TOPUL cheltuielilor bugetare. Câți bani încasează zilnic statul și cât cheltuiește

TOPUL cheltuielilor bugetare. Câți bani încasează zilnic statul și cât cheltuiește
Publicat: 25/09/2013, 12:37
Actualizat: 20/03/2019, 14:42

Statul a cheltuit în fiecare zi din primele șapte luni ale anului 129,4 milioane de euro, cu 5,1% mai mult decât sumele pe care le-a colectat la buget sub formă de taxe, impozite sau contribuții, reiese din calculele gândul pe baza execuției bugetare din iulie.

Astfel, guvernul a creat în fiecare zi o datorie de 6,3 milioane de euro pentru a putea plăti salariile din sectorul bugetar sau pentru a putea finanța spitalele din țară.

Mai mult, doar 6,7% din banii cheltuiți au fost destinați finanțării unor investiții, mare parte dintre ei fiind alocați Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR). Cea mai costisitoare „factură” a României a continuat să fie plata pensiilor, un efort zilnic de 30,3 milioane de euro, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În ceea ce privește atragerea de fonduri europene, cifrele din perioada ianuarie -iulie arată că statul a încasat, în medie, 4 milioane de euro pe zi de la Comisia Europeană. România mai are de absorbit încă 15,6 milioane de euro din suma care i-a fost pusă la dispoziție în actualul exercițiu financiar al Uniunii. Dacă rata de absorbție se va menține la același nivel, la un calcul simplu reiese că statul ar mai avea nevoie de peste 10 ani pentru a accesa aceste fonduri.

Calculele gândul au fost făcute pe baza datelor publicate de Finanțe și luându-se în considerare toate zilele din primele șapte luni, respectiv 212 (inclusiv sâmbătă și duminică). Cursul de schimb folosit a fost de 4,45 lei/euro.

Câți bani a colectat statul în fiecare zi

Fondurile europene au reprezentat doar 3,2% din încasările statului din primele șapte luni. Zilnic, la buget s-au strâns câte 123 de milioane de euro.

Având în vedere că evaziunea fiscală din România este estimată a fi de circa 14% din PIB, potrivit celui mai recent raport anual al Consiliului Fiscal, respectiv de circa 19,4 miliarde de euro la un PIB de 140,7 miliarde de euro (626,2 miliarde de lei la rectificare), bugetul este prejudiciat zilnic de alte circa 53,1 milioane de euro, reiese din calculele gândul.

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuțiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de „muncă la negru” (salariați în economia subterană)”, se arată în raportul pe 2012 al Consiliului.

Cele mai mari sume încasate la buget au provenit din taxa pe valoare adăugată (TVA). Statul a colectat TVA în valoare de 30 de milioane de euro pe zi în perioada ianuarie-iulie.

Din impozitul pe profit datorat de toate companiile din România care au ieșit „pe plus” în 2012, statul a încasat zilnic doar 8,1 milioane de euro, cu 35% mai puțin decât din accize, spre exemplu.

Alte 13,9 milioane de euro s-au vărsat zilnic la buget din impozitele pe salarii și pe venituri, în timp ce 2,9 milioane de euro s-au colectat zilnic sub formă de impozite și taxe pe proprietate.

Contribuțiile de asigurări au reprezentat un plus de 33 de milioane de euro pe zi, din care, 23 de milioane de euro s-au dus zilnic la bugetul de pensii, respectiv la cel al asigurărilor sociale de stat.

Câți bani a investit statul în fiecare zi din 2013

Pe hârtie, statul a investit în fiecare zi din perioada ianuarie-iulie 3,8 milioane de euro în infrastructura rutieră din România, reiese din cheltuielile de capital alocate CNADNR.

Cu acest buget, compania de drumuri ar fi putut să construiască în primele șapte luni ale anului 154 de kilometri de autostradă, la un preț mediu de 23,3 milioane de euro, cost rezultat dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței în urma căreia reiese că în România, kilometrul de autostradă este de trei ori mai scump decât în Bulgaria.

Practic, în perioada ianuarie-iulie, CNADNR a avut bani să investească în finanțarea a circa 0,7 km de autostradă pe zi.

Autoritățile locale, respectiv primăriile și consiliile județele din teritoriu cheltuiesc zilnic 3,9 milioane de euro pentru proiectele de investiții pe care le au în derulare.

În ceea ce privește banii pe care executivul i-a alocat programelor cu finanțare din fonduri externe, suma este cu 10% mai mică decât dobânzile pe care România le plătește zilnic în contul împrumuturilor pe care le-a contractat. În primele șapte luni ale anului, de la bugetul general consolidat s-au cheltuit 7,9 milioane de euro pentru plata dobânzilor, în timp ce proiectele finanțate din fonduri externe au presupus o cheltuială zilnică de 6,7 milioane de euro.

„Gaura” de la pensii s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro în fiecare zi

Cele mai costisitoare cheltuieli ale statului sunt plata pensiilor, circa 30,3 milioane de euro zilnic, și a salariilor celor circa 1,1 milioane de bugetari.

În fiecare zi din 2013, „gaura” de la bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv diferența dintre contribuțiile colectate și pensiile plătite, s-a adâncit cu 7,3 milioane de euro.

În ceea ce privește plata salariilor din sectorul bugetar, reîntregite la începutul anului, guvernul a cheltuit zilnic 28,9 milioane de euro pentru cele circa 1.189.197 de posturi din sectorul bugetar, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Reiese astfel că, în medie, statul plătește într-o zi circa 24 de euro din salariul lunar al unui bugetar.

Din vistieria statului au mai fost plătite plătite zilnic bunuri și servicii în valoare de 20,8 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor, respectiv 11,7 milioane de euro, îndreptându-se către sistemul de sănătate (finanțarea spitalelor, a medicamentelor compensate șamd).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?