REVIEW ASUS ZenFone 6, telefonul cu cameră rotativă: Un proiect ambițios și un concurent serios pentru OnePlus 7 pe segmentul vârfurilor de gamă accesibile

Publicat: 07/06/2019, 16:27
Actualizat: 09/01/2020, 04:20

Terminalul atrage imediat atenția datorită camerei Flip pe care o are. Aceasta este, în același timp, cameră principală și cameră pentru selfie-uri. La aceasta se adaugă o baterie uriașă, de 5.000 de mAh, un chipset foarte puternic și un display care acoperă aproape toată partea frontală. Pentru a oferi aceste beneficii într-un pachet care costă doar aproximativ 500 d euro, ASUS a trebuit să „taie colțurile” în alte zone, unele mai puțin importante. ZenFone 6 are un ecran LCD care, deși este de calitate superioară, nu se ridică la nivelul celor AMOLED de pe alte vârfuri de gamă, un motor pentru vibrații nu chiar „fin” și o greutate destul de mare.

Caracteristici tehnice principale:

Display: diagonală de 6,4 inchi, tehnologie IPS LCD, rezoluție FHD+ (2.340 x 1.080 pixeli)
Chipset: Snapdragon 855
RAM: 6/8 GB
Stocare internă: 64/128/256 GB
Card micro-SD: Da, capacitate maximă de 1 TB
Camera principală: 48 MP f/1.8 (Laser/PDAF) + 13 MP f/2.4 ultrawide
Conectivitate: 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 5
Sistem de operare: Android 9.0 Pie
Baterie: 5.000 mAh (QuickCharge 4.0 18W) / încărcare în sens invers
Accesorii în pachet: Încărcător rapid, cablu USB Type-C, căști, carcasă din plastic transparent

PREZENTARE ȘI DESIGN

ASUS ZenFone 6 este un smartphone realizat din materiale considerate astăzi premium: metal și sticlă. Display-ul acoperă aproape toată partea frontală. În partea de jos există o margine mai groasă, în zona în care sunt conectorii ecranului. Acest design a fost posibil datorită camerei principale motorizate, care poate fi folosită și pentru selfie-uri.

Difuzorul, senzorii de proximitate și becul LED pentru notificări sunt poziționate pe marginea de sus, foarte îngustă, a telefonului.

Terminalul are un cadru din aluminiu. Slotul care găzduiește sertarul cu cele două cartele SIM și cardul de memorie se găsește pe partea din stânga a telefonului. Apreciez faptul că terminalul are un slot micro-SD dedicat și nu folosește unul dintre cele două sloturi pentru cartele. Astfel, utilizatorul poate folosi două SIM-uri în ZenFone 6 și extinde, în același timp, capacitatea de stocare a telefonului cu până la 1 TB.

Pe partea de jos a cadrului metalic se găsesc jack-ul audio universal de 3,5 mm, slotul USB Type-C și difuzorul care, surprinzător, este stereo. Pe partea dreaptă sunt poziționate obișnuitele butoane fizice pentru volum și Pornire/Oprire. Deasupra acestora avem parte de o surpriză binevenită – un buton programabil, numit Smart Key. Acesta poate îndeplini diverse sarcini, în funcție de numărul de apăsări: una, două sau trei. Implicit, butonul este setat să pornească diverse funcții ale aplicației Google Assistant. Poate fi, însă, programat pentru a porni camera, lanterna sau pentru a face o captură de ecran.

Pe partea de sus a cadrului metalic găsim un decupaj pentru camera flip și un microfon, necesar pentru înregistrările video.

Spatele terminalului este protejat cu sticlă Gorilla Glass, dar nu este specificată versiunea. În mijlocul acestuia găsim logo-ul ASUS de culoare albastră, frumos stilizat. Senzorul de amprentă este poziționat tot pe partea din spate, sub cameră. Acesta este precis și rapid, cum ne-au obișnuit deja producătorii asiatici de smartphone-uri.

Ajungem la cea mai interesantă caracteristică a smartphone-ului ASUS, Flip Camera.

Camera duală a dispozitivului are doi senzori, unul principal de 48 MP și altul secundar de 13 MP, cu unghi larg de 125°. Flip Camera este motorizată și se rotește atunci când utilizatorul dorește să își facă un selfie. Modulul este fabricat din metal lichid (aliaj amorf), un material avansat ce este cu 20% mai ușor decât oțelul inoxidabil, dar de patru ori mai rezistent. Pentru protecție suplimentară, un senzor de accelerație din modul detectează rata accelerării, permițându-i camerei să revină rapid în lăcașul ei atunci când telefonul cade. Am testat (ce-i drept, deasupra patului) această caracteristică, iar camera s-a retras de fiecare dată atunci când i-am dat drumul telefonului din mână de la o înălțime de cel puțin 50 de cm.

Deoarece are o baterie de capacitate mare și folosește un display LCD, care are nevoie de un panou suplimentar în spate, ZenFone 6 este destul de gros – 9,2 mm -, și greu – 190 de grame. Cei care au folosit alte phablet-uri, cum este cazul meu, nu vor fi deranjați deloc de dimensiunile acestui smartphone. Acesta este cu doar 12 grame mai greu decât smartphone-ul meu personal, Huawei Mate 10 Pro, iar dimensiunile sunt similare.

Din păcate, ZenFone 6 nu este rezistent la apă. Este de înțeles acest lucru, ținând cont de faptul că ansamblul rotativ al camerei ar fi fost mai greu de izolat, iar prețul dispozitivului trebuia păstrat la un nivel accesibil.

Ca o scurtă concluzie la acest capitol, designerii ASUS au făcut o treabă foarte bună. ZenFone 6 este un smartphone superb, care atrage imediat privirea celor din jur. Compania asiatică poate spune că are un produs original și că a plecat pe un drum propriu, care s-ar putea să fie unul de succes. Practic, cu acest model ASUS a dat un hard reset pe divizia sa de smartphone-uri.

Din păcate, deocamdată nu se găsesc carcase și huse pentru acest smartphone în România. Din fericire, ASUS a inclus în cutie o carcasă transparentă, din plastic. Lipsește, însă, o protecție pentru ecran preinstalată, cu care alți producători ne-au obișnuit.

ECRAN

Ecranul are diagonala de 6,4 inchi și nu este, din fericire, decupat. Noi modele de smartphone-uri, precum ZenFone 6 și OnePlus 7 Pro, ne dau speranța că epoca neagră a „bretonului”, începută odată cu lansările Esential Phone și iPhone X, se apropie de sfârșit.

Pe dispozitivul ASUS, display-ul acoperă, după cum am mai scris, aproape toată partea frontală (92% din suprafață). Acesta este protejat de sticlă Gorilla Glass 6.

Panoul folosit este unul LCD și, alături de baterie, contribuie la grosimea destul de mare pe care o are dispozitivul. Pentru cine nu știe, smartphone-urile cu ecrane LCD sunt ceva mai groase, deoarece aceste display-uri au nevoie de un panou suplimentar în spate, care iluminează pixelii. Din această cauză, LCD-ul nu afișează, după cum spun specialiștii, „negrul cel mai negru” și „albul cel mai alb”. Prin comparație, pe panourile OLED fiecare pixel generează singur lumină.

Totuși, fiind IPS LCD, ecranul de pe ZenFone 6 este mai ușor de folosit în soare și oferă unghiuri de vizualizare mai largi decât modelele OLED.

Display-ul folosit de ASUS pe acest model este unul de calitate superioară, care afișează culori frumoase, vii, iar contrastul este ridicat. Ce nu a funcționat impecabil de fiecare dată a fost modul auto pentru luminozitatea ecranului. Uneori am simțit nevoia, când am intrat într-un loc mai întunecat, să măresc luminozitatea ecranului manual deoarece pe auto era prea redusă. (UPDATE 7 iunie 2019: Problema cu setarea automată a luminozității a fost rezolvată prin ultima actualizare software.)

Rezoluția oferită este de 1.080 x 2.340 pixeli (Full HD+), într-un format înalt 19.5:9. Personal sunt mulțumit de rezoluție, dar, la un ecran cu aceste dimensiuni sunt convins că există și utilizatori care și-ar fi dorit o densitate a pixelilor mai mare.

Display-ul de pe ASUS ZenFone 6 este certificat HDR10, o tehnologie pentru care oferă suport platforme video populare, precum Netflix sau YouTube. HDR este o tehnologie care face ca imaginile să fie mai clare și mai realiste, mai apropiate de modul în care ochii noștri văd lumea din jur.

PERFORMANȚĂ ȘI UTILIZARE

Pe scurt, modelul ASUS ZenFone 6 testat dispune de chipset Snapdragon 855 și 6 GB memorie RAM. Cum era de așteptat, performanțele sunt foarte ridicate și le depășesc chiar, în testele sintetice, pe cele ale unor smartphone-uri cu preț dublu. Telefonul pur și simplu zboară și este o plăcere să îl folosești. Ajută probabil și faptul că sistemul de operare Android a fost puțin modificat de ASUS. Interfața ZenUI 6 este curată și seamănă foarte mult cu Android One. Inițial chiar am crezut că ASUS a intrat în programul Google, folosit de producători precum Nokia sau Xiaomi.

Spre deosebire de anii trecuți, ASUS a redus masiv cantitatea de aplicații preinstalate, iar bloatware-ul aproape a dispărut (aplicații nedorite care nu pot fi dezinstalate de utilizator). Singurele aplicații terțe pre instalate sunt Facebook, Instagram și Messenger. Se vede faptul că taiwanezi au ascultat cu atenție criticile din ultimii ani.

Am descoperit, în interfața ASUS, ceva ce este „rare avis” în launcher-ele proprietare. Compania le oferă posibilitatea utilizatorilor să editeze numele aplicațiilor. De exemplu, poți schimba numele aplicației Pages Manager de la Facebook în Pages sau PM. Pare un lucru mărunt, dar eu îl apreciez foarte mult și era unul dintre motivele pentru care instalam de fiecare dată pe telefoanele mele cu Android un alt launcher. Mai mult, poți schimba culoarea textului pentru numele aplicațiilor. În rest, sunt cam aceleași opțiuni de personalizare pe care le găsim și la Huawei sau Samsung: numărul de linii și coloane pentru iconițe, efecte etc.

Mai este un element binevenit. ZenFone 6 include funcție de înregistrare a apelurilor, care poate fi activată prin simpla apăsare a unui buton software în timpul unei convorbiri.

Trecem la un alt punct forte al telefonului. ASUS ZenFone 6 are o baterie mare, de 5.000 mAh, iar autonomia este pur și simplu excelentă. Chiar și un power user va folosi acest telefon două zile, majoritatea timpului, fără a-l conecta la priză. Terminalul dispune și de funcție de încărcare rapidă a bateriei (Qualcomm QuickCharge 4.0, 18W), dar nu de super fast charge. Încărcarea de la 0% la 100% se face în aproximativ o oră și 30 de minute. Ținând, însă, cont de faptul că trebuie încărcat rar, lipsa încărcării la, să zicem 25 W sau 30W, nu este o problemă. ASUS consideră că funcția super fast charge este dăunătoare pentru baterie.

Lipsește și funcția de încărcare wireless. Terminalul ar fi fost și mai gros (dar și mai scump) dacă ASUS introducea și o bobină, iar de aceea a renunțat. Totuși, ZenFone 6 poate încărca wireless alte dispozitive care sunt așezate pe spatele lui, precum un ceas inteligent sau o pereche de căști. Este un fel de baterie externă wireless.

Unul dintre punctele mai slabe ale ZenFone 6 este motorul de vibrații. Aici ASUS a optat, probabil, pentru o soluție mai ieftină pentru a menține prețul scăzut. Acesta provoacă vibrații destul de „necizelate”.

Tot la categoria puncte mai slabe intră și cele două difuzoare, cel pentru apeluri și cel principal. Acestea sunt de calitate mediocră.

Sunt vești bune și pentru cei care cumpără acest telefon și doresc să îl țină mai mult timp. ZenFone 6 rulează Android 9.0 Pie și va primi actualizările Android Q și R, potrivit ASUS.

CAMERĂ

Ansamblul camerei dispune de doi senzori, un Sony IMX586 de 48 MP (f/1.7) și unul de 13 MP ultrawide. Datorită camerei performante, utilizatorii acestui telefon își vor face cele mai bune selfie-uri, foto și video. Însă Flip Camera nu dezamăgește nici în rolul de cameră principală. Rezultatele obținute pe mod auto sunt bune, după cum puteți vedea în galeria de mai jos. Camera se descurcă decent și pe timp de noapte.

Vă veți întreba, imediat, cât de rezistentă este o astfel de soluție. Nu vă pot răspunde la această întrebare după doar două săptămâni de utilizare. ASUS ne asigură, însă, că mecanismul rezistă la cel puțin 100.000 de rotații complete. Ce pot să vă spun este că până acum modulul a funcționat foarte bine, chiar și atunci când am scăpat intenționat telefonul din mână. Nu s-a întâmplat ca Flip Camera să nu se retragă complet în lăcașul ei sau să iasă de acolo pe neașteptate.

Camera poate fi folosită și pentru deblocarea telefonului prin recunoaștere facială, dar nu recomand acest lucru, deoarece deblocarea prin amprentă este mai rapidă, iar folosirea repetată a motorașului camerei îl va uza mult mai repede.

Nu în ultimul rând, camera mai ascunde o surpriză: este capabilă să înregistreze clipuri video la calitate 4K 60fps.

CONCLUZIE

ASUS ZenFone 6 este un smartphone extrem de atractiv, la prețul pe care îl are. De altfel, se bate pentru titlul de cel mai bun vârf de gamă accesibil cu OnePlus 7. Terminalul este cu doar 100 de euro mai scump decât Google Pixel 3a, care depășește ZenFone 6 doar la capitolul cameră. Este greu să nu recomanzi acest model, chiar și unui utilizator avansat. Pentru 500 de euro primești un pachet extrem de atractiv: cel mai puternic chipset disponibil pe piață pentru dispozitivele mobile cu Android, un display care acoperă aproape toată partea frontală, design reușit, bazat pe materiale premium, 6 GB memorie RAM, stocare internă de 128 GB, autonomie excelentă a bateriei și o cameră cool care mai este și performantă pe deasupra. Da, nu vei avea chiar cel mai performant ecran, cel mai bun motor de vibrații, nici difuzoare excelente (UPDATE 7 iunie 2019:Calitatea sunetului a fost îmbunătățită printr-o actualizare software.), dar cred că majoritatea utilizatorilor pot trăi linișiți fără acestea la acești bani.

Ce nu știu este cât de mult va rezista Flip Camera pentru cei care fac sute și mii de poze sau ce se întâmplă cu ansamblul după ce telefonul cade de câteva ori pe o suprafață dură, precum cimentul. Sper că ASUS a testat aceste scenarii temeinic, spre deosebire de Samsung care a fost, recent, la un pas să lanseze pe piață un smartphone inovativ, Galaxy Fold, al cărui principal element de atracție, ecranul care se pliază, ceda foarte ușor.

Pro:
– Performanțe excelente
– Preț atractiv
– Slot pentru card micro-SD dedicat, care nu folosește un slot SIM
– Dispune de un buton programabil
– Cameră bună
– Autonomie excelentă
– Ecran fără „breton”

Contra:
– Este destul de gros și greu: 9,2 mm și 190 de grame
– Nu este rezistent la apă
– Nu suportă încărcare wireless
– Difuzoare mediocre

Rating Gândul: 4,7/5
Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York