Salariații Electrica pot cumpăra acțiuni de 190 milioane de euro la un preț mai mare decât cel de la privatizare

Salariații Electrica pot cumpăra acțiuni de 190 milioane de euro la un preț mai mare decât cel de la privatizare
Publicat: 20/02/2013, 15:58
Actualizat: 29/07/2014, 20:32

Salariații Electrica vor putea cumpăra acțiuni la filialele privatizate la un preț cuprins între 3,17 euro și 45,26 euro pe acțiune, în funcție de filială, mai mare decât prețul cu care statul și-a cedat acțiunile în 2005 către E.ON, Enel și CEZ, încasările totale estimate depășind 190 milioane euro.

Estimarea de încasări este calculată pe scenariul în care Guvernul va decide să vândă un număr de acțiuni reprezentând exact 10% din capitalul social al fiecărei filiale.

În 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) și CEZ (Cehia), iar în contractele de privatizare a fiecărei filiale, unele reorganizate ulterior în diferite entități, a fost asumată vânzarea către salariații Electrica a unui pachet de „până la 10% din acțiuni”, fără să fie menționat dacă titlurile vor fi cedate de către cumpărător sau stat.

Până în prezent, însă, niciun salariat nu a putut cumpăra acțiuni, întrucât termenele până la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotărâri de guvern.
În cazul fostei Electrica Oltenia, preluată de CEZ, termenul prevăzut de lege privind achiziția titlurilor a expirat în 2008 și nu a mai fost prelungit.

Un document obținut de Mediafax relevă însă că statul a decis să pregătească vânzarea acțiunilor către salariați și a calculat deja prețul pe acțiune, ceea ce presupune că operațiunea de vânzare va începe chiar în acest an.

În document se arată că statul poate vinde acțiuni reprezentând maximum 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, iar numărul minim de acțiuni care vor face obiectul vânzării pentru fiecare entitate va fi aprobat de Guvern.

Titlurile vor fi vândute din pachetele încă deținute de Electrica la aceste filiale, astfel că titlurile vor fi cedate de către stat, nu de cumpărător.
Prețul de vânzare stabilit de Guvern pentru angajați este mai mare raportat la cel cu care statul și-a cedat acțiunile în 2005 către companiile străine, dar în condițiile în care contractele de privatizare au inclus și angajamente de investiții.

La Enel Distribuție Muntenia vor fi vândute până la 2.713.653 acțiuni ordinare nominative (reprezentând 10% din capital) deținute de Electrica SA, prețul stabilit pentru aceste titluri fiind de 45,26 euro/acțiune (în condițiile în care, în 2005, statul și-a vândut din participație la un preț de 41,28 euro/acțiune).

Același preț, de 45,26 euro/acțiune, va fi propus angajaților Electrica SA și pentru acțiuni la Enel Energie Muntenia, unde pot fi vândute maximum 370.044 acțiuni, respectiv 10% din capitalul social.

Pentru E.ON Energie România, unde pot fi vândute până la 1.033.962 acțiuni, Guvernul a stabilit un preț de 4,25 euro/acțiune (3,43 euro la privatizare), iar pentru Enel Distribuție Banat, cu până la 3.821.586 acțiuni, a fost fixat un preț de 3,57 euro/acțiune (2,92 euro în 2005).
Vor mai fi vândute până la 2.802.856 acțiuni deținute de Electrica la Enel Distribuție Dobrogea cu 4,50 euro/acțiune (2,50 euro în urmă cu opt ani) și până la 1.400.000 acțiuni la Enel Energie cu 3,96 euro/acțiune.

Cel mai mic preț pe acțiune, de 3,17 euro (față de 3,08 euro în 2005), a fost stabilit pentru titlurile deținute de Electrica SA la E.ON Moldova Distribuție, unde pot fi vândute cel mult 4.997.361 acțiuni.

„Prețul pe acțiune va fi cel menționat atât la vânzarea acțiunilor de vânzare de la Electrica SA către asociațiile salariaților, pe de o parte, cât și la transmiterea acțiunilor de vânzare de la asociațiile salariaților către persoanele îndreptățite, pe de altă parte”, se arată în document.
În condițiile în care Guvernul va decide să vândă numărul maxim de acțiuni posibil, reprezentând câte 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, încasările totale s-ar ridica la 191,6 milioane euro.

Toate cheltuielile aferente pregătirii, realizării și finalizării procesului de vânzare de acțiuni către persoanele îndreptățite, prin intermediul asociațiilor salariaților, inclusiv achiziția serviciilor de consultanță, vor fi suportate de Electrica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Se interzic TELEFOANELE mobile. S-a adoptat ordin la nivel de stat. CINE RENUNȚĂ la smartphone
O mare greșeală la examenul auto. Mulți elevi o comit
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?