Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile și activitățile afectate de secetă

Rovana Plumb propune ajutoare de la UE pentru regiunile și activitățile afectate de secetă
Publicat: 04/09/2012, 23:01
Actualizat: 01/08/2014, 19:56

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marți, la o întâlnire cu comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, că acțiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui să aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor și activităților afectate de secetă.

„Acțiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor și activităților afectate de secetă, ca și efect a schimbărilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate”, a spus Plumb, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP).

Declarația a fost făcută în contextul discuțiilor referitoare la seceta din ultima perioadă, care a afectat multe state europene, inclusiv România.

La aceeași întrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului și-a exprimat, încă o dată, susținerea pentru aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbările climatice la nivelul Uniunii Europene și a reiterat faptul că, la nivel național, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbări Climatice pentru perioada 2013-2020. „România consideră oportună includerea măsurilor de adaptare în cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, a arătat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.

Totodată, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizării unei campanii de conștientizare și informare a cetățenilor referitoare la efectele schimbărilor climatice, solicitând în acest sens și sprijinul Comisarului European.

Comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, a apreciat eforturile depuse de România în domeniul schimbărilor climatice, subliniind în acest sens implicarea ministrului Mediului, Rovana Plumb, pe care o consideră un foarte bun aliat, se mai precizează în comunicatul MMP.

Luni, tot la Bruxelles, Rovana Plumb a discutat cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, subiectul principal abordat fiind seceta care a afectat România și efectele acesteia asupra mediului și a agriculturii.

Ministrul Mediului a subliniat, și cu acest prilej, faptul că seceta este o preocupare centrală la nivel guvernamental și trebuie să devină o prioritate și la nivel comunitar. „Deoarece este de așteptat ca schimbările climatice să accentueze fenomenele privind deficitul de apă și seceta, este necesară adoptarea unei strategii de acțiune pentru combaterea efectelor negative ale secetei și pentru finanțarea măsurilor necesare ce vizeaza diminuarea acestor efecte, prin diferite programe”, a afirmat Rovana Plumb.

Comisarul european pentru agricultură a salutat ideea sprijinului financiar ca urmare a secetei. „Deoarece seceta poate fi o problemă majoră pentru agricultori, am introdus în reforma PAC (Politica Agricolă Comună – n.r.) pentru perioada 2014-2020, în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală, posibilitatea acoperirii pierderilor cauzate de secetă prin intermediul creării unui fond mutual de gestiune a riscului”, a spus Cioloș, citat într-un alt comunicat al MMP.

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă că, potrivit prognozelor europene, România este țara cea mai afectată de secetă dintre țările europene. „Am văzut și eu prognozele europene și e chiar groaznic, e chiar groaznic cât de mult va fi afectată România, cel mai mult din Europa, de secetă, dar trebuie să trecem peste anul acesta greu și să sperăm că la anul va fi un an bun și reușim să recuperăm din ceea ce a rămas în urmă”, a afirmat premierul Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Guvernul a aprobat, tot sâmbătă, alocarea a 42,8 milioane de euro ca ajutor pentru circa 600.000 fermieri afectați de seceta din ultima perioadă, sprijinul fiind de 100 de lei pe hectar, pentru suprafețe cuprinse între un hectar și maximum 10 hectare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...