Rubla a atins un minim record față de dolar, pe fondul scăderii cotațiilor petrolului

Redactor:
Anca Dumitrescu
Rubla a atins un minim record față de dolar, pe fondul scăderii cotațiilor petrolului
Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record față de dolar, pe fondul declinului cotațiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune, transmite Bloomberg.

Moneda rusească s-a depreciat cu 2,8%, la 80,796 ruble pe unitate, depășind un minim anterior, atins în decembrie 2014, în perioada de vârf a crizei financiare din țară.

Prețul petrolului Brent se îndreaptă miercuri spre cel mai scăzut nivel după noiembrie 2003, din cauza ofertei excesive din piață.

„Dacă prețurile petrolului vor scădea la 25 de dolari pe baril, am putea vedea rubla la 83 de unități pentru un dolar. Rubla este încă relativ puternică comparativ cu petrolul. Nu este cel mai grav scenariu”, a spus Vadim Bit-Avragim, manager de fonduri la Kapital Asset Management în Moscova.

Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce prețul petrolului Brent a scăzut cu 25%.

În aceste condiții, veniturile Rusiei generate de fiecare baril de petrol vândut sunt la cel mai redus nivel din 2010, guvernul fiind obligat să ia în considerare măsuri de austeritate pentru a evita epuizarea fondului de rezervă.

Tags:
Inchide