Taxa suplimentară redevenței, impusă și pentru resursele naturale exploatate înainte de 1 februarie

Taxa suplimentară redevenței, impusă și pentru resursele naturale exploatate înainte de 1 februarie
Publicat: 15/02/2013, 14:14
Actualizat: 01/08/2014, 07:01

Taxa specială percepută firmelor cu activități de extracție/exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele, aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, va fi impusă inclusiv pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 și comercializate după această dată

În urmă cu o lună, Guvernul a decis să impună firmelor cu activități de extracție/exploatare și comercializare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale, o taxă specială de 0,5% aplicată la veniturile luate în calcul la stabilirea cifrei de afaceri, taxă valabilă pentru intervalul februarie 2013-decembrie 2014.

În normele metodologice pregătite de Guvern pentru clarificarea acestei taxe și obținute de MEDIAFAX este prevăzut însă că acest impozit va fi aplicat „inclusiv pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 și comercializate după această dată”, venituri care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri.

Activitățile care intră sub incidența acestei taxe sunt exploatarea forestieră, extracția cărbunelui superior, extracția cărbunelui inferior, extracția petrolului brut, extracția minereurilor feroase, extracția minereurilor de uraniu și toriu, extracția altor minereuri metalifere neferoase și alte activități extractive. Sub incidența acestei taxe intră și operatorii economici care au licențe de exploatare a resurselor menționate, dar a căror activitate principală nu corespunde acestor coduri CAEN.

Documentul pregătit de Guvern stabilește că sunt asimilate licențelor și permisele de exploatare, emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale pe termen de un an și pentru cantități determinate.

„Operatorii economici care desfășoară și alte activități în afara celor care intră sub incidența acestei ordonanțe sunt obligați să organizeze și să conducă evidența contabilă distinctă pentru delimitarea veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale”, se arată în document.

Normele mai stabilesc că firmele care folosesc resursele naturale exploatate ca materii prime pentru obținerea altor produse (precum produse energetice) și al căror preț este cotat la bursă vor datora impozit pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzătoare valorii materiilor prime determinate pe baza prețurilor de referință stabilite de autoritatea competentă în raport de cotațiile internaționale ale acestor resurse naturale.

În cazul companiilor care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obținerea altor produse (precum cărămidă, țiglă, BCA, mixturi asfaltice, betoane) și al căror preț nu este cotat la bursă, impozitul va fi datorat pentru partea din venitul rezultat din comercializarea produselor finite, corespunzătoare valorii contabile a resurselor naturale utilizate pentru obținerea produselor finite astfel comercializate, valoare în care vor fi incluse și toate taxele plătite pentru exploatare.

În cazul operatorilor economici persoane fizice, acest impozit va fi datorat situația în care resursele naturale exploatate sunt și comercializate. Pentru acești operatori, baza de calcul a impozitului pe veniturile rezultate din exploatarea resurselor naturale o reprezintă valoarea livrărilor înscrise în facturile sau alte documente care atestă livrarea, emise în luna pentru care se determină impozitul.

Taxa a fost impusă de Guvern în condițiile în care sistemul de redevențe și tarife urmează să fie revizuit abia începând cu perioada 2014-2015, iar Guvernul caută soluții pentru păstrarea deficitului bugetar în limitele convenite cu Fondul Monetar Internațional.

Taxa specială reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil și venit la bugetul de stat, Guvernul estimând pentru acest an încasări suplimentare la buget de 106,9 milioane lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Halep a primit noul verdict. Începe iar calvarul: Decizia TAS a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×