UBS: Cipru este o țară mică, dar totuși poate crea probleme zonei euro

UBS: Cipru este o țară mică, dar totuși poate crea probleme zonei euro
Publicat: 20/01/2013, 15:06
Actualizat: 07/02/2016, 10:43

Cipru pare o țară mică, de care investitorii nu trebuie să fie foarte îngrijorați, însă statul din Mediterană este suficient de mare pentru a crea probleme zonei euro, după ce a cerut un program de ajutor financiar de la FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană.

Nu ar fi pentru prima dată când o economie de dimensiuni relativ reduse amenință să declanșeze un efect de domino, potrivit băncii elvețiene UBS, citate de CNBC.

„Cazul cipriot are toate ingredientele să ridice din nou semne de întrebare privind consistența proiectului euro, comparabile – chiar dacă mai puțin periculoase – cu cele ale isteriei din ultimii ani privind ieșirea Greciei din zona euro”, a afirmat economistul Martin Lueck, de la UBS.

Cipru are nevoie disperată de 17,5 miliarde de euro, pentru recapitalizarea băncilor și plata facturilor de către stat, după ce țara a fost lovită puternic de expunerea la economia elenă.

Între timp, Cipru a devenit dependent într-o măsură ridicată de fonduri din Rusia, după ce în decembrie 2011 a primit un împrumut de 2,5 miliarde de euro de la guvernul de la Moscova. Cipru a fost acuzat, în contextul legăturilor strânse cu Rusia și a depozitelor însemnate ale cetățenilor ruși în băncile cipriote, că ar permite spălarea de bani de către oligarhi ruși.

Un ajutor european pentru Cipru nu pare că va veni ușor, scrie CNBC, întrucât au fost ridicate deja semne de întrebare referitor la spălarea de bani și statutul de paradis fiscal al insulei. Cipru a negat orice acuzații și nu pare dispus să accepte condițiile atașate unui pachet de ajutor extern.

Impunerea de condiții prea dure Ciprului riscă să împingă țara și mai mult sub influența Rusiei, potrivit analistului UBS. Cipru a pierdut accesul la finanțarea de pe piața internațională în aprilie 2011.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase