Șeful supravegherii de la BNR: Le-am scris băncilor despre depozite pentru că vrem transparență; au păcălit clienții

Șeful supravegherii de la BNR: Le-am scris băncilor despre depozite pentru că vrem transparență; au păcălit clienții
Publicat: 22/02/2014, 12:51
Actualizat: 05/02/2019, 11:29

„Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scăzând dobânzile, era foarte clar că principalul va fi diminuat. Personal, cred că a fost o chestie de păcăleală din partea băncilor. Din acest motiv am și cerut: domne, vreau transparență”, a spus Cinteză.

Șeful supravegherii BNR a arătat că nu poate cere băncilor să-și modifice politica comercială, dar le poate cere să fie mai transparente și să-și asume că nu mai vor să atragă sume pe termen scurt.

„Băncile înlocuiesc linile de finanțare de la băncile-mamă cu resurse interne. Dar acolo vorbim de resurse pe termen mai lung. Și atunci, le interesează resursele pe teremene mai lungi, nu pe trei luni. Este de înțeles, dar să fie transparenți”, a explicat Cinteză.

Agenția MEDIAFAX a relatat recent că Banca Național a României a solicitat băncilor să adopte măsuri dacă există situații în care, din cauza scăderii dobânzilor și majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puțini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputațional și mediatizarea fenomenului.

„La nivelul Băncii Naționale a României s-au primit o serie de sesizări care vizează aspecte privind modalitatea prin care unele instituții de credit procedează la modificarea dobânzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populație în sens descrescător concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generând, astfel, situații în care suma care revine deponentului (depozit plus dobândă aferentă) la momentul lichidării este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informații au fost intens mediatízate”, se arată în circulara transmisă de BNR în sistemul bancar și obținută de MEDIAFAX.

Banca centrală a solicitat conducerilor instituțiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situații și să le comunice până la finele acestei luni, invocând, pe lângă riscul reputațional, și prevederile legale privind practici bancare prudente în relația cu clientela.

„Având în vedere cele menționate mai sus, și riscul reputațional la care poate fí expusă instituția dumneavostră de credit, în temeiul dispozițiilor art.101 alin.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.227/2007, cu modificările și completările ulterioare, vă solicităm să întreprindeți măsurile care se impun astfel încât să se asigure respectarea prevederilor legale aferente unei practici bancare prudente în relația cu clientela, acestea urmând să fie comunicate Băncii Naționale a României până cel târziu la data de 28.02.2014”, se mai spune în scrisoare.

Cinteză a fost de acord că băncile au de multe ori deficiențe mari în relația cu clienții.

„Văd după reclamațiile pe care le primesc. Sunt grosolane. La reclamații mă uit mereu când îmi vine mapa, pentru că afli multe lucruri de acolo”, a adăugat șeful supravegherii de la BNR”

De la mijlocul anului trecut, când BNR a reluat reducerea treptată a dobânzii, băncile comerciale au replicat o bună parte din mișcarea ratei de politică monetară în dobânzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut și la începutul acestui an, când banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piață, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.

În condițiile unor dobânzi între 2% și 4,25% pe an la depozitele cu scadență la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadență, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis în repetate rânduri mesaje către bănci să calibreze cu măsură tranferul reducerii ratei de politică monetară în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care instituțiile se reorientează către veniturile din comisioane, pentru nu-și periclita bazinul de resurse interne.

Pe de altă parte, însă, Isărescu a promovat recent ideea că economisirea nu o reprezintă doar depozitele bancare, menționând că în piețele dezvoltate o pondere mult mai importantă este deținută de fondurile de pensii și de piața de capital. De altfel, guvernatorul băncii centrale opina într-un interviu acordat MEDIAFAX la începutul acestui an că, odată cu noile reglementări privind rezoluția bancară la nivel european, piața de capital va prelua treptat din economiile plasate în acest moment în bănci de către persoanele cu foarte mulți bani.

La începutul acestui an, mai multe publicații din presa centrală au relatat despre produse de economisire în care la scadență deponenții retrag sume mai mici decât au depus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...