Tinerii sub 35 de ani, COMOARA județelor sărace din Moldova. Disponibilitatea locală a forței de muncă devine MAI IMPORTANTĂ decât costurile

Redactor:
Roxana Petrescu
Tinerii sub 35 de ani, comoara județelor sărace din zona Moldovei. Disponibilitatea forței de muncă devine mai importantă decât costurile. Vezi care sunt județele cu ponderea cea mai mare a forței de muncă tânără
Constant clasate la coada clasamentului în materie de business, unele județe din Moldova dețin o comoară nebănuită: o pondere ridicată a tinerilor sub 35 de ani. În contextul în care disponibilitatea forței de muncă devine mai importantă decât costul acesteia, menținerea tinerilor în aceste județe poate reprezenta soluția pentru redresarea lor economică.
Potrivit calculelor Ziarului Financiar, pe baza informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică, cele mai tinere județe din România sunt Suceava, Iași, Vaslui, Ilfov și Bistrița-Năsăud, luând în calcul ponderea tinerilor de sub 35 de ani în totalul populației.
Botoșani, Bacău, Satu Mare sau Sălaj sunt, la rândul lor, printre județele în care mai bine de 40% din populație este mai tânără de 35 de ani.
 
Deși Iași sau Ilfov au intrat în liga mare a businessului local, pentru județele aflate la coada clasa­mentului, așa cum este cazul Vasluiului, Botoșaniului sau Sălajului, ponderea mare a tinerilor în totalul populației poate fi o veste bună în vederea atragerii investițiilor, dacă acești tineri decid să rămână în aceste județe.
 
Muncitori fabrica de avioane Craiova
 
București, Timiș sau Cluj, de exemplu, sunt județe în care ponderea populației sub 35 de ani a coborât sub 40%, ceea ce pe termen lung poate ridica probleme majore. Primele semne sunt vizibile și acum, identificarea angajaților potriviți în aceste zone devenind un fel de misiune imposibilă pentru companii.

Pe de altă parte, județe precum Te­leorman sau Buzău sunt amenințate de îmbătrânirea populației, acestea fiind zonele în care sunt înregistrate cei mai mulți pensionari raportat la numărul totalul al populației.

Identificarea structurii pe grupe de vârste a populației din județele României este un exercițiu cât se poate de util în contextul în care studiile arată că disponibilitatea forței de muncă devine mai importantă decât costul acesteia.

Industria auto, turismul, serviciile financiare, medicina sau industria petrolieră sunt printre marile domenii economice unde decizia de investiții va depinde în primul rând de disponi­bilitatea forței de muncă, nu de costuri, aceasta fiind, poate, cea mai importantă trans­for­mare prin care va trece economia locală.

Statisticile privind deciziile de investiții sunt necruțătoare, automatizarea, robotizarea, lucrul cu datele mutând interesul de pe forța de muncă ieftină pe noi meserii, care nu pot fi îndeplinite cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Atunci când vor lua decizia legată de formarea de noi locuri de muncă, companiile, în proporție covârșitoare, vor pune pe primul loc disponibilitatea locală a talentelor, 74% dintre acestea spunând că acesta este principalul factor după care își orientează investițiile. Spre comparație, 64% dintre companii spun că pentru ele principala grijă este costul forței de muncă”, se arată în studiul Viitorul Muncii, lansat de Forumul Economic Mondial în septembrie anul acesta.

Prezența internetului sau inteligența artificială, trecerea spre o economie mai verde sau dezvoltarea clasei de mijloc sunt megatendințele care vor afecta piața forței de muncă. Vezi topul județelor, în funcție de vârsta forței de muncă și mai multe detalii pe acest subiect, în Ziarul Financiar.

 

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide