postul de radio Info Pro într-un radio de informație, care va avea denumirea Digi FM, și să mențină profilul muzical al Pro FM. Aceștia au precizat că Digi FM ar urma să emită peste trei luni.

Însă membrul CNA Lorand Turos a spus că Legea audiovizualului nu permite modificarea unei licențe decât după un an de la începerea difuzării. El a făcut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Licența audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terț numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligațiilor decurgând din licență și cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenței nici societatea titulară cedentă a licenței și nici societatea cesionară nu înregistrează obligații restante la bugetul de stat”.

Cu toate acestea, membrii CNA au găsit o soluție legală pentru a ajuta RCS&RDS, astfel încât compania să poată să „servească interesul public” (după cum s-a exprimat membrul CNA Monica Gubernat) și să lanseze Digi FM, pe rețeaua Info Pro.

Astfel, membrii CNA prezenți la momentul votului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) au aprobat în unanimitate, inițial, modificarea structurii de programe a Info Pro și a denumirii sale în Digi FM. În acest caz, s-a ajuns la situația că postul de radio Digi FM a fost deținut pentru câteva minute, marți, de societatea Pro TV SA.

De asemenea, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi modificarea structurii de programe a Pro FM, care va rămâne însă generalist, preponderent muzical, ca și până în prezent.

După ce a aprobat aceste modificări de structuri și de denumire din Info Pro în Digi FM, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi și cedarea licențelor deținute de Pro TV SA (Pro FM, Digi FM și Pro Clasic) societății RCS&RDS SA. În acest fel, Digi FM a putut intra în portofoliul RCS&RDS.

În plus, CNA a aprobat cu unanimitate de voturi acordul pentru modificarea acționariatului societății Campus Radio SRL (care deține licențele Music FM și Dance FM), în sensul intrării în acționariat a RCS&RDS, cu 90% din acțiuni, și a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) – 10%.

La ședința CNA de marți a participat o delegație comună din partea RCS&RDS-Pro TV SA, din care a făcut parte și Cosmin Prelipceanu, redactorul-șef al televiziunii de știri Digi 24, deținută tot de RCS&RDS. Prelipceanu le-a spus membrilor CNA că a fost însărcinat să se ocupe și de proiectul acesta al radiourilor.

În acest context, Cosmin Prelipceanu a prezentat planurile companiei RCS&RDS de a transforma rețeaua națională de radio Info Pro într-o rețea națională de informație, cu denumirea Digi FM.

„Noi am înțeles din licența Info Pro că acesta este un radio de informație. Ne dorim să facem un radio de informație (…) Licența Info Pro pentru noi este nevoia românilor de a avea o rețea națională de radio de informație. Credem că există această nevoie și credem că noi o putem acoperi”, a spus Cosmin Prelipceanu.

El a mai spus că noul post de radio Digi FM ar urma să emită în următoarele trei luni și să difuzeze 50% producție proprie, 48% producții ale altor producători și 2% producții retransmise de la Digi 24 (emisiunea în care este invitat Emil Hurezeanu). De asemenea, Digi FM ar urma să difuzeze programe de informare (30%), programe educative, culturale și religioase (2%), divertisment (muzică) – 48% și publicitate și teleshopping – 20%.

„Vom avea redacție proprie pentru Digi FM, care va produce conținut informativ de radio, pentru radio. Acel 2% se referă la faptul că ne propunem ca seara, între 21.30 – 22.00, să-l preluăm integral pe Emil Hurezeanu, pentru că noi considerăm că emisiunea respectivă se pretează radioului”, a spus Cosmin Prelipceanu, precizând că niciun alt program difuzat în prezent de televiziunea Digi 24 nu se pretează la retransmisia la radio, așa cum e cazul emisiunii cu Emil Hurezeanu.

„Vom avea jurnaliști de radio care să producă un conținut pentru radio (…) Vom avea un desk comun (cu Digi 24, n.r.), un loc unde se strânge toată informația. Infrastructura există deja. Noi vrem să aducem oameni”, a mai spus Prelipceanu. El a precizat că, în măsura în care vor dori, angajații actuali ai Info Pro și Pro FM vor putea să lucreze în continuare la proiectul de radio dezvoltat de RCS&RDS.

În ceea ce privește grila care ar urma să fie difuzată de Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: „Ne-am propus ca emisiunile noastre de știri să fie consistente, mai lungi, mai generoase decât ale tuturor radiourilor care există acum pe piață. Informație înseamnă că vom avea emisiuni informative pe Digi FM cu jurnaliști de radio, dar cu conținut propriu televiziunilor noastre”. Prelipceanu a mai spus că pe Digi FM ar urma să fie difuzate și o emisiune de sport, dar și una economică.

Pe de altă parte, Pro FM va continua să fie un post de radio generalist, care va difuza multă muzică, reprezentanții RCS&RDS intenționând să mențină și actuala denumire a stației. La fel ar urma să se întâmple și în cazul posturilor de radio Pro Clasic, Music FM și Dance FM, care la rândul lor vor intra în portofoliul RCS&RDS și își vor păstra formatele și denumirile actuale.

„Pro FM revine pe rețeaua națională a Pro FM, cu acoperire ceva mai mică și, în același timp, el revine la formatul lui de bază și la misiunea pe care am avut-o, de a fi un radio pentru tineri, preponderent muzical, dar fără a scăpa din vedere zona de informații, pe care o vom livra într-un stil dinamic. Va fi o reducere a procentului de știri pe Pro FM, dar vom păstra toate celelalte valențe ale formatului (…) Vom continua să difuzăm muzică actuală, pop, dance, dar de calitate, promovând preponderent artiști din România. Muzica este aleasă pe baza unei cercetări, sondaj telefonic cu ascultătorii noștri”, a declarat, în ședința de marți a CNA, Marius Dobre, directorul executiv al Pro FM.

RCS&RDS plănuiește să se lanseze pe piața de radio din România încă din 2013. Intenția RCS&RDS viza atât lansarea unei rețele de radio generaliste, intitulate Digi FM, cât și a unei rețele de radio cu profil tematic-sportiv, cu denumirea Digi Sport FM, după cum a relatat agenția MEDIAFAX în octombrie 2013.

Însă, la un concurs organizat de Consiliul Național al Audiovizualului la sfârșitul anului 2013, RCS&RDS a câștigat doar trei frecvențe de radio – în Sibiu, Sighișoara și Reșița – pentru a lansa postul generalist Digi FM.

Acum, planurile RCS&RDS s-au schimbat și nu mai vizează lansarea unei rețele de radio generaliste, ci a unei rețele informative.

În privința acestor trei licențe câștigate la concursul organizat de CNA, Cosmin Prelipceanu a spus că RCS&RDS plănuiește să renunțe la cea de la Sibiu. De asemenea, RCS&RDS dorește ca CNA să aprobe ca licența de la Reșița, obținută pentru lansarea Digi FM, să fie trecută în rețeaua Pro FM, iar licența de la Sighișoara să fie inclusă în noua rețea Digi FM.

În ceea ce privește momentul în care Info Pro ar urma să se transforme în Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: „Ne propunem să începem peste trei luni (…) În trei luni am fi capabili să livrăm ce am propus”.

Însă membrul CNA Lorand Turos a spus că Legea audiovizualului nu permite modificarea licenței decât după un an de la începerea difuzării. El a făcut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Licența audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terț numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligațiilor decurgând din licență și cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenței nici societatea titulară cedentă a licenței și nici societatea cesionară nu înregistrează obligații restante la bugetul de stat”.

La rândul său, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în relația cu CNA, a spus că RCS&RDS va respecta legislația în vigoare. „Vom respecta legislația în vigoare la momentul la care vom putea să o punem în funcțiune”, a spus Lucian Mihai.

CME este o companie de media și entertainment care operează pe șase piețe majore din Europa Centrală și de Est. În România, CME mai deține televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania și Pro TV Chișinău și Acasă Moldova, dar și serviciul de video on demand Voyo.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România.

În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 HD (cu stațiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole