Situație dezastruoasă. De la începutul acestui an, România a luat doar 0,004% din fondurile europene

Situație dezastruoasă. De la începutul acestui an, România a luat doar 0,004% din fondurile europene
Publicat: 21/07/2017, 13:58

România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exercițiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbții” de 0,004% din totalul sumei alocate în exercițiul financiar curent, potrivit unui calcul Ziarul Financiar.

Cum principalele autorități de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu poate spera să pri­mească bani, deși Ministerul Finanțelor a bugetat pentru acest an venituri de la UE, din fondurile structurale, de aproape 10 miliarde de lei.

Pe de altă parte, ocupat cu acoperirea salariilor și a pen­siilor, Ministerul Finanțelor nici nu are bani pentru a suplini golul, până ce ar urma să vină fondurile nerambursabile.

Ministerul Finanțelor a împrumutat la începutul săptămânii un miliard de euro de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru confinanțarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene – aproximativ 22 de miliarde de euro în exercițiul financiar 2014-2020.

În execuția bugetară la cinci luni, Minsterul Finanțelor arată că a primit de la UE, în perioada amintită, 4,68 mld. lei (ceva peste 1 mld. euro) și a cheltuit în contul proiectelor astfel dezvoltate 5 mld. lei (1,1 mld. euro). Dintr-o altă statistică, tot a Ministerului Finanțelor (Balanța financiară netă a fluxurilor financiare dintre România și UE), rezultă că majoritatea fondurilor prmite sunt subvenții agricole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase