România poate cultiva curent. Eoliene și fotovoltaice pe terenurile în pârloagă ale statului

România poate cultiva curent. Eoliene și fotovoltaice pe terenurile în pârloagă ale statului
Publicat: 07/11/2023, 17:08

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) anunţă că a terminat inventarierea terenurilor neproductive proprietate de stat.  Zeci de mii de teranuri în pâloagă ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice.

Practic, pe terenurile sterpe, din punct de vedere agricol, ar putea fi plantate „culturi de curent”. ”Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a terminat inventarierea scriptică a terenurilor proprietate de stat ce ar putea fi folosite pentru înfiinţarea de centrale electrice eoliene sau fotovoltaice. Ca parte a Planului REPowerEU, aceste suprafeţe vor fi identificate cu exactitate şi vor fi efectuate studii pedologice privind calitatea terenurilor pentru ca numai acelea care nu sunt propice pentru producţia agricolă să fie destinate altor activităţi, precum producţia de energie verde”, anunţă ADS.

Zeci de mii de hectare disponibile

Astfel, au fost identificate aproximativ 8.500 ha de teren agricol neproductiv, din care cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Constanţa, 2.738 ha, în judeţul Brăila, 1.550 ha, şi în judeţul Argeş, 1.222 ha. La acestea se adaugă circa 76.000 ha, terenuri agricole clasele IV şi V, adică cele mai slabe din punct de vedere al bonităţii agricole. Cele mai importante suprafeţe se află în judeţul Călăraşi, 26.625 ha, în judeţul Sibiu, 9.377 ha, şi judeţul Dolj, 4.906 ha.

Rotația culturilor

În prezent, terenurile statului administrate de ADS pot fi folosite doar pentru activităţi agricole. Prin Planul REPowerEU se are în vedere modificarea legislaţiei pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru RES (surse de energie regenerabilă)” a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de ADS, care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie din surse regenerabile.

Terenurile proprietate de stat, aflate în administrarea ADS, identificate ca fiind neproductive sau de calitatea IV şi V, denumite „zone de accelerare RES”, vor fi înscrise în Registrul Unic de Inventariere al Terenurilor Neproductive. Înfiinţarea acestui Registru este primul pas prevăzut de Planul REPowerEU în cazul proiectelor de investiţii în energie regenerabilă şi este responsabilitatea Agenţiei Domeniilor Statului.

„Studiile pedologice sunt extrem de importante, pentru că ele vor arăta, efectiv, ce suprafeţe vor putea fi incluse în Registru. Fără a neglija celelalte responsabilităţi, ADS se concentrează pe activităţile premergătoare Planului REPowerEU pentru că, după aprobarea lui de către Comisia Europeană, va fi timp limitat pentru implementare. Şi nu vrem să pierdem banii pentru aceste proiecte”, a declarat directorul general al ADS, Florin Nicolae.

Citiți și: Energie verde: PANOURI SOLARE care produc electricitate noaptea, pe ploaie și indiferent de zona în care sunt plasate

Legea pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în dezbatere publică. Sebastian Burduja: „Potențialul eolian la Marea Neagră este unul uriaș”

Comisia Europeană își intensifică eforturile pentru sprijinirea industriei europeane a energiei eoliene. Care este planul de acțiuni imediate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?