Revoluția RCA a scos oamenii în stradă. Cu cât s-ar putea scumpi polițele auto obligatorii anul viitor

Revoluția RCA a scos oamenii în stradă. Cu cât s-ar putea scumpi polițele auto obligatorii anul viitor
Publicat: 03/12/2014, 11:31
Actualizat: 06/09/2019, 19:33

Scumpirea polițelor RCA din ultima perioadă a scos marți în stradă aproape 200 de persoane. Cu lozinci de tipul „ASF, nu uita/ RCA e spaga ta” și „ASF ai sugrumat/ Un popor asigurat”, cei care au protestat în fața sediului arbitrului pieței asigurărilor au fost reprezentanți ai Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).

Mitingul a fost declanșat de „nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați” față de abuzurile practicate de ASF și asigurători, potrivit ASSAI. În replică, arbitrul asigurărilor a precizat că tarifele RCA sunt stabilite de fiecare companie de asigurare și doar notificate Autorității de Supraveghere Financiară.

În prezent, piața asigurărilor se află într-un dezechilibru din cauză că asiguratorii plătesc, în medie, 117 lei la 100 lei încasați de la clienți din prima de asigurare RCA.

Cert este, însă, că în ultimul an prețul polițelor RCA a explodat pentru unele categorii de clienți. Cei luați în vizor de companiile de asigurări sunt în special tinerii șoferi, până în 26 de ani, din București, pentru care tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, față de cele din urmă cu un an. În prezent, brokerii de asigurare contactați de gândul spun că, în acest an, diferența dintre un RCA plătit de un șofer de 23 de ani și unul de 35 de ani a depășit, în medie, 100%.

„Anul trecut, această diferență (între tarifele RCA pentru șoferi de până în 26 de ani și pentru cei de peste 35 de ani n.n.) nu era considerabilă. Avem clienți care fac polița RCA la noi de patru ani. Ei erau obișnuiți cu o scumpire oarecare, în fiecare an, dar în ultimul an RCA a crescut mai mult pentru tinerii șoferi”, a declarat pentru gândulreprezentantul unui broker de asigurare.

Gândul a scris recent povestea Andreei I., în vârstă de 25 de ani, care are carnet de șofer de 7 ani și nu a avut nici un accident de când conduce. Ea a avut un adevărat șoc când a vrut să își reînnoiască, în octombrie, polița RCA. Motivul: o costă de 2,5 ori mai mult decât în 2013, la același asigurator și de două ori mai mult decât ar avea de plătit acum, dacă nu și-ar fi schimbat numărul de înmatriculare.

Pe scurt, cititoarea gândul, care s-a mutat din Arad în București, a aflat că trebuie să plătească acum între 1.400 și 2.000 de lei pentru o poliță RCA pe 12 luni, față de aproximativ 540 de lei, cât a plătit pe aceeași poliță RCA în 2013.

Statisticile seci publicate de ASF nu scot în evidență scumpirea RCA în cazul șoferilor de până în 25 de ani.

Acestea arată că prima medie anualizată la nivelul pieței a fost de 515 lei în primele nouă luni, în creștere cu 3% față de perioada ianuarie-septembrie 2013. Unele companii au crescut tarifele pentru a-și putea acoperi cheltuielile cu daunele, unde există o presiune vizibilă pe segmentul daunelor pentru vătămări corporale și deces din accident auto, arată datele ASF.

În schimb, pentru un șofer de 33 de ani, din București, din 2012 până în 2014 RCA s-a scumpit cu aproximativ 30%, potrivit reprezentanților brokerului de asigurări rca-ieftin.ro, care estimează că în 2015 RCA se va scumpi cu 15 %, în timp ce alte surse din piața de asigurări consideră că noile reglementări ale ASF pe tema RCA ar putea duce la o scumpire a RCA cu 30% anul viitor.

sursa rca-ieftin.ro//evoluția prețului RCA pentru un șofer de 33 de ani

Petițiile privind despăgubirile RCA

Cât privește petițiile depuse de asigurați/păgubiți în privința despăgubirilor RCA în primele șase luni ale acestui an, acestea reprezintă aproape 3% din numărul de dosare de daune și 0,1% din contractele RCA încheiate în această perioadă, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Petițiile depuse de către asigurați/păgubiți în privința despăgubirii RCA au fost în număr de 4.112 (care integrează și petițiile referitoare la plăți mai mici sau plăți cu întârziere), adică circa 3% din numărul de dosare de daune avizate și 0,1% din numărul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă.

Aceasta arată fără urmă de îndoială că procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plăți mai mici sau plăți cu întârziere) sunt nerealiste, în condițiile în care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizări (comunicate public), numărul petițiilor reprezintă mai puțin de 3% din numărul de dosare de daună avizate (dintre care unele petiții sunt neîntemeiate)”, se arată într-un comunicat al ASF.

Asigurătorii au obligația de a-și stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea tuturor obligațiilor ce decurg din încheierea de asigurare RCA.

ASF urmărește modul în care asigurătorii își achită obligațiile asumate în baza polițelor și prin măsurile adoptate, inclusiv recent, vizează îmbunătățirea activității pe acest segment.

„La nivelul celor 11 societăți care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite și nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceștia să își acopere pierderi anterioare prin intermediul poliței RCA”, se arată în comunicat al ASF.

În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei polițe RCA a fost de 135.962 (în scădere cu 14% față de 30 iunie 2013), iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197 (în regres cu 9% față de primul semestru 2013).

Conform ASF, despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie, asigurătorii RCA aveau constituite rezerve de daună (avizate) în valoare 1,44 miliarde de lei (+15% față de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% față de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane de lei.

„Rolul ASF nu este să impună un anumit preț pentru un instrument financiar, ci să vegheze la buna funcționare a pieței financiare non-bancare (care include și limitarea distorsiunilor care pot avea și efecte sistemice) și la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reamintește că în acest moment două societăți de asigurare se află în procedură de redresare financiară, iar motivele, printre altele, se referă și la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de către societățile respective. ASF își exprimă speranța că procedurile de redresare financiară vor avea ca rezultat însănătoșirea financiară a societăților respective”, se mai spune în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...