Stocul de spații logistice și industriale va depăși în acest an două milioane mp, jumătate în Capitală

Stocul de spații logistice și industriale va depăși în acest an două milioane mp, jumătate în Capitală
Publicat: 24/03/2015, 20:14

La sfârșitul anului 2014, stocul modern de spații logistice și industriale era de 1,8 milioane de metri pătrați, aproximativ 53% în București (950.000 de metri pătrați).

„Livrările de spații noi au fost anul trecut minime și au fost înregistrate în afara Capitalei. În 2015, livrările de spații noi vor depăși 200.000 de metri pătrați. Cele mai relevante dezvoltări vor fi în București – 80.000 de mp, Timișoara – 82.000 de mp și Ploiești – 22.000 de mp. La finalul lui 2015, stocul de spații logistice și industriale va fi cu 12% mai ridicat față de 2014 și va depăși 2 milioane de metri pătrați, din care 1 milion în București”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanță imobiliară.

În București proiectele cu livrare în acest an sunt P3 Logistics Park (extinderea Europolis Park, cu 40.000 de metri pătrați), Log Center Mogoșoaia (Immofinanz, 40.000 de metri pătrați), iar în afara Capitalei, principalele proiecte sunt Timișoara Airport Park (Globalworth, 52.000 metri pătrați), Olympian Park în Timișoara (20.000 metri pătrați), VGP Park Timișoara (10.000 metri pătrați) și Ploiești West Park (22.000 metri pătrați).

Cererea de spații industriale și logistice a fost de 209.000 metri pătrați, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 5 ani și în creștere cu 37% față de 2013.

În București, volumul tranzacțiilor a fost de 71.000 de metri pătrați, reprezentând mai mult de o treime din totalul cererii, în timp ce în Timișoara volumul închirierilor a reprezentat aproximativ 50% din totalul tranzacționat.

Activitatea de pre-închiriere a însumat 95.000 de mp și a fost înregistrată în afara capitalei, preponderent în Timișoara. Mare parte a cererii de spații logistice și industriale a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, în special auto, cu 48% din totalul cererii, urmat de companiile de logistică – 19% și retail – 12%.

„Cererea pentru spații industriale și logistice a crescut considerabil în 2014 și ne așteptăm ca și anul acesta să urmeze același trend. (…) Observăm o efervescență a cererii și un interes dinamic al companiilor din diverse segmente de a se extinde sau de a-și crea noi unități pe teritoriul României”, a declarat Rodica Târcavu, head of industrial department DTZ.

Datorită nivelului redus de livrări, rata spațiilor vacante a urmat un trend descendent, atât în București cât și în țară. La sfârșitul anului 2014, rata medie de neocupare a spațiilor logisitice și industriale din România era de 7%. În București, aceasta se situează în jurul valorii de 8%, în timp ce în orașele regionale este de 5%. Regiuni precum Cluj, Brașov, Oradea sau Pitești nu înregistrează spații vacante la finalul lui 2014.

„Disponibilitatea spațiilor a scăzut considerabil anul trecut și ne așteptăm la o nouă etapă de dezvoltare a pieței spațiilor logistice și industriale în următorii ani (…) dezvoltatorii vor începe să construiască speculativ, mai ales în București, dat fiind opțiunile extrem de limitate de spații compacte de depozitare clasa A cu suprafața de peste 10.000 de mp. Tot pentru anul acesta, ne așteptăm și la tranzacții de terenuri având ca destinație logistica, retailul sau producția”, a adăugat Târcavu.

Nivelul chiriei nu a înregistrat schimbări, pentru spațiile de clasa A cu o suprafață de minimum 5.000 de mp fiind cuprinse în intervalul 3,6-3,9 euro/mp/ lună, iar pentru cele de sub 5.000 de mp, nivelul chiriei este ușor mai ridicat. Pentru spațiile de clasa B, chiriile variază între 2,5 și 3 euro/ mp/ lună. Chiriile nete efective sunt cu 10-20% mai mici, cea mai întâlnită metodă de motivare a chiriașilor fiind oferirea de luni gratuite corelată cu durata contractuală și suprafața închiriată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE