Știți CÂT COTIZAȚI la Primăria Bucureștiului, ca Firea să-și trimită VOTANȚII în excursii în GRECIA?

Redactor:
Iulian Anghel
Știți CÂT COTIZAȚI la Primăria Bucureștiului, ca Firea să-și trimită VOTANȚII în excursii în GRECIA?
Un bucureștean cu salariul mediu plătește Primăriei București 2.100 de lei anual. Vezi cum îi cheltuiește primarul general Gabriela Firea banii, în afara pomenilor electorale pentru pensionari

Reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a bulversat bugetele administrațiilor locale. Dar, și așa, tot au rămas bani de învârtit cu lopata.

Dovada: felul în care primarul Gabriela Firea cheltuiește banii. Ca iepurașul din joben, pac, apar, 1.000 de pensionari care primesc excursii în Grecia. Țup! mai apar „studenții„, fără număr, care primesc excursii la mare, pentru că „tineret mândria țării”. Primaria acordă 5.000 de eco-vouchere de câte 9.000 de lei, pentru achiziționarea unor mașini noi, dar banii pot fi folosiți și pentru achiziționarea de telefoane mobile sau laptopuri, curat meșteșug de a face din Bucureștii un oraș eco.

Că Primăria Capitalei mai dă un ajutor de 250 de lei pensionarilor din București – treacă-meargă, dacă nu ar avea iz electoral. Statui cu nemiluita, Moș-Crăciuni în plină vară, iepuri și ouă de Paști de zeci de mii de euro, dar parcări ioc!, spitalul republican cu zecile lui de clinici, ioc!, șosea de centură, ioc!.

Dar banul, cine dă banul pentru petrecere?

Mulți dintre noi credem că dăm primăriei impozitul pe casă și mașină, un mizilic. Nu, dăm mult mai mult.

Principala sursă de venit a unei localități, nu este impozitul local, ci impozitul pe salarii. Pentru că, potrivit Legii finanțelor publice locale, 82% din impozitul pe venit colectat lunar de la „oamenii muncii” merge la bugetul local.

Să luăm ultimele date de la Statistică: salariul mediu brut lunar este, în România, puțin peste 4.500 de lei, iar salariul în mână, de 2.700 de lei (desigur vorbim de o medie, pentru că diferențele între salarii sunt foarte mari). Adică, salariatul ( într-o foarte mică măsură, patronul, după transferul contribuțiilor) lasă statului peste 40% din venitul lui brut, adică între 1.800-1.900 de lei, lunar. Din acești bani (care reprezintă și contribuțiile de pensii și sănătate), cam 300 de lei înseamnă impozitul pe venit. 82% din impozitul pe venit ce trebuie dat primăriilor este egal cu 250 de lei. Din acești 250 de lei, 23,5% merg la primăria de sector și 47,5% la Primăria Generală (restul de 11% merg într-un fond de redistribuire pentru cazuri de urgență).

Așadar, dintr-un foc și fără comentarii, un angajat cu salariul mediu în București, plătește primăriei de sector, lunar, 58 de lei (696 de lei anual), iar Primăriei Generale peste 118 lei lunar (1.400 de lei anual). În total, 2.100 de lei, anual. Știu familii care muncesc pe brânci și care nu pleacă în concediu vara asta pentru că nu au 2.100 de lei, care, în modestia lor, le-ar ajunge pentru câteva zile la mare. Dar Primăria, în generozitatea ei, alocă, din banii lor, bilete gratuite pentru vacanțe în Grecia. (De ce în Grecia, nu susținem industria autohtonă, cum e în programul de guvernare al PSD?)

Din veniturile curente ale Primăriei Generale, în 2018, de 4,3 miliarde de lei, 3,3 miliarde de lei (76%) vin, potrivit bugetului primăriei, din impozitele pe salarii.

De la un salariat cu salariul minim brut pe economie, de 1.900 de lei, statul colectează, lunar 780 de lei. Impozitul lunar pe salariu, pentru un astfel de om, este de 78 de lei. Anual, el este de 936 de lei, adică foarte aproape de venitul lui net lunar. Din acești bani, 767 de lei merg la primării – 364 de lei la Primăria Generală și 180 la primăria de sector. Un astfel de om nu va merge niciodată în concediu, dar, pe banii lui, merg alții în Grecia, alții își cumpără telefoane și mașini eco, alții încasează salarii de mii de lei în companiile fantomă ale Municipalității, în vreme ce mulțimile aplaudă generozitatea primarului PSD care are grijă de confortul oamenilor.

 

Inchide