Trei din patru români care merg în vacanță în străinătate aleg litoralul

Trei din patru români care merg în vacanță în străinătate aleg litoralul
Publicat: 09/04/2013, 15:41
Actualizat: 02/02/2019, 19:07

Pentru majoritatea românilor, cuvântul „vacanță” este sinonim cu mare și plajă. Fie că își petrec concediul în țară, fie că își permit să meargă peste granițe, celor mai mulți români le place să își încarce bateriile stând la soare, pe țărmul mării.

„Cam 75-80% dintre românii care cumpără vacanțe în străinătate prin agențiile de turism merg la mare. Restul se duc în city break-uri sau circuite. Aproape toate familiile cu copii vor la mare. Merg în Bulgaria foarte mulți, în Grecia, în Turcia, Spania, Croația, dar și în Franța, pe Coasta de Azur, sau în Italia – Sardinia sau Sicilia”, a declarat agenției MEDIAFAX Cristian Pandel, proprietarul agenției Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România în acest an, cu 17 destinații pe săptămână.

El spune că, în general, românii care pleacă în vacanțe în străinătate pe litoral cauta all inclusive în hoteluri de patru și cinci stele.

„Sunt mai multe chartere în acest an față de 2012, iar pentru unele destinații numărul lor este chiar dublu. Sunt din ce în ce mai mulți și cei care cumpără pachete early booking, iar față de acum trei ani s-a dublat numărul acestora. Pentru Grecia sunt creșteri foarte mari în acest an, este mai cerută chiar și decât Turcia, dar se cere foarte mult și Spania. A scăzut în schimb cererea pentru Bulgaria. Cred că Grecia «mănâncă» din Bulgaria și chiar din Turcia. Litoralul nostru se bate cu Bulgaria”, a adăugat Pandel.

Happy Tour, cel mai mare grup de agenții din România, prin turoperatorul său, Prestige Tour, împarte cele mai multe locuri pe chartere cu Christian Tour, având de asemenea 17 zboruri pe săptămână către Grecia, Turcia, Spania și Croația, atât din București, cât și din câteva orașe din țară.

„Toate charterele sunt spre destinații de litoral. Peste 75% dintre românii care merg în străinătate se duc pe litoral. Românii s-au obișnuit dintotdeauna să meargă în vacanțe la mare. Sunt mulți familiști care caută astfel de oferte, în general all incuslive”, a spus Mircea Vladu, directorul Prestige Tour.

Prețurile pentru ofertele de litoral încep de la 300 de euro o săptămână la un hotel de patru stele în Antalya, all inclusive, cu avion și taxe incluse, dar oferte similare pot fi găsite în Grecia în luna mai, dar la un hotel de trei stele, cu demipensiune. La polul opus, în Antalya o săptămână poate costa și 3.500 – 7.000 de euro de persoană, iar în Creta există locuri exclusiviste, precum golful Elounda, unde se poate închiria un apartament la câteva mii de euro pe noapte.

„Oamenii vor să stea la mare și la soare și să-și încarce bateriile. Cea mai mare concurență pentru litoralul românesc o face cel bulgăresc. Litoralul românesc este destul de scump. Cu tot cu transport, litoralul bulgăresc sau nordul Greciei sunt mai ieftine”, a adăugat Vladu.

Circuitele culturale, croazierele și city break-urile nu fac nici jumătate din volumul vacanțelor la mare în străinătate, afirmă la rândul lui Alexandru Mărginean, outgoing manager la agenția Karpaten Turism.

„Românii preferă ca singura vacanță în străinătate pe care și-o permit pe an să fie la mare, unde să se poată odihni. Spre deosebire de noi, germanii caută circuitele, iar americanii croazierele. În afara destinațiilor de litoral europene, precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania și, mai nou, Cipru și Croația, din ce în ce mai mulți români zboară câte 20 de ore pentru a face plajă în stațiuni din Republica Dominicană, Mexic sau Thailanda”, a adăugat Mărginean.

El crede că românii sunt atrași de stațiunile de litoral din străinătate de serviciile mai bune decât în România și de hotelurile care arată mai bine.

„În afara câtorva, nu prea a mai construit nimeni un hotel nou pe litoralul românesc. În Turcia, toate hotelurile de cinci stele sunt noi, iar în Bulgaria o mare parte dintre unitățile de patru și cinci stele sunt construite în ultimii ani”, a mai spus Alexandru Mărginean.

Potrivit INS, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2012 de 11,14 milioane, în creștere cu 1,9%, comparativ cu anul 2011. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,9% din numărul total de plecări.

Reprezentanții agențiilor de turism spun însă că doar o mică parte din trecerile de frontieră (10-15%) o reprezintă turiștii, restul fiind călătorii scurte pentru shopping, vizite ale oamenilor de afaceri în afara țării sau călătorii cu alte scopuri.

VREMEA – VREMEA ÎN BUCUREȘTI. Prognoza pentru miercuri și joi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?