Corina Vârlan
10.11.2014
Financiar

România are nevoie de 180.000 de noi IT-ști până în 2020. Universitățile fac apel la mediul privat pentru tinerii care nu au bani de taxe

România are nevoie de 180.000 de noi IT-ști până în 2020. Universitățile fac apel la mediul privat pentru tinerii care nu au bani de taxe
Sectorul IT are nevoie, până în 2020, de 180.000 de specialiști care să lucreze atât în companiile de software, cât și în departamentele IT ale firmelor cu alte domenii de activitate. Universitățile cer ajutorul mediului privat pentru a-i putea sprijini pe tinerii care nu au banii necesari pentru a-și plăti taxele de școlarizare.

România are nevoie de mai mulți IT-ști pentru sectorul tehnologiei informației aflat, în prezent, în plină creștere. Până în 2020, pe piața forței de muncă din țara noastră ar fi nevoie de încă 180.000 de specialiști IT care să lucreze atât în companiile de software, cât și în departamentele IT ale firmelor care își desfășoară activitatea în alte domenii, susțin reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și cei ai Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică.

„Dacă ne raportăm la nevoia de specialiști în piață, rezultă că avem nevoie de o creștere a numărului de locuri de școlarizare la nivel național cu cel puțin 50%”, a declarat Andrei Pitiș, președintele ANIS.

„Nevoia de specialiști trebuie însă calibrată în funcție de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenții de licență și master din facultățile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutați de companiile de software și departamentele IT din companiile mari care oferă poziții specializate. Cererea suplimentară, care include poziții cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională și atragerea în domeniul IT a absolvenților din alte facultăți prin cursuri accelerate cu certificare internațională”, a mai explicat Pitiș.

Universitățile cer ajutorul mediului privat. „Sunt talente care nu trebuie irosite”

Totodată, universitățile cer mediului privat să creeze un fond care să ajute la susținerea tinerilor cu posibilități financiare reduse care sunt admiși la facultate pe locurile cu taxă și renunță la acestea.

„Referindu-ne la Facultatea de Automatică și Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze și să ne ajute să creștem împreună acești tineri, bineînțeles, în beneficiul industriei de software în cele din urmă”, explică Adina Magda Florea, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității politehnice.

Taxa de școlarizare anuală pentru studenți de la învățământul universitar de licență este la Universitatea Politehnică de 4.000 de lei. Excepție face Facultatea de Inginerie în Limbi Străine unde taxa este de 4.500 de lei pe an.

În prezent, în țara noastră există circa 120.000 de specialiști IT. Ei câștigă unele dintre cele mai mari salarii din economie. Angajații români care au activități de servicii în tehnologia informației sau activități de sevicii informatice obțin un salariu mediu net de 4.064 lei pe lună, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Inchide