Reacția Ministerului Fondurilor Europene la afirmațiile președintelui Băsescu privind utilizarea banilor pentru reducerea șomajului

Reacția Ministerului Fondurilor Europene la afirmațiile președintelui Băsescu privind utilizarea banilor pentru reducerea șomajului
Publicat: 14/09/2014, 12:21

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a precizat că schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la 1 ianuarie 2014.

„Schema de finanțare a locurilor de muncă pentru tineri este funcțională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile sunt finanțate momentan din bugetul asigurărilor sociale și din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România”, se arată într-un comunicat al MFE remis, duminică, agenției Mediafax.

Ministerul Fondurilor Europene precizează că a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a acestui program în data de 6 august și că și alte state membre UE au optat să finanțeze din buget măsurile aferente Inițiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European deoarece nu au încă programele operaționale aprobate de CE.

Schema se finanțează prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Conform sursei citate, sume pentru tineri prevăzute în Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 sunt: Axa Prioritară 1 – 212 milioane de euro; Axa Prioritară 2 – aproximativ 362 milioane de euro.
Pe Axa prioritată 1, 106 milioane de euro sunt din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni în care rata șomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%, respectiv Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia.

Alocarea financiară menționată este aferentă anilor 2014-2015, plățile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018. La această sumă, România a alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE), precizează MFE.

Pe Axa Prioritară 2, având în vedere importanța susținerii tinerilor din perspectiva creșterii ratei de ocupare în rândul acestui grup țintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanțarea măsurilor de susținere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023, se mai arată în comunicat.

„Ne propunem ca prin Axa Prioritară 2 să continuăm finanțarea și pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finanțate din Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineri după anul 2015 în cazul în care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia”, precizează MFE.

Conform sursei citate, Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, transmis Comisiei Europene de către Ministerul Fondurilor Europene în data de 6 august 2014, prevede măsurile dedicate acestui grup țintă precum: măsuri active de ocupare; îmbunătățirea nivelului de educație și competențe; încurajarea participării pe piața muncii; încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu; încurajarea mobilității forței de muncă; alte măsuri pentru implementarea Garanției pentru Tineret.

Președintele Traian Băsescu a afirmat, la Mamaia, la Școala de Vară a PMP, că României i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri, sumă din care până în prezent Guvernul nu a cheltuit „niciun leu”.

El le-a explicat celor prezenți că subiectul „locuri de muncă pentru tineret” a preocupat Consiliul European încă din 2012, decizii importante fiind luate în 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare țară. Astfel, în programul „Locuri de muncă pentru tineret” România are alocați 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiți în perioada 2014-2015.

„Dacă acești bani nu se cheltuie, se realocă altor țări. Trebuie să cheltuim 106 milioane de euro destinați creării de locuri de muncă pentru tineri. Până acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce e nepermis”, a pus președintele.
Șeful statului a menționat că banii sunt destinați regiunilor Centru, Sud-Muntenia și Sud-Est, unde șomajul în rândul tinerilor depășește 25%.

„Dacă aș fi în locul vostru, aș face zilnic proteste la Guvern pentru că nu sunt bani pe care să îi ai la dispoziție multă vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, acești bani se realocă altor țări”, a spus Băsescu.

El le-a mai transmis tinerilor că la nivelul Uniunii Europene în proiectul „Garanții pentru tineri” sunt create trei surse de finanțare, respectiv programul „Locuri de muncă pentru tineret”, cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European și Banca Europeană de Investiții, unde finanțarea este
rambursabilă în 20 de ani, dar nu de către tineri, ci de către stat.

„Asta este ce au putut face alții pentru noi și niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizată pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri pentru simplul motiv că acest Guvern nu știe să utilizez decât banii de la buget pe care îi utilizează discreționar. Preponderent merg către pomeni electorale care, spun ei, că aduc voturi, dar nu aduc și locuri de muncă. Asta arată disprețul și mentalitatea deformată a politicienilor care astăzi iau decizii”, a spus Băsescu.

El a susținut că programul „Garanții pentru tineri” este recomandat să aibă ca sursă de finanțare și contribuția națională, iar Guvernul poate să aloce bani pentru a crea locuri de muncă.

„Din acest punct de vedere cred că iarăși avem deficiențe de înțelegere a priorităților. Nimeni nu spune că nu avem probleme sociale, dar problematica socială se rezolvă chipurile către cei care sigur merg la vot și fără niciun fel de prioritate către tinerii care presupune Guvernul PSD că nu prea merg la vot sau nu votează cu ei”, a spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021