Sorin Blejnar, la instanță: Nu sunt și nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor

Sorin Blejnar, la instanță: Nu sunt și nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor
Publicat: 22/06/2012, 21:35
Actualizat: 22/06/2012, 21:35

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri, la procesul în care îl acuză de calomnie pe liderul ProLex, Vasile Lincu, că nu este și nu a fost vreodată anchetat de DNA în legătură cu fapte de corupție, răspunzând astfel unei întrebări a apărării sindicalistului, scrie Mediafax.

Judecătoria Sectorului 2 a finalizat, vineri, dezbaterile într-un dosar în care fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu și în care îi cere acestuia daune simbolice de un leu și publicarea hotărârii instanței în ziare cu tiraj național.

La termenul de vineri al procesului, ambele părți au fost prezente și au fost interogate de către instanță. În plus, a fost audiat și un martor.

Întrebările apărării lui Lincu formulate pentru fostul șef al ANAF trebuiau să demonstreze calitatea îndoielnică de conducător de structură a lui Blejnar, mai precis faptul că acesta a demis în mod ilegal un fost inspector superior, Marin Virgil, și a detașat ilegal un funcționar lucrător, din structura instituției sale în cea a Autorității Naționale a Vămilor (ANV).

Totul, au spus apărătorii lui Lincu, a pornit de la un control efectuat de inspectorii Marin Virgil și Ciucă Emilian la compania Petrom, la care cei doi ar fi descoperit un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro adus statului român.

Ulterior, potrivit apărării lui Lincu și acestuia, Blejnar i-ar fi chemat pe cei doi în biroul său, unde, de față cu toti superiorii direcți ai inspectorilor, i-ar fi mustrat pe aceștia în termeni duri, cu amenințarea că vor fi dați afară. Totodată, spune partea reclamată, Blejnar s-ar fi adresat ulterior superiorilor celor doi inspectori, cu mențiunea că, dacă nu îi demit pe aceștia, urmează să fie dați afară ei.

Blejnar a arătat în fața instanței că își amintește episodul și că, în opinia sa, a procedat legal atunci, nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa celor doi inspectori, iar societatea Petrom nu a prejudiciat statul.

„Au vorbit mai mulți angajați cu mine atunci, pe fondul acelui control. Angajați ai vămii și de-ai mei. Directorul vămii, adjunctul, dar și cei doi inspectori”, a spus fostul șef al ANAF.

Întrebat, la cererea apărării, dacă recunoaște că a cerut la acea ședință cercetarea disciplinară a celor doi inspectori, Blejnar a răspuns: „Nu a fost ăsta sensul. Am spus șefilor să facă toate demersurile legale ce se impun. Nu-mi amintesc să fi spus să fie sesizată comisia de disciplină. Dar este, totuși, posibil. Eram îndreptățit să fac asta, dar nu am făcut-o”.

Întrebat în legătură cu modul în care l-a detașat și numit la conducerea ANV pe Cornel Costea (fostul șef al Vămii Ploiești, arestat preventiv și judecat pentru fapte de corupție – n.r.), Blejnar a pecizat că ordinele de detașare și numire au trecut prin filtrul direcțiilor juridice și de resurse umane ale ANAF și ANV și s-au dat cu respectarea Legii 188/1999, Legea funcționarului public.

Totodată, Blejnar a răspuns și unei întrebări a apărării privind implicarea sa în anchetele DNA legate de corupția din vămi, precizând că a dat doar declarații de martor în acele cazuri și că nu a fost și nu este urmărit de procurorii anticorupție pentru astfel de fapte.

Fostul șef al ANAF a fost întrebat și dacă este cercetat pentru fapte de corupție, răspunsul său în fața instanței fiind: „Nu! Nu este adevărat. Această afirmație face parte din ciclul defăimărilor. Nu sunt cercetat. Nu am fost cercetat. Am fost audiat ca martor. Iar referitor la asta am adresă de la DNA, dată în urma solicitării mele cum că nu sunt cercetat de ei”.

La rândul său, pe baza întrebărilor stabilite de avocatul lui Blejnar, Lincu a fost pus să spună dacă deține probe solide potrivit cărora Blejnar ar fi „tura” sau „regina” din vămi, așa cum arăta în schemele pe care le-a prezentat presei.

Sindicalistul a precizat că nu a urmărit denigrarea publică a lui Sorin Blejnar și că schemele prin care îl indica pe acesta ca pe un contributor la infracțiunile de corupție din vămi sunt reflexia schemei logice de structurare a sistemului. Referitor la dovezile indubitabile, sindicalistul a arătat că există declarația unui martor.

Liderul ProLex nu a fost lăsat de instanță să răspundă cu privire la cercetarea sa de către Parchetul instanței supreme, pentru delapidare și fals intelectual, întrebarea fiind propusă tot de avocatul lui Blejnar.

În final, a fost audiat și martorul Marin Virgil, unul dintre inspectorii dați afară după efectuarea controlului de la Petrom.

Acesta a relatat judecătorului că, în 31 martie 2009, a fost chemat alături de colegul său în biroul lui Blejnar, iar acolo, de față cu șefii lor, cei doi inspectori au fost amenințați cu demiterea.

„Sorin Blejnar ne-a reproșat că ce am căutat la Petrom și cum de ne-am permis să controlăm societatea și de ce nu am predat lucrarea echipei ce făcea Raportul de inspecție fiscală pentru perioada 2005-2009, perioada post privatizare a Petrom. Sorin Blejnar ne-a amenințat și ne-a vorbit foarte violent, apoi s-a întors către șefii noștri și le-a spus: «Bă, dacă nu-i dați pe aștia doi afară, am să vă dau eu pe voi »”, a declarat martorul.

„Ce ați căutat voi acolo la Petrom? Voi știți ce-i cu Petrom? Băi, Petrom este cel mai mare contribualbil al țării”, le-ar mai fi spus Blejnar inspectorilor la acel moment, potrivit relatării din instanță a martorului.

Marin Virgil a mai arătat că, în opinia sa, pe baza controlului întreprins de el, Petrom s-a dovedit a fi creat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane statului român.

Sorin Blejnar a cerut, la finalul procesului, admiterea acțiunii sale și obligarea lui Lincu la plata simbolică a unui leu daune morale și a publicării deciziei în mai multe ziare cu tiraj național.

Apărarea lui Lincu a cerut instanței respingerea acțiunii, pe motiv că Lincu nu a făcut decât să transpună mărturiile unor martori ai ilegalităților lui Blejnar.

Instanța a amânat pronunțarea în acest caz, fără a preciza pentru ce dată.

În martie 2011, Sorin Blejnar l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu, pe care îl acuză de calomnie. Fostul șef al ANAF afirmă că, pe fondul acțiunilor DNA din vămile românești de acum mai bine de un an, Lincu ar fi dus o campanie mediatică prin care a urmărit defăimarea sa.

În acțiunea fostului șef al ANAF se arată că Lincu a urmărit cu persistență denigrarea lui Blejnar, printr-o serie de comunicate de presă remise mass-media la acea vreme. Prin acele comunicate, susține Blejnar, se acredita ideea că el ar fi o persoană cu o moralitate îndoilenică, extrem de coruptă. Blejnar notează că, în acest fel, Lincu i-a încălcat dreptul la onoare și la reputație.

Vasile Lincu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost dat în judecată de către Sorin Blejnar pentru că l-ar fi calomniat acuzându-l că l-a numit ilegal pe Cornel Costea la Vama Ploiești, că protejează Petrom și că a dat afară doi inspectori care fuseseră în control la această companie. Liderul sindical a precizat că are documente prin care își poate susține afirmațiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice