România a coborât cu o treaptă în topul BM privind mediul de afaceri

România a coborât cu o treaptă în topul BM privind mediul de afaceri
Publicat: 29/10/2013, 10:46
Actualizat: 31/01/2019, 23:38

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de țări, și stă cel mai prost din UE în ceea ce privește accesul la electricitate, numărul de plăți în contul taxelor, costul importurilor și soluționarea procedurilor de insolvență.

Mediul de afaceri din România este mai puțin primitor decât cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) și chiar Belarus (63), potrivit topului „Doing Business 2014” publicat marți de Banca Mondială.

România este vecină în top cu țări ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) și este urmată de Republica Moldova (78), Croația (89) sau Rusia (92).

Germania, cea mai mare economie europeană, este pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca este poziționată pe prima poziție în UE și pe locul 5 în lume.

Banca Mondială evaluează mediul de afaceri în funcție de 10 indicatori generali: procesul de înființare a unei firme, obținerea avizelor de construcție, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăților imobiliare, accesul la credit, gradul de protecție a investitorilor, taxe, comerț internațional, garanția respectării contractelor și procedurile de insolvență. România stă cel mai prost în ceea ce privește accesul la electricitate, obținerea avizelor de construcție, plata taxelor și rezolvarea situațiilor de insolvență, dar înregistrează rezultate mai bune în privința accesului la credit.

Față de anul trecut, România a îmbunătățit mai multe aspecte, vizând procesul de înființare a unei firme, plata taxelor și respectarea condițiilor contractuale.

Astfel, România a înlesnit procedurile de înființare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agenția de administrare fiscală la registrul comerțului, se arată în raportul BM.

Totodată, plata taxelor a devenit mai ușoară și mai puțin costisitoare pentru firmele din România, după reducerea frecvenței plăților la de două ori pe an, față de plăți trimestriale anterior, și prin reducerea ratei de taxare pe vehicule, notează Banca Mondială.

În ceea ce privește garanția respectării condițiilor contractuale, noul cod de procedură civilă va veni în sprijinul firmelor prin eficientizarea și accelerarea procedurilor în instanță, se spune în raport.

Pe de altă parte, România ocupă cele mai proaste poziții din UE în funcție de mai multe criterii.

România este pe poziția 174 din 189 de țări în ceea ce privește conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile și un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor.

În zona taxelor, firmele din România au cel mai mare număr de plăți din UE, respectiv 39 pe an, și au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligații, cu o rată totală de taxare de 42,9% din profit. Toate acestea plasează România pe locul 134 în lume în ceea ce privește sistemul fiscal în care trebuie să se descurce firmele, potrivit raportului BM.

Economia românească este pe ultimul loc în UE și în ceea ce privește costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, față de o medie de 1.066 dolari pe container la nivelul UE.

De asemenea, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană în privința soluționării situațiilor de insolvență, criteriu care plasează mediul de afaceri autohton pe locul 99 în lume. Investitorii pot spera să recupereze în medie 30% din creanțele unei firme ajunse în insolvență, cel mai redus nivel din UE. Procedurile durează în medie 3,3 ani.

Singapore s-a menținut pe prima poziție în topul Doing Business, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, SUA, Danemarca, Malaezia, Coreea de Sud, Georgia, Norvegia și Marea Britanie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale