S-a dat startul cozilor la taxe. SURPRIZA NEPLĂCUTĂ de la ghișeu care a făcut-o pe această contribuabilă să rămână fără „un X5″: „Mai am doar un Golfuleț”

S-a dat startul cozilor la taxe. SURPRIZA NEPLĂCUTĂ de la ghișeu care a făcut-o pe această contribuabilă să rămână fără „un X5: „Mai am doar un Golfuleț
Publicat: 07/01/2015, 10:45

Primul gând cu care s-au trezit zeci de pensionari din București la început de an a fost să își plătească dările pe noul an. Au avut de așteptat, însă, până săptămâna aceasta, când s-au redeschis ghișeele.

„Pentru impozitul pe locuință? Apăsați pe „note de plată” și primiți un bon de ordine. Când vă vine rândul, vă duceți la ghișeul indicat”. Toată lumea care intră la Direcția de Taxe Locale din strada Nițu Vasile, în sectorul 4, primește imediat informațiile de care are nevoie. În afară de casierii, la restul ghișeelor nu este coadă. „Numărul P279 la ghișeul numărul 3”, „numărul K023 la ghișeul 5”, se aude, sacadat, la interval de mai puțin de un minut, într-un difuzor, vocea care îi trimite pe contribuabili la ghișeul potrivit, după ce și-au luat număr de ordine, la intrare.

La rând la casierie, cineva se plânge. „Au mai crescut impozitele față de anul trecut. Eu pentru o casă și un apartament anul trecut am plătit 500 de lei, acum nu mi-au ajuns 1.000 de lei”, spune cineva. Este contrazis de altcineva care tocmai plătise. „Eu am dat tot cât anul trecut. Probabil v-au taxat mai mult pentru că aveți două proprietăți”. „Pentru un X5 am plătit anul trecut impozit de 27 de milioane de lei. 2.700 de lei”, se corectează o femeie cu o haină de blană artificială. „L-am vândut. Și acum îmi pare rău de el. Ce stabilitate, ce siguranță aveam cu el…Mai am doar un Golfuleț pentru care am de plătit vreo 200 de lei cred”, continuă ea.

Contactați de gândul,reprezentanții Direcției de Taxe din strada Nițu Vasile spun că anul acesta taxele și impozitele locale nu au crescut.

„Sunt la fel ca anul trecut. Impozitul pentru două camere este de circa 110 lei, pentru trei camere este de 150 de lei, iar la patru camere – 180 de lei, estimativ. Locul de parcare este între 60 de lei și 80 de lei. Persoanele fizice beneficiază de o bonificație de 10% dacă achită impozitul integral până pe 31 martie”, a declarat pentru gândul Orlando Surugiu, de la Serviciul de Informații și Relații Publice din cadrul Direcției de Taxe și Impozite din strada Nițu Vasile.

Aproximativ 60-70% dintre locuitorii sectorului 4 își achită în general impozitele locale până pe 31 martie.

„Anul acesta nu mai este atât de aglomerație ca anul trecut, în primele zile. Oricum, relevant va fi după prima lună, atunci ne vom da seama dacă au fost mai mulți sau mai puțini ca anul trecut”, spune Surugiu.

El a precizat că în Sectorul 4 anul trecut au fost aplicate 40.000 de popriri pe conturi în cazul persoanelor care nu și-au plătit dările către stat. „Aceasta este cea mai eficientă metodă. După poprire, de regulă persoanele fizice se prezintă pentru a-și plăti restanțele”, adaugă el.

Cei care nu plătesc, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, vor primi acasă somații, apoi titluri executorii și apoi li se vor popri conturile. Majorările de întârziere sunt de 2% pe lună.

Sectorul 1: Aproape 15.000 de conturi poprite încă, din cele aproape 45.000 blocate anul trecut. Un locuitor nu și-a plătit impozitul la casă din 2005

Aceeași situație și la ghișeele din Sectorul 1.

„Este lume multă, așa cum este de obicei în primele zile din an, în general pensionarii vin încă din primele zile să își plătească impozitele și taxele locale. Dar avem spațiu suficient, aici în sediul nostru din Piața Amzei. Oamenii nu trebuie să stea la coadă în frig, afară. Și mai avem încă două locuri unde pot fi plătite impozitele”, spune pentru gândul Dorina Vasile, director general al Direcției de Impozite și Taxe Locale din Sectorul 1.

Locuitorii din Sectorul 1 au mai multe variante pentru plata dărilor locale.

„Suntem pe primul loc între primării la operațiuni de plata cu POS. Se poate plăti și prin ghișeul.ro. Deocamdată foarte puțini plătesc prin ghiseul.ro, sub 1% din persoanele fizice. Trebuie să vină o singură dată la noi să ia credențialele de la noi, apoi pot plăti de acasă, prin ghiseul.ro „, a explicat pentru gândul Dorina Vasile.

Cât îi privește pe datornici, în cursul anului trecut Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 1 a emis 44.828 de popriri pe conturi, din care mai sunt active 14.900 de popriri.

„Cele mai mari sume datorate sunt datorate de prostituate, cărora poliția le dă amenzi peste amenzi, care nu sunt plătite. Încercăm să le transformăm în muncă în folosul comunității, dar instanța decide”, spun reprezentanții de la taxe locale din Sectorul 1.

Lăsând la o parte datoriile din amenzile pentru prostituție, cea mai mare datorie a unei persoane fizice în Sectorul 1 este de 139.001 lei, din care 128.000 de lei reprezintă impozite pe clădiri restante din 2005 și până în prezent, iar restul sunt amenzi auto, relevă din informațiile obținute de gândul.

Primăria Cluj-Napoca: Taxe și impozite locale plătite cu telefonul mobil sau tableta

În acest an, taxele și impozitele locale nu s-au majorat nici la Cluj- Napoca. În afară de ghișee, taxele se pot plăti și pe site-ul primăriei. În plus, de anul trecut se pot plăti online, scanând cu telefonul mobil și tableta un QR Code.

„Practic cetățenii primesc acasă înștiințările de plată și ei pot plăti cu smartphone-ul sau cu tableta, conectate la internet. Este un soft care poate fi descărcat gratuit”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Biroului de presă ai Primăriei Cluj Napoca.

„Citind acest cod și urmând pașii următori cu CNP-ul și numărul cardului, se poate plăti. După scanarea codului QR pe telefonul mobil ori pe tabletă, se va deschide o pagină de internet cu toate informațiile necesare efectuării plății online”, explica la începutul anului trecut Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Impozitele și taxele locale au rămas neschimbate în 2015 și la Iași și Constanța, potrivit informațiilor furnizate gândul de reprezentanții direcțiilor de taxe locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului