Salariul minim brut crește la 2.550 din ianuarie 2022. Care este formula de calcul a Guvernului

Salariul minim brut crește la 2.550 din ianuarie 2022. Care este formula de calcul a Guvernului
Salariul minim brut pe economie în România stabilit pentru anul 2021 este de 2.300 lei pe lună, pentru angajații fără studii superioare / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/09/2021, 14:59
Actualizat: 28/09/2021, 15:01

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat, marți că salariul minim brut va crește cu 10,9% și va ajunge la 2.550 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022, și nu din decembrie, sau chiar noiembrie, cum își exprimare dorința premierul Florin Cîțu, în contextul așteptatelor scumpiri la energie.

„Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astăzi cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă și va aduce o creștere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022”, a anunțat Raluca Turcan marți, pe contul de Facebook. Ministrul spusese de joia trecută că Guvernul va prezenta săptămâna aceasta proiecţia de majorare a salariului minim.

Astfel, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%, a anunțat Raluca Turcan.

Formula de calcul prezentată marți ia în considerare:

  • Rata inflației de 5,0 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză;
  • 2,1 % creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT;
  • Creșterea câștigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei) în câștigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (5.889 lei la sfârșit de an 2022, în creștere cu 6,68% față de începutul de an 2022) este de 43,3%;
  • parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, prin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%.

„Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârșitul lunii septembrie și odată cu el, un mecanism predictibil de creștere pentru anii următori”, a precizat Raluca Turcan.

Potrivit statisticilor citate de ministru, în prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare.

Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit, a precizat ministrul.

Traseul negocierilor tripartite

Creșterea de 10.9% este mai mică decât cea cerută de sindicate, dar mai mare decât cea avansată de patronate, în cadrul negocierilor tripartite, respectiv sunt între 8 și 12%, după cum explica ministrul, marțea trecută. Premierul anunța, în 8 septembrie, că salariul minim brut pe economie ar putea crește cu sume cuprinse între 8% – cât au cerut patronatele – și 10%  – cât au solicitat sindicatele, iar procesul de analiză și consultare este în plină derulare. „Eu zic că putem să ne înțelegem”, spunea premierul Florin Cîțu, care s-a declarat plăcut surprins că propunerea de mărire a venit din partea patronilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat încă din 31 august că a demarat consultările și părțile reprezentantive pentru mărirea salariului minim.

Joia trecută, pemierul a declarat că o primă majorare, de 8% să se aplice de la 1 decembrie sau chiar de la 1 noiembrie anul acesta. „Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele. Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a declarat Florin Cîțu la TVR 1.

Totuși, reprezentantul uneia dintre cele mai mari confederații patronale, Concordia, deși concidera creșterea de 8% rezionabilă, susține că Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie la începutul anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.

Salariul minim brut pe economie în România stabilit pentru anul 2021 este de 2.300 lei pe lună, pentru angajații fără studii superioare, și de 2.350 de lei pe lună, pentru cei cu studii superioare. După plata contribuțiilor la asigurări (35%), după scăderea deducerilor personale (între 405 și 1.205 lei, în funcție și de persoanele în întreținere), și apoi plata impozitului pe venit (10%), se ajunge la o plajă de salarii minime nete care pornește de la 1.386 de lei (pentru o persoană fără studii superioare și fără persoane în întreținere), la 1.466 de lei (cu mai mult de 4 persoane), pentru prima categorie de lucrători.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Când dau elevii TEZELE pentru semestrul I, de fapt?! Anunţul făcut de ministrul Educaţiei
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
DACIA recheamă în service mii de mașini. Care este motivul incredibil?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
SONDAJ. Cu cine ar vota românii acum, în cazul unor alegeri. Încrederea românilor în Klaus...
Irina Fodor, dată afară de la Asia Express, ca să revină Gina Pistol?
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
BOMBĂ! Legea pensiilor suferă o schimbare majoră. Intră în vigoare din 2023, toți românii se...
Lovitură! SENATUL a RESPINS obligativitatea CERTIFICATULUI VERDE la LOCUL de MUNCĂ
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Veste ȘOC despre mama gemenilor care au murit în urma căderii de la etajul 10....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Bomba zilei vine de la Pfizer. Toți românii trebuie să afle adevărul. „Este definitiv”
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...